Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Reportage

”Hamburgarna gör att

livet känns meningsfullt”

Snart fyller Hamburgarna tjugo år. Bandet blev början på vad som har blivit ett brett utbud av fritidsaktiviteter för dem som har funktionshinder och bor i Halmstad.

De sista tonerna av Teddybjörnen Fredriksson klingar ut och ett stort leende fortplantar sig i sångaren Patrik Modigs ansikte.

– Nu kändes det jättemycket bättre än förra veckan! Tonarten passar dig, utbrister cirkelledaren Stig Olof ”Oa” Larsson entusiastiskt.

I snart tjugo år har han lett Hamburgarna, ett band var medlemmar har funktionshinder. Varje måndag eftermiddag träffas de för att repa och diskutera vilka låtar som ska vara med på nästa spelning. Men också för att prata och dricka kaffe.

– Gemenskapen och tillhörigheten med de andra, det är viktigt. Det är det som gör att livet känns meningsfullt, säger Malin Hedman, 35, som har varit med i Hamburgarna i sex år.

Det skulle kunna vara vilken av ABFs alla tusentals replokaler som helst. Med den lilla skillnaden att ingen tycker att det är det minsta lilla märkligt att Christer Eklund som spelar munspel då och då vänder ryggen till oss andra, höjer armarna i vad som skulle kunna vara en solhälsning och för en ljudlös konversation med någon som inte är där. Möjligen är också entusiasmen och glädjen snäppet mer intensiv här.

– Oa! Får jag spela min sång nu!Sven-Åke Sandberg nästan studsar av iver. Till skillnadfrån många andra män som snart fyller femtio gör han inget för att dölja hur extremt gärna han vill greppa mikrofonen. Oa Larsson ställer sig bakom keyboarden och snart får Sven-Åkes vibrato luften i replokalen att nästan dallra – ”it’s now or never, be mine tonight ...”

Som avslutning spelar Oa Larsson en svängig version av Jan Johanssons Här kommer Pippi Långstrump, Christer Eklunds favorit.

– Men vi har gjort egna låtar också, och vi har gett ut en cd som sålde slut, säger sångaren Anders ”Elvis” Johansson stolt.

Han är en av dem som varit med från början, när bandet bildades 1993. En tjänsteman på kommunala fritidsförvaltningen undrade om inte Stig Olof Larsson ville dra i gång musikalisk fritidsverksamhet för människor med funktionshinder. Tjugo år senare har Hamburgarna uppträtt på Finlandsbåtar, varit med i två dokumentärfilmer och spelat på mängder av festivaler, julfester och rullstolsdanser.

– Det är viktigt att ha en spelning att se fram emot, det gör att vi tränar mot ett mål, säger Stig Olof Larsson som själv är gitarrist och just har varit på Smålandsturné med The Cadillac Band.

Hamburgarna blev också början till vad ABF Sydhalland har utvecklat till ett brett utbud av fritidsaktiviteter för dem som har funktionshinder. I dag deltar ett hundratal personer i cirklar i bland annat data och sociala medier, måleri, matlagning och tjejträffar med pyssel. Deltagarna i rytmik och trumcirkeln kallar sig Tillsammans när de uppträder, Glada kören ger ocksa konserter och om söndagarna är det rullstolsdans.

– Några av de som är med och dansar har väldigt svåra funktionsnedsättningar och det märks tydligt att de mår bättre av att få röra sig till musik. Flera av de personliga assistenterna har berättat för mig att de blir mer avslappnade när de har varit här, att de blir lugnare och har lättare att somna, berättar Sofie Johansson som är verksamhetsansvarig tillsammans med Oa Larsson.

Verksamheten bygger helt på ett tiotal engagerade cirkelledare. De flesta jobbar redan professionellt med målgruppen, ofta som lärare i särskolan eller på gruppboenden.

– För många deltagare betyder cirkelledaren väldigt mycket, det är häftigt att se vilken otrolig personkemi som kan uppstå, säger Sofie Johansson.


 

En fråga till…

Vad är det bästa med att vara med i Hamburgarna?


Anders ”Elvis” Johansson, sångare. Arbetar som keramiker på en kommunal daglig verksamhet som tillverkar muggar och fat för försäljning:

– Först och främst betyder ”Oa” allt för mig! Han är en klippa, han har alltid tid, tar sig alltid tid. Sen är det viktigt att få komma hit och prata med de andra och sjunga Elvis. Jag älskar Elvis över allt annat på jorden.

Patrik Modig, 46, spelar elgitarr, sjunger och skriver låtar. Arbetssökande samt aktiv i föreningen Tian som arbetar för tillgänglighet och funktionshindrades rättigheter:
– Att jag får spela och komma ut och träffa folk. Det roligaste är att komma ut på turné, att få spela för andra. Och att vi har fått spela in en cd med våra egna låtar, det var helt suveränt.

Maria Johansson, 25, sjunger, spelar keyboard, tamburin och ibland puka. Anställd i den kommunala dagliga verksamheten:
– Att få spela och ha kul, det är så roligt att få komma hit och vara med. Och så är det trevligt att träffa folk och få uppträda.

Fler reportage från tidningen Fönstret: