Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Reportage

Rappa nyheter

Kan man både öka ungas intresse för nyheter och stärka deras självkänsla? Samtidigt? Frågar du ABF i Kalmar så blir svaret – ja!

Klockan är tjugo i tio en måndagsmorgon i studio två på Sveriges radio i Kalmar. Det enda som hörs är ett koncentrerat mummel och lite svag musik.
     Runt ett stort bord det står sex personer från Ung aktiv, ett ABF-projekt som vänder sig till unga hiphoppare i Kalmar län. En gång i veckan kommer de hit för att rappa lokala nyheter.
     – Många ungdomar kanske inte gillar att läsa tidningar, det här blir ett roligare sätt att höra nyheter, säger Roland Morina, en av de ungdomar som är med i dagens sändning.
     Alla har svartgula hörlurar på sig och i tur och ordning rappar de fram det de har att säga.

Burim Zerevski:
Jag satt o läste häromdan om ett litet barn,
Nio år i skallen påkörd i en hastig fart,
De söker vittnen men inget än dem hittat,
allt dem letat han blev hittad av en kvinna,
Jag satt o läste lite till och såg en annan sak,
att man ska gå så långt o kriga för att
få sitt svar
Man vill ju alltid lösa dess konflikt o
skapa bråk,
I form av krig o hoppas att man bara vinner då.

Amanda Kakili:
Vår värld den är vriden nästan hela tiden
Så kom igen allihopa låt oss ändra den
bilden
Precis som EU-parlamentet, teater till Isaak,
Dags o visa att det är våra hjärnor som
har makt,
En person som visat mod, är rapparn
Mayam Mauhmod,
Nomineras nu med pris för att hon yttra
sina ord

Efter en omtagning är alla nöjda. Allt satt som det skulle och stämningen i studion blir plötsligt betydligt mer uppsluppen och glad.
     Så vad är det för inspelningen Fönstret har varit med på? Enklaste sättet att beskriva det är namnet själv: Rap News. Alltså nyheter som rappas fram istället för att läsa upp dem.
     – Det började att vi var några från Ung aktiv som blev intervjuade här i Radio Kalmar. De ville att vi skulle komma tillbaka och sedan har det rullat på, berättar Rodrigo Bernal, som är projektledare och anställd av ABF.
     Det är inte alltid samma personer som bjuder på nyheter på det här sättet. Just den här veckan är det Petter Tran, Amanda Kakili, Valdrin Durmishi, Roland Morina och Burim Zerevski som följer med.
     Det märks att det här är något de alla tycker är både viktigt och roligt. För även om det blir mycket fniss, finns det också en allvarligare sida. Många unga i dag känner sig inte så delaktiga i samhället, det här kan vara ett sätt att få dem att bli mer intresserade av politik och omvärlden.
     – Det blir väldigt mycket roligare när vi får framföra nyheterna på det här sättet. Det finns många som inte gillar att läsa tidningen, framför allt ungdomar, men det här blir lättare att lyssna på. Mina kompisar tycker det är grymt att vi gör det här och lyssnar alltid, säger Roland Morina.

Nyhetssändningen är bara en liten del av det Ung aktiv gör. Projektet har funnits sedan 2008 och har ungefär två hundra ungdomar i sin verksamhet. Mycket handlar om musik och de saker som ungdomarna själva brinner för. Några av dem som var med från början har nu själva blivit ledare och slussar in nykomlingar i verksamheten. Och det handlar lika mycket om att ta sig vidare i livet som att bli bra på musik.
     – Jag vill få ut ett budskap så att folk kan inspireras och komma längre i livet. Jag lägger ut mycket av det jag gör på Facebook och Youtube så att folk kan se hur långt jag har kommit genom att tro på mig själv, säger Burim Zerevski.
     Ryktet om Rap News har nu nått utanför Kalmars gränser. Musikjournalisten Ametist Azordegan ska till exempel ta upp gänget i sin kommande bok om den svenska hiphoppen. Det märks att Rodrigo Bernal är stolt över det man åstadkommit.
     – När Ung och aktiv startade var det för att stärka de här ungdomarna som inte hade något sätt att få ut sin frustration. Många ville hålla på med musik, men hade ingenstans att vara. Och nu står de och rappar i Sveriges Radio.

 


En fråga till...

Vad betyder Rap News för dig?

Petter Tran, 24 år, Oskarshamn:
     – Jag tycker Rap News är jättebra. Det ger mig en chans att utvecklas och bli mer påläst. Det här är en upplevelse och det är inte många som får vara med om något sådant här.


Amanda Kakili, 19 år, Kalmar:
     – Det här är ett väldigt roligt sätt att läsa nyheter och det har blivit roligare att läsa tidningarna också. Just i dag var jag enda tjejen, men det gjorde ingenting. Det brukar funka bra i alla fall.


Rodrigo Bernal, 30 år, Oskarshamn:
     – För mig som projektledare är det här en oerhört stor chans att ge tillbaka något till ungdomar. Deras kreativitet står i fokus och de får chans att sända radio. Vi kör både rap-cirklar och rap news-cirklar och de är väldigt populära. Vi har verkligen förändrat livet för många av dem som är med. 

Fler reportage från tidningen Fönstret: