Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Reportage

49 brassar

– du borde känna till

Brasilien är den omtyckta stormakten som schabblade bort sin position genom att välja en klimatförnekande yrkesmilitär till president. Det enda positiva är att sminket runnit av världens femte största land. På gott och ont visar Brasilien nu sitt rätta ansikte. Fönstret bad HENRIK BRANDÃO JÖNSSON, Dagens Nyheters korrespondent i Latinamerika, att lista 49 brasilianare du borde känna till.

Om du vill läsa artikeln med bilder i PDF-format, klicka här.

När kongressen avsatte Dilma Rousseff, Brasiliens första kvinnliga president, vid en riksrättsprocess 2016 – då hon fälldes för ett relativt lindrigt bokföringsbrott – tog landets imponerande klassresa slut.

De senaste tio åren hade 36 miljoner brassar lyfts ur fattigdom och fått rättigheter de tidigare endast kunnat drömma om. Svarta kvoterades in på universiteten och landets största yrkeskår, hembiträdena, fick för första gången i Brasiliens historia anständiga arbetsvillkor fastställda i lagen, i stället för att vara utlämnade till sina arbetsgivares nycker. Den progressiva politiken gjorde att Brasiliens ekonomi växte och gick om Storbritanniens. Brasilien var nära att bli världens femte största ekonomi.

Problemet var att den vita medelklassen kände sig hotad. Deras privilegier naggades i kanten. Kostnaderna för ett hembiträde ökade med tolv procent och på flygplatserna var det inte längre bara den vita minoriteten som hängde. Fördelningspolitiken hade gjort att svarta också hade råd att flyga.


Brasilien är ett land som alltid har haft en stark konservativ ådra. Även den i omvärlden avskydda militärdiktaturen (1964–85) hade många sympatisörer på hemmaplan. De har alltid funnits kvar. Men de har aldrig varit tillräckligt många för att sedan demokratins återfördes, i mitten av 1980-talet, vinna ett val. Förrän nu, 2018, då de fick draghjälp av en av den nya globala högerpopulismens främsta krafter – yrkesmilitären Jair Bolsonaro.

Med en korruptionsskandal som svepskäl inleddes en politisk attack på Dilma Rousseffs (president 2011–2016) och Lula da Silvas (president 2003–2011) arbetarparti.

För att sedan själv få med sig tillräckligt många av de fattiga allierade Bolsonaro sig med den växande pingströrelsen som utgör en femtedel av väljarkåren. Han konverterade till rörelsen och lovade att införa ”kristen etik” i politiken.

När Bolsonaro några veckor före valet blev knivhuggen av en sinnesförvirrad före detta vänsteranhängare avgjordes valet. Bolsonaro kunde framställa sig som ett offer och tackade nej till alla valdebatter med hänsyn av sin knivskada. Det gjorde att hans trollfabriker oavbrutet kunde sprida lögner om motståndaren, utan att han behövde stå till svars för dem.

”Tropikernas Trump” vann med 55 procents stöd.


Jair Bolsonaro har nu varit president i ett år och trots att han inte infriat sina löften om bättre ekonomi och högre säkerhet har han ett stadigt stöd av 30 procent av befolkningen.

Tillsammans med ledarna för USA, Turkiet, Filippinerna, Polen och Ungern ingår han i den så kallade ”populistiska internationalen”, som även består av Frankrikes nationalistledare Marine le Pen och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Populismen har polariserat Brasilien och delat upp landet i tre läger. De som gillar Bolsonaro, de som hatar honom och de som vill tjäna pengar på honom. Att Brasilien är ett av världens mest digitaliserade länder gör den politiska diskussionen extremt livlig. Efter USA har Brasilien flest Twitterkonton och flest Youtube-tittare i världen. Brasilien har också flest antal Facebookanvändare efter USA och Indien. Att södra halvklotets största land blivit så digitalt, trots att Brasilien har den lägsta utbildningsnivån i Sydamerika, gör brassar ytterst sårbara för fejknyheter.

När det gäller yttrandefrihet befinner Brasilien sig på sin lägsta position någonsin. Plats 105 av 180 länder på Reporter utan gränsers lista. Enligt människorättsorganisationen Global Witness är Brasilien ett av de länder som dödar flest miljöaktivister. Efter att Bolsonaro fick makten har antalet mord ökat. Urfolken i Amazonas attackeras av skövlare och guldgrävare som vill åt deras marker. När miljöaktivisten Greta Thunberg försökte göra världen uppmärksam på attackerna svarade Bolsonaro med att kalla henne ”snorunge”.


Tack och lov är Brasilien mer än sin politik. Det varma, levnadsglada landet fortsätter att förtjusa turister och besökare. Det fria kulturlivet blomstrar, trots att Bolsonaro lagt ned kulturdepartementet och ställt in filmstödet till filmer som inte följer ”kristna värderingar”. Förra året vann två brasilianska filmer priser vid filmfestivalen i Cannes och landets kulturarbetare har sällan varit lika enade och produktiva som nu. Nya utställningar, konserter och litteratur sköljer över ”sambarepubliken” och visar att det finns både ett motstånd mot och ett alternativ till den kortsiktiga, populistiska människosynen och politiken.


Politik

1. Jair Bolsonaro, 64.

Yrkesmilitären Bolsonaro har sagt att fula kvinnor inte förtjänar att bli våldtagna, att en lägenhet tappar i värde om ett homosexuellt par flyttar in bredvid och att det är arméns ansvar att hålla vänstern borta från makten. Han har även kallat klimataktivisten Greta Thunberg för ”snorunge” och häcklat Frankrikes president för att han är gift med en äldre kvinna. Bolsonaro gick till val på att förbättra ekonomin, höja säkerheten och rensa bort ”marxisterna” från skolan och kulturlivet. Efter ett år som president har han lyckats ganska bra. Inte med att förbättra ekonomin eller höja säkerheten. Men däremot med att rensa ut politiskt progressiva personer från landets filminstitut, kulturråd och skolverk. Förvisso har han tappat i stöd, endast 30 procent av väljarkåren stöder honom numera – men det räcker för att han ska kunna fortsätta med sin Donald Trump-inspirerade politik. Hans hjärtefråga är Amazonas som han tycker att ingen annan har rätt att lägga sig i. Om Brasiliens regering vill hugga ned den för att skapa mer jordbruksmark är det upp till Brasilien, menar han.


2. Lula da Silva, 74.

Var Brasiliens president mellan 2003 och 2010 och är fortfarande landets mest populära politiker. Satt fängslad för korruption i 580 dagar – efter att ha dömts i en rättegång med politiska motiv – och släpptes förra året. Inför valet 2018 hade Lula stöd av 39 procent av befolkningen, medan Bolsonaro endast hade 17 procents stöd. Det vill säga, om Lula inte fängslats hade han varit Brasiliens president i dag. Många brassar drömmer tillbaka till de gyllene åren, då Arbetarpartiets Lula gjorde Brasilien till en stormakt. Genom att dela ut bidrag till landets fattiga höjde han konsumtionen och skapade en ekonomi som till och med kunde låna ut pengar till EU under Eurokrisen 2008. Lula är den ende president i Brasilien som minskat gapet mellan rika och fattiga och gett sig hän att utrota hungern i landet. Varje dag styrketränar han och ska snart gifta sig med sociologen Roseangela da Silva, 40. Lula satsar helhjärtat på att vinna presidentvalet 2022. Om rättsväsendet lämnar honom i fred kan han lyckas.


3. Tabata Amaral, 26.

Hon är Brasiliens stjärnskott på den politiska himlen och jämförs ofta med den amerikanska vänsterradikala kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez. Ung och orädd utmanar hon gubbväldet med sin intelligens. Tabata Amaral var den som vid en utfrågning i utbildningsutskottet avslöjade att Bolsonaros 76-årige utbildningsminister inte hade en aning om landets läroplan vilket tvingade honom att avgå efter bara någon månad på posten. Att Tabata Amaral inte heller fjäskar med Lula-vänstern gör att hon blivit en spännande mittenpolitiker som kan ta Brasilien ur sitt polariserande klimat. Hon är utbildad i statsvetenskap vid Harvard i USA och valdes förra året till en av världens 100 mest inflytelserika kvinnor av BBC. Hon är kongressledamot för PDT, ett traditionellt mittenvänsterparti, och lockar många unga väljare.


4. Sérgio Moro, 47.

När korruptionsskandalen kring oljebolaget Petrobras (Brasiliens största företag) avslöjades 2014 var det den undersökande domaren Sérgio Moro som ledde utredningen. Han lyckades för första gången i Brasiliens historia få högt uppsatta politiker och tjänstemän i fängelse för korruption. Det tragiska i hans arbete är att han tog politisk ställning och koncentrerade sin utredning på att försöka förgöra Arbetarpartiet. Trots att åklagarna inte hittade några bevis för att Lula da Silva varit delaktig i korruptionsaffärerna satte Sérgio Moro dit honom för att ett byggbolag erbjudit Lula en strandlägenhet som tack för statliga kontrakt. Det finns inga bevis för att Lula accepterade erbjudandet, ändå dömdes han till 14 års fängelse. Moro är numera Bolsonaros justitieminister och en idol bland högernationalisterna i Brasilien.


5. Fernando Haddad, 56.

När Lula da Silva inte fick ställa upp i presidentvalet 2018 (eftersom han satt fängslad) ersattes han som Arbetarpartiets presidentkandidat av den före detta utbildningsministern Fernando Haddad. Han var borgmästare i Brasiliens största stad, São Paulo med 22 miljoner invånare, och mellan 2012 och 2016 anlade han flera mil cykelbanor för att minska megastadens biltrafik. Projektet stötte på motstånd av högerkrafter som kämpade för deras rätt till trafikköer och avgaser. Haddad har doktorerat i filosofi och har libanesiska rötter. Förutom Lula da Silva är han i dag Arbetarpartiets främsta oppositionspolitiker.


6. Olavo de Carvalho, 72.

Bolsonaros chefsideolog, som jämförs med den högerextreme f d Trumprådgivaren Steve Bannon. Han föder konspirationsteorierna som Brasiliens högernationalister sprider på nätet. Olavo de Carvalho hävdar bland annat att The Beatles var musikaliska semianalfabeter och att deras texter skrevs av den tyske filosofen Theodor Adorno. Olavo de Carvalho bor i Virginia i USA och vill att Brasilien stiftar samma liberala vapenlagar som USA.


7. Manuela d’Ávila, 38.

Tillhör kommunistpartiet PCdoB och utsågs av Lula da Silva till Fernando Haddads vicepresidentkandidat 2018. På grund av sin fördelningspolitik, och att hon är kvinna, utsätts hon dagligen för sexistiska hatkampanjer av Bolsonaros anhängare på nätet.


8. Damares Alves, 55.

Efter att Bolsonaro svurit presidenteden 2018 skrek den före detta pingstpastorn Damares Alves: ”En ny era har börjat i Brasilien, där pojkar går klädda i blått och flickor i rosa!” Alves utsågs senare till familjeminister och är, förutom justitieministern Sérgio Moro, den mest omtyckta ministern bland Bolsonaros anhängare.


9. Ernesto Araújo, 52.

I många år var Ernesto Araújo en medioker mellanchef på Amerikaenheten på Brasiliens utrikesdepartement. Han drev en blogg som marknadsförde högerextrema konspirationsteorier och var inte aktuell till att ens bli ambassadör. Att Bolsonaro valde honom till sin utrikesminister chockade inte bara brasilianska UD utan hela världen. Ernesto Araújo tror att klimatförändringarna är en marxistisk komplott och menar att nazismen var en vänsterrörelse. Hans enda allierade är ledarna för USA, Polen och Ungern.


10. Eduardo Bolsonaro, 35.

Bolsonaros yngste son som leder vapenlobbyn i kongressen. Trots att han inte kan något om utrikespolitik är han ordförande i utrikesutskottet och vill förbjuda kommunism. Eftersom hans pappa inte kan engelska är sonen regeringens kontakt med ideologiska fränder som Steve Bannon och Donald Trump.


11. Paulo Guedes, 70.

Bolsonaros nyliberala finansminister som fått fria tyglar att göra det lättare för företagare. Men än har inte hans politik gett någon större tillväxt.


12. João Doria, 62.

São Paulos borgmästare. Konservativ högerpolitiker som distanserat sig från Bolsonaro. Har öppet sagt att han aldrig har varit en ”bolsonarista”. En ”Reinfeldt-högerliberal”. Drömmer själv om att bli president en dag.


13. Ricardo Salles, 44.

Miljöminister som kallas ”jordbruksministern” eftersom han godkänner alla möjliga växtgifter som är förbjudna i andra länder.


Kultur

14. Caetano Veloso, 77.

Under militärdiktaturen, 1964–85, var han en av de främsta motståndarna till regimen. Han använde sin musik till att förlöjliga generalerna och tvingades gå i exil i London. Kom tillbaka till Brasilien som en hjälte. När Bolsonaro nu började nedmontera film- och kulturlivet blev Caetano Veloso åter igen en av de främsta kritikerna. Han har vunnit nio Latin Grammy för sin musik.


15. Gilberto Gil, 77.

Hans ljuva röst och lena musik är balsam för själen. Har återhämtat sig från en sjukdom och turnerar igen. Under Lula da Silvas arbetarregering var han kulturminister och vann Polarpriset för sin enastående afro-brasilianska musik. Han är drivande i frågan om att digitalisera musiken och att göra den gratis.


16. Anitta, 26.

En av den unga generationens främsta artister. Under invigningsceremonin av OS i Rio 2016 uppträdde hon med Caetano Veloso och Gilberto Gil. Hennes sensuella videor, med mycket sex, är både enormt uppskattade och kritiserade. När hon fick frågan om hon är en bolsominio, Bolsonaroanhängare, svarade hon: ”Jag röstar inte på en homofobisk, rasistisk manschauvinist.”


17. Fernanda Montenegro, 90.

Det kvittar att hon nyss fyllt 90 år. Fernanda Montenegro fortsätter vara den mest älskade och inflytelserika skådespelaren i Brasilien. Utomlands är hon mest känd för sin roll som Dora i filmsuccén Central station, men i Brasilien uppskattas hon för sin medverkan i allt från teater till såpoperor.


18. Karim Aïnouz, 53.

Det pågår ett kulturkrig i Brasilien. Bolsonaro har inte bara dragit in landets filmstöd utan även uppmanat statliga bolag att inte sponsra filmer som har progressiva teman. Han vill att regissörerna ska producera filmer som helgar Gud och kärnfamiljen. Det märkliga är att presidentens attack på landets filmindustri sker just när den är som bäst. Tidigare i år vann regissören Karim Aïnouz pris i Cannes för sin The invisible life of Eurídice Gusmão som handlar om en kvinnas liv i 1950-talets Rio de Janeiro.


19. Max Cavalera, 50.

Brasilien är mest känt för samba, men när det gäller att sälja skivor utomlands är det en helt annan genre som gäller. Trashmetalbandet Sepultura är det brasilianska band som sålt mest album utomlands någonsin – omkring tjugo miljoner plattor sedan starten 1984. Max Cavalera var bandets ledare, men bor nu i USA och har bildat ett eget band med sin bror som de kallar Cavalera Conspiracy.


20. Chico Buarque, 75.

Brasiliens Bob Dylan som både skriver musik och böcker. Tilldelades förra året Prêmio Camões – det främsta litteraturpriset i den portugisiskspråkiga världen. Att han är vänster, men bor i en av Rios dyraste stadsdelar, har fått högernationalisterna att häckla honom.


21. Wagner Moura, 43.

Brasiliens främsta manlige skådespelare som slog igenom som polis i filmen Elite squad. Det internationella genombrottet kom med rollen som Pablo Escobar i Netflixserien Narcos. Wagner Moura är politiskt medveten och debuterade förra året som regissör för filmen Marighella, om Brasiliens legendariske kommunistledare Carlos Marighella.


22. Kleber Mendonça Filho, 51.

Brasiliens mest spännande filmregissör just nu. Hans senaste film Bacurau är en mustig blandning av drama, science fiction, western och splatter. Magasinet Vice skrev: ”Vem behöver Tarantino när det finns Bacurau.” Filmen utspelar sig i en fiktiv by i det torra nordöstra Brasilien och är minst sagt överraskande. Hans tidigare film Aquarius handlar om fastighetsspekulationer och hyllades av bl a New York Times.


23. Elza Soares, 89.

Sambadrottningen som trots sin ålder fortsätter att trollbinda publiken. Var tidigare gift med Garrincha, Brasiliens mest mytomspunne fotbollsspelare.


24. Fernando Meirelles, 64.

Hans genombrott kom med Guds stad, men han har även regisserat storfilmerna The constant gardener och Blindness. Han senaste film, The two popes, är en av Netflix senaste succéer.


25. Lázaro Ramos, 41.

Svarta, manliga skådespelare har varit begränsade till att spela kriminella gängmedlemmar, knarklangare eller gatuarbetare. En av få som fått spela en svart, framgångsrik person i en brasiliansk tv-serie, är Lázaro Ramos, som är en av landets mest populära skådespelare.


Ekonomi

26. Jorge Paulo Lemann, 80.

Inte många vet om det, men varumärkena Burger King, Budweiser och Heinz är inte längre i amerikanska händer. För några år sedan köptes de upp av den brasilianske mångmiljardären Jorge Paulo Lemann, Brasiliens Warren Buffett, med en samlad förmögenhet på 235 miljarder kronor. Han har gjort sin förmögenhet på att köpa upp Brasiliens största bryggerier och skaffa sig en monopolställning i Sydamerika. Efter det köpte han in sig i ett belgiskt bryggeri och bildade Inbev som i dag äger Stella Artois, Brahma, Beck´s, Corona, Franziskaner, Hoegaarden, Löwenbräu, Spaten och Leffe.


27. Edir Macedo, 74.

För 42 år sedan kom Edir Macedo på en oslagbar affärsidé. Han lade märke till att landets fattiga befolkning inte fick det stöd de behövde av den katolska kyrkan. Han startade pingstkyrkan Igreja Universal do Reino de Deus – Universalkyrkan av Guds rike – som lurade fattiga familjer att de en dag skulle bli rika om de skänkte en tiondel av sin hushållsinkomst till hans pingstkyrka. Det gjorde Edir Macedo till en av Brasiliens rikaste män och ägare av ett medieimperium som hjärntvättar befolkningen med bibliska såpoperor. Macedo betalar ingen skatt på sin förmögenhet utan använder de fattigas pengar till att investera i pingstkyrkor i Afrika. Macedo är en av Bolsonaros främsta vänner och finansiärer.


28. Fernandinho Beira-Mar, 52.

Brasilien har 210 miljoner invånare. Den interna marknaden är enorm, vilket gör att den som får monopolställning på typ tandkräm lätt kan bli miljardär. Den organiserade brottsligheten försöker skaffa sig samma monopolställning och den som lyckats bäst är Fernandinho Beira-Mar. Han styr Comando Vermelho, Röda Kommandot, ett av Brasiliens största drogsyndikat, som förser landet med kokain. Trots att han suttit fängslad i över 18 år styr han försäljningen från säkerhetsfängelset utan större problem.


29. Emílio Odebrecht, 74.

Brasiliens största byggbolag Odebrecht drivs av familjen Odebrecht från delstaten Bahia. När bolaget var som mäktigast hade de 58 000 anställda. För fem år sedan avslöjades det att Odebrecht satt i system att muta latinamerikanska presidentkandidater för att vinna statliga kontrakt. Skandalen räknas till det största upptäckta korruptionsschemat i världen – 182 politiker hade betalats – vilket gjorde att byggbolagets vd, Marcelo Odebrecht, dömdes till 19 års fängelse. Mot att han berättat vilka politiker bolaget mutat släpptes han efter två och ett halvt år. Efter ett familjebråk har hans pappa, 74-årige Emílio Odebrecht, nu sparkat sonen och tagit över bolaget igen.


30. Guilherme Leal, 70.

Brasiliens främsta kosmetikaföretag Natura köpte för några år sedan The Body Shop av franska L’Oréal för 10 miljarder kronor. I år tänker bolaget ta över amerikanska Avon och blir då ett av världens största kosmetikaföretag. En av Naturas delägare är det brasilianska miljöpartiets före detta vicepresidentkandidat Guilherme Leal. Han stöder urfolksgrupperna i Amazonas mot att Natura får använda deras kunskaper om vilka ämnen i regnskogen som är bäst för huden.


31. Luciano Hang, 57.

Affärsmannen Luciano Hang äger detaljhandelskedjan Havan med 139 varuhus. Han är en av Bolsonaros främsta supportrar och hotade med att sparka de av sina anställda som inte röstade på Bolsonaro i valet. Luciano Hang är en av dem som finansierade Bolsonaros trollfabriker inför valet.


Sport

32. Pelé, 79.

Det sägs att fotboll är Brasiliens religion. I så fall borde Pelé vara guden. I själva verket är Pelé större utomlands än han är i Brasilien. Trots att han är rikare än de flesta har han, på grund av sin hudfärg, inte släppts in den brasilianska elitens kretsar. Under OS i Rio 2016 var det ändå tänkt att han skulle springa in med facklan på Maracanãstadion och tända OS-elden, men på grund av ryggsmärtor tvingades han tacka nej med endast några timmars varsel.


33. Marta, 33.

Sex gånger har Marta blivit vald till världens bästa spelare. Brasiliens fotbollsdrottning spelar numera i Floridaklubben Orlando Pride som ägs av en brasiliansk affärsman. Spelade 2012–2016 i svenska Tyresö FF och FC Rosengård.


34. Gabigol, 23.

Brasiliens största fotbollsklubb är Flamengo som vann förra årets Copa Libertadores, Sydamerikas motsvarighet till Champions League. Klubben tog sig till VM-final för klubblag 2019 i Doha, men förlorade med 1–0 mot de europeiska mästarna Liverpool. Flamengos stora hjälte heter Gabigol som lär bli en stjärna i landslaget under VM 2022.


35. Tite, 58.

Att vara förbundskapten för fotbollslandslaget sägs vara det svåraste jobbet man kan ha i Brasilien. Tite har klarat det bra. Förra året gav han landet sin nionde titel i Copa América, sydamerikanska mästerskapet. Efteråt vägrade han följa med när laget bjöds in till presidentpalatset för att skaka hand med Bolsonaro.


36. Neymar, 27.

När våldtäktsanklagelserna kom förra året tappade Neymar flera av sina främsta sponsorer. Ingen klubb vill längre köpa honom utan han har fått stanna kvar i franska Paris SG, där publiken buar ut honom. På grund av sina rullningar under VM 2018 och sitt kaotiska liv utanför planen har han tappat mer än hälften av sitt marknadsvärde. Vid sidan av planen är Neymar ett stort fan av Bolsonaro. När Neymar bröt foten senast fick han besök på sjukhuset av presidenten redan samma kväll.


Medier

37. Patricia Mello Campos, 44.

Journalist som avslöjade att företagare, bland annat Luciano Hang, betalade trollfabriker miljontals kronor för att producera fejknyheter om vänstern inför valet. Det ledde till att hon mordhotades och tvingades lämna landet. Patricia Mello Campos arbetar för Brasiliens största dagstidning, Folha de S. Paulo, och vann förra året utmärkelsen International Press Freedom Award för sitt arbete. Som följd har Bolsonaro sagt upp regeringens prenumerationer på Folha de S. Paulo och hotar brasilianska bolag med repressalier om de annonserar i tidningen.


38. Eliane Brum, 53.

För att kunna bevaka skövlingen av regnskogen bättre flyttade hon till Amazonas. Hennes krönikor för den brasilianska nätupplagan av El País är några av de mest lästa i landet.


39. Pabllo Vittar, 25.

Brasilien är det land där flest hbtq-personer mördas. Brasilien mest kända drag queen är sångerskan Pabllo Vittar som har över tio miljoner följare på Twitter och kämpar mot Bolsonaros homofobiska politik.


40. Kim Kataguiri, 23.

Den högerpopulistiska organisationen MBL, Rörelsen för ett fritt Brasilien, är Brasiliens motsvarighet till amerikanska ”Tea party”-rörelsen. Den leds av den 23-årige kongressledamoten Kim Kataguiri som var en av upprorsmakarna bakom riksrättsprocessen mot president Dilma Rousseff.


41. Bela Gil, 31.

Trots att Brasilien har ett fantastiskt utbud av grönsaker och frukter är få vegetarianer eller veganer. Undantaget är Bela Gil som med sina matlagningsprogram om vegansk mat har fått den nya generationen att strunta i köttet. Hon är artisten Gilberto Gils dotter och har 1,4 miljoner följare på Instagram.


42. Felipe Neto, 31.

Felipe Neto har 35 miljoner följare på Youtube och har blivit mångmiljonär på att prata strunt till sin tonårspublik. Men när borgmästaren i Rio ville censurera ett amerikanskt seriealbum – som visade två kyssande män – tog han bladet från munnen och köpte tusentals böcker med hbtq-teman och delade ut gratis till besökarna på Rios bokmässa.


43. Dias Toffoli, 52.

Högsta domstolens ordförande som anklagas av Bolsonaros anhängare för att förra året ha hjälpt Lula da Silva ur fängelset i förtid.


44. Gregório Duvivier, 33.

Komikergruppen bakom Porta dos Fundos, ”Bakdörren”, Brasiliens mest omtyckta satirprogram, har gjort succé på Netflix med miljontals visningar. En av deras mest omtyckta komiker är Grégorio Duvivier som spelade Jesus i gruppens julsketch Jesus första frestelse. Genom att framställa Jesus som bög – han tog med en pojkvän till släktträffen – attackerades komikergruppen kontor under julafton av Bolsonaroanhängare som kastade molotovcocktails på fasaden.


45. TalírIa Petrone, 34.

Majoriteten av Brasiliens invånare, 56 procent, är svarta eller blandade. Ändå syns de sällan i politiken. Endast 4 procent av Brasiliens folkvalda är svarta. Talíria Petrone är en av de mest framträdande och representerar vänsterpartiet PSOL i kongressen.


46. Paloma Costa Oliveira, 27

När Greta Thunberg höll sitt kända ”How dare you”-tal i FN i New York hösten 2019 satt brasilianskan Paloma Costa Oliveira bredvid henne. Hon är en av få unga brasilianare som engagerar sig i kampen mot klimatförändringarna.


47. Davi Kopenawa, 63.

Mottagare av förra årets Right Livelihood Award för sitt arbete med att stärka urfolkens rättigheter i Amazonas. Han är ledare för yanomamifolket som lever i ett urfolksreservat mellan Brasilien och Venezuela som ständigt invaderas av illegala skövlare och guldgrävare.


48. Ricardo Galvão, 72.

Var chef på det brasilianska rymdinstitutet INPE som övervakar Amazonas med satellitkameror. När han avslöjade att förra årets bränder i Amazonas slagit rekord sparkades han av Bolsonaro. Förra året utnämnde den brittiska vetenskapstidskriften Nature honom till en av världens tio främsta forskare.


49. Ágatha Félix, 8.

I genomsnitt skjuts fem personer till döds om dagen i Rio av polisen. Många som dödas är oskyldiga och träffas av förlupna kulor. Åttaåriga Ágatha Félix dog när hon åkte buss genom en favela (kåkstad) med sin mamma. Hon blev en av 1 686 personer som dödades av polisen i Rio förra året.

Publicerad i nummer 1, 2020

Fler reportage från tidningen Fönstret: