Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Reportage

Demokratiinformatörerna

I förra valet hade stadsdelen Kungsmarken lägst valdeltagande i Karlskrona kommun. Det försöker demokratiinformatörerna ändra på. – En del av dem som bor här vet inte ens om att de får rösta, säger Adina Thörngren.

Åh, vad fina de är! Nu kommer vi verkligen att synas.

Adina Thörngren och de andra demokratiinformatörerna ler stort när de packar upp och provar sina gula reflexvästar för första gången. Västar med orden ”demokrati” och ”informatör” tydligt utskrivna på. De ska ha västarna när de knackar dörr i miljonprogramsområdet Kungsgmarken i Karlskrona.

Fönstret är här för att höra mer om det arbete som började med en ABF-cirkel i våras och förhoppningsvis ska sluta i att fler här röstar den 9 september.

För när vi träffas i samlingslokalen Panncentralen precis i utkanten av Kungsmarken får vi veta att valdeltagandet här var lägst av alla stadsdelar i Karlskrona kommun valet 2014. Tanken är därför att demokratiinformatörerna – med hjälp av det de fick lära sig under ABF-cirkeln – ska kunna förmedla kunskap både om det svenska valsystemet och hur man bäst bemöter människor som inte har så stora kunskaper om fria och öppna val.

– Vi har fått väldigt stor hjälp av ABF, säger Leo Azirovic som är en av initiativtagarna.

– Det är ganska enkelt: ju högre valdeltagande, desto bättre för demokratin. Om folk inte röstar kan mörka krafter ta över. Det vet vi att har hänt förut.

Under sommaren har demokratiambassadörerna i de gula västarna dykt upp på det lokala stadskalaset Skärgårdsfesten och andra tillställningar. Men mest har de varit bland höghusen i Kungsmarken: knackat på så många dörrar de hunnit, och pratat demokrati, fria val och hur man röstar med så många människor som möjligt.

– Många som bor här känner inte till vad demokrati är. Så vi måste börja väldigt grundläggande med att till exempel berätta att det finns olika partier, säger Ardina Lindholm som har bott i Kungsmarken i tolv år.

– Ja, det är stor skillnad mot Sierra Leone. Här finns det så många rättigheter som vi inte hade där, säger Jeremiah Kamara som kom till Sverige och Karlskrona förra året.

Informatörerna har med sig tryckt information på så många språk som möjligt.

– Vi försöker också ha folk som kan de boendes eget språk. Står det ett arabiskt namn på dörren, går det dit någon som kan arabiska till exempel. Vi försöker också ofta vara en kvinna och en man, säger Adina Thörngren.

Det handlar alltså inte om att värva röster åt något enskilt parti, utan att få folk att rösta över huvud taget.

– Att lära sig hur man röstar är också ett sätt att komma in i samhället. De som inte sett demokrati i sitt hemland vet inte vad det är, säger Ezekiel Kamara.

När vi följer med honom och de andra in i ett av husen har alla tagit på sig gula västar.

– Ja, det är jätteviktigt. Skulle vi komma och knacka på hos folk utan västar eller tydlig information och säga att vi vill prata val och om att rösta, skulle ingen tro på oss.

Målet är också att hinna gå runt i området flera gånger.

– Första gången kanske bara för att presentera oss och sedan komma med mer information allt eftersom, säger Leo Azirovic.

Hur mycket deras arbete den här sommaren hinner påverka får de se den 9 september. Men den som tror att arbetet är slut då tänker fel. För i Kungsmarken finns det visioner och drömmar om att ägna demokratin en hel vecka. Lite som politikerveckan i förorterna på Järvafältet norr om Stockholm.

– Jag tycker det är så bra med Järvaveckan som har dragits i gång. Tänk om vi kunde ordna något liknande här. Det vore verkligen bra!

Tre tycker

Vilken fråga tycker du är den viktigaste inför valet?

Leo Azirovic,
arbetssökande, 33 år:
– Det finns så många frågor, men jag brinner nog mest för rättvisa. Det ska vara lika för alla och det ska vara jämställt när det gäller vård, arbete och skola. Sedan är det viktigt att vi stoppar rasisterna, alla är lika och alla borde hjälpa varandra mer. Jag drömmer om en mer humanitär värld. Rättvisa helt enkelt!

Adina Thörngren,
personlig assistent, 32 år:
– Jag brinner för handikappfrågor. Jag jobbar som personlig assistent åt min mor som har ms och jag tror inte att någon har missat alla artiklar om hur folk mister sin assistans Det är alldeles för många som blir av med den och inte får den hjälp de behöver. Sedan tycker jag också att skolan är viktig, utbildning är A och O.

Ezekiel Kamara,
personlig assistent, 31 år:
– Att få de som inte vet varför de ska rösta att göra det. Jag brukar säga att om du tror på ett visst parti ska du rösta på dem. Du ska inte lyssna på någon annan om de säger åt dig att rösta på ett visst parti, utan rösta på den du tror på. Du måste tänka själv.

Publicerad i nummer 3, 2018

Fler reportage från tidningen Fönstret: