
Silverkantad helg
Hantverk är en av de saker som lockar allra flest deltagare inom ABFs verksamhet. Fönstret hälsade på ett gäng som ägnade en hel helg i oktober åt att jobba med silver. – Det var kö till de vanliga cirklarna så då blev det en helg i stället. Och nu känns det upplägget nästan bättre, säger KAJSA LINDBLOM, en av deltagarna.
AV ELISABET WAHL FOTO MAGNUS LEJHALL
– Jag tror att du kan vara mer våldsam än så där.
Orden kommer från Lisa Rondahl Pedersen. Hon leder den helgkurs i silversmide som ABF Stockholm anordnar några höstiga dagar i mitten av oktober. Uppmaningen om att vara mer våldsam riktar sig till Diana Lazare som håller på att gjuta en silverring.
Det här med att gjuta ringar visar sig vara en rätt komplicerad process. Först har Diana Lazare täljt en modell i blått vax och placerat den i en tvådelad cylinder fylld med gjutsand. Det hårda bankandet ska göras för att sanden ska bli så hårt packad att vaxmodellen lämnar ett tydligt avtryck. Då blir sanden stadig nog för att fungera som form och för att kunna gjuta det flytande silvret i.
– Jag gillar rätt stora smycken. Så jag har utgått från en vanlig klackring där jag ristat in mina barns initialer högst upp, säger hon och visar en mönstrad yta på ringen.
Diana Lazare är en av sex deltagare på den här kursen som hålls i lokaler nära Odenplan i centrala Stockholm. I de två rummen är det fullt av filar, städ, sandpapper och en rad andra verktyg och maskiner man behöver för att jobba i silver och andra metaller.
Kursen börjar fredag kväll och håller på till söndag eftermiddag och när Fönstret kommer på besök har lördagens kursdag ganska precis dragit i gång. Och det är full aktivitet på många håll. Vid ett bord tillverkar Julia Proos delar till en tiara och vid ett annat sitter Agnes Björk och funderar på vad som är nästa steg för att få klart den ring hon börjat på. Att hon också gör en ring är ingen slump, det är en av de enklaste sakerna att börja med för den som inte arbetat så mycket med silver tidigare.
– Jag har funderat länge på att gå en kurs i silversmide. Den här fick jag av mina föräldrar i födelsedagspresent.
Och hur är det?
– Superkul! Jag har hållit på lite hemma, men det här är något annat. Svårast hittills har nog varit att löda.
Just att gå helgkurs verkar passa många av deltagarna bra. Som Helen Hellman som tålmodigt putsar på sin ring för att få fram den där glansiga ytan. Precis som flera av de andra deltagarna är det här något hon velat göra länge.
– I går när jag kom hit efter jobbet var jag rätt trött, men i morse vaknade jag redan halv fem och började planera vad jag skulle göra i dag. Man är med mer i huvudet helt enkelt när man inte jobbat innan.
Vi återvänder till Diana Lazares ring. Hon är klar med själva formen och har börjat smälta olika små silverdelar i en degel. Med hjälp av en rejäl flamma blir silvret till slut helt rinnande. Men resultatet, nej, det blev inte riktigt som det var tänkt.
– Silvret räckte inte riktigt. Jag borde ha haft mer, säger hon, men låter inte alltför nedslagen eftersom att testa saker och sedan ibland behöva göra om är en del av att lära sig.
Vad är det då som gör silversmide så populärt? Enligt kursledare Lisa Rondahl Pedersen handlar det mycket om både själva materialets egenskaper och vad man kan göra med det.
– Det är väldigt följsamt. Det är ett material man kan hamra på rätt bra utan att det spricker. Silversmide är också något alla kan prova på – det är möjligt för en nybörjare att tillverka en fantastiskt fin silverring på några timmar.
Så vad tror du det är som lockar så många att gå kurser eller cirklar i olika typer av hantverk?
– Jag tror att människor mer och mer uppskattar hantverk, kvalitet och hållbarhet. Världen är full av massproduktion och det ger liksom ingenting. Man blir inte glad och upprymd som man blir när man vet att det finns en hand och tanke bakom. Jag har hållit många olika silverkurser och det jag ser tydligt är att människor känner sig glada och lyckliga av att skapa med händerna. I sin vardag har många ett stressigt kontorsliv och när de kommer till silversmedjan blir tempot ett annat.
Publicerad i nummer 4, 2023