Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Mat

Gott val!

sätt partifärg på din valvake-vickning

Maten på en valvaka bör väljas med ideologisk eftertanke. Mat- och vinskribenten HÅKAN LARSSON bjuder här på recept som speglar den gastronomiska själen hos tre av våra riksdagspartier. Enkelt att servera – och supergott att stoppa i munnen till rafflande rösträkning!

Äter vi efter partilinjerna? Knappast. Speglar maten vi väljer våra värderingar? Absolut.

I dag mer än någonsin är det vi har på tallrikarna en markering inför oss själva och omgivningen vad vi står för. En blodig biff och en ekologisk linssallad är ytterligheter som knappast lär gå kyrkgången upp sida vid sida.

Anknytningen till parti och ideologi är mer diffus, även om vegetariskt säkert är större bland miljöpartister än sverigedemokrater. För de breda partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, blir det hela ännu mindre uttalat – samma splittring (eller mångfald) som präglar dagspolitiken går igen vid middagsbordet.

Dock är det svårt att tänka sig en renlärig socialdemokrat duka upp brioche med anklever eller iransk kaviar till valvakan framför teven. Det är både för exklusivt och politiskt inkorrekt. Löjrommen är ett gränsfall – om den skickats från en bekant i Kalixtrakten som gentjänst för hjälp vid ett husbygge kan den tolereras.

Här har jag på Fönstrets uppdrag gjort ett lekfullt försök att presentera några rätter till tre partiers valvakor: Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Tanken är att maten och drycken ska utgöra en doft- och smakillustration av respektive partis själ.

Ingenstans spelar rött kött någon huvudroll – med tanke på miljödebatten har jag svårt att tro att något parti officiellt ställer fram en dignande köttbuffé på valnatten (även om Sverigedemokraterna är totalt oförutsägbara och Centern kan få svårt att freda sig för Lantmännens tryck).

Och det självklara måste ändå sägas: allt är gott, oavsett vad du röstar på. Gott val!

Socialdemokraterna

”Tryggt – men inte fegt!”

Här gäller det att hålla balansen mellan tradition och framtidsvyer. Svenskt, men inte slutet mot omvärlden. Välbekanta smaker som många gillar, ändå förpackade på ett lite modernare sätt. Djupt förankrat i den svenska folksjälen, dock inte fast i gårdagens ombudsmannamiddagar på slitna stadshotell. Tryggt men inte fegt. Väl förankrat i mittfåran, inget kött – men heller inte helvegetariskt. Det ska smaka festligt men inte vara för exklusivt. Inget får föra tankarna till de gamla skällsorden gåsleverproletär och rödvinsvänster! God sill och gravad lax är rejäl mat att äta med gaffeln i vänster hand.


Matjessurprise på plockpotatis

Kombon av kryddig matjes, rökig bacon och friskt äpple är riktigt morsk. Allt serverat på små goda potatisar som plockmat.

6–8 personer
12–15 färskpotatisar eller smått- och gottpotatis
2 burkar matjessill à 200 g
140 g tärnat bacon
1 syrligt grönt äpple
2 äggulor
SERVERING:
grovt salt
crème fraiche

• Koka potatisen i saltat vatten. Låt svalna och dela dem på längden.

• Fräs bacontärningarna knapriga och låt rinna av på hushållspapper. Tärna sillen fint. Tvätta äpplet, kärna ur och tärna det fint med skalet kvar.

• Blanda bacon, sill, äpple och äggula. Strö grovt salt på ett fat och lägg på potatishalvorna med platta sidan upp. Fördela matjesröran på potatisen och toppa med en liten klick crème fraiche.

KOCKENS TIPS:
Vill du slippa köttråvara, byt ut bacon mot kapris eller rostad lök.

I GLASEN:
Öl med namn som minner om arbetarrörelsens rötter i solid bruksmiljö, t ex Grängesberg mellanöl (nr 89109, 10,90 kr/33 cl). Kanske också en nubbe – dock absolut inte Herrgård eller Överstebrännvin. Gammal Norrlands (nr 262, 219 kr/50 cl) låter hederligt och knyter dessutom an till partiledarens ursprung.
ALKOHOLFRITT:
Öl så gott som utan alkohol (0,4–0,5%) av god kvalitet finns det gott om – varför inte prova den ursvenskt klingande Nils Oscar Alkoholfri (nr 1909, 15,90 kr/33 cl)?


Valvakeveteranen (S)

”Vi åt varmkorv med bröd”

LENA HJELM WALLEN
Fd utrikesminister och riksdagsledamot.
Ålder: 75 år.
Bor: I Sala.
Gör i dag: Pensionär och lokal valarbetare i Sala. Ordförande i PROs folkhögskola i Gysinge.
Älsklingsrätt: Ugnsbakad torskrygg med skirat smör.

Minns du din första valvaka?
– Den första valvakan jag minns var 1968 när jag valdes in i riksdagen. Det var spännande att räknas upp som en av de nya ledamöterna, jag vara bara 25 år så det uppmärksammades.

Din värsta valvaka?
– 1976, när Socialdemokraterna förlorade makten till borgarna efter 40 år. Gunnar Sträng och många av de äldre ville inte tro på sifforna, Det blev en lång diskussion och tog längre tid än det borde ha gjort innan Olof Palme kunde gå ut och erkänna sig besegrad. Gunnar Sträng höll honom tillbaka och sa att det kommer nya siffor, det kan vända, vi vet inte säkert.

Din senaste valvaka?
– 2014, då var jag i Sala och det är något helt annat. Vi är Folkets hus och jag tror vi åt varmkorv med bröd och att någon hade bakat kanelbullar till kaffet.

Vad gör du i årets valrörelse?
– Jag är med och arbetar som partimedlem, knackar dörr och ringer för att få folk att rösta. Det är väldigt många timmar man lägger ner i demokratins tjänst, för att få folk att gå och rösta över huvud taget.

Vad brukar man äta på socialdemokratiska valvakor?
– Det är ingen idé att ha vanlig middag med varmrätt, det går inte att sitta ned och äta under ordnade former. Det brukar vara vanliga bufféer, med fisk, kyckling och kött. Med åren har det blivit mer grönsaker och mindre kött, precis som i resten av samhället. Och det brukar inte vara efterrätter, bara frukt.

Hur klär man sig?
– Förr var det självklart med kostym och slips eller klänning. Nu är det ledigare, det finns ingen klädkod. Men i Folkets hus i Sala klär man inte upp sig.


Gravlax- och äppelröra på salladsbädd

Lättlagat och gott där råvarorna bara hackas och läggs upp inför servering.

15–20 smakbitar
ca 600–700 g gravad lax i bit
4 syrliga äpplen
ca 3 dl färdig gravlaxsås
SERVERING:
15–20 blad av roman- eller hjärtsallad eller endiver
en knippe gräslök

• Om du gravat laxen själv, skrapa av dill och kryddor av laxen, skär bort skinnet.

• Skär laxen i små tärningar.

• Tvätta äpplena och tärna dem som laxen.

• Blanda lax och äpple med såsen.

• Lägg upp sköljda salladsblad på fat, fördela laxsalladen på dem och strö över finhackad gräslök.

KOCKENS TIPS:
Har du mer gott om tid än pengar, grava laxen och gör såsen själv – tänk på att laxen ska grava minst ett dygn. Recept hittar du lätt på nätet.


Miljöpartiet

”Duger till både firande och tröst!”

Med tanke på partiets brokiga innehåll finns det få saker som är självklara här, utom att det måste vara vegetariskt (dock är brunkol, förlåt, brunkål, uteslutet). Helst också veganskt, och det går att lösa med dagens utbud i vanliga matbutiker som erbjuder alternativ till mjölkprodukter och ost gjorda på havre, soja och cashewnötter. Naturligtvis ska maten kännas i tiden, vara klimatmässigt korrekt och bygga på närodlade råvaror. Dock inte ängsligt foträt, utan med en liten snitsig knorr. Med tanke på partiets prekära opinionsläge måste maten duga till både firande och tröst.

Maten här uppfyller alla kraven, med en särskild poäng i såsen till de grillade grönsakerna. Almedalsdressingen uppfann jag till Gomorron Sverige i Almedalsveckan då språkröret Isabella Lövin var gäst – grön, smakrik och användbar i många sammanhang.


Crostini med broccoli och ädelost

Broccoli och blåmögelost passar fint tillsammans – här på smarriga små aptitretare, snabba att svänga ihop. Kan förberedas fram till gratineringen.

12 st
12 snedskurna skivor baguette
1 msk rapsolja
några fina färska broccolibuketter
ett par varv på pepparkvarn
50–70 g mjukt smör
50–70 g roquefort, gorgonzola eller annan blåmögelost

• Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med rapsolja. Skiva broccolin
tunt. Fördela på brödskivorna, peppra lätt.

• Blanda smöret med osten och bred över broccolin. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt och gratinera högt upp i ugnen tills ostsmöret smält och fått lite färg, ca 5–6 minuter. Låt svalna lite innan du serverar.

KOCKENS TIPS: Färsk nykokt broccoli i en blandad sallad passar utmärkt med en dressing på ädelost, eller bara med smulad ost av samma typ

VARIANT: Gör receptet med blomkål och getost. Lika enkelt, lika gott – gör båda!

I GLASEN:
Ekologisk öl från närmaste hantverksbryggeri, eller ekovin som absolut inte får hämtas från Nya världen (klimatet, klimatet!!!). Ölförslag: Sigtuna Organic Ale (nr 1547, 19,90 kr/33 cl). Vinförslag: det ekologiska vitvinet Casal di Serra (nr 12419, 95 kr), eller ekorosén Côte Mas (nr 2282, 85 kr).
ALKOHOLFRITT: gärna en inte alltför söt äppelmust från Fridolins sydliga barndomstrakter, som Maglehem n:o 4 (nr 1946, 48 kr).


Valvakeveteranen (MP)

”Det var klackarna i taket fast det inte serverades alkohol.”

EVA GOËS
Fd språkrör och riksdagsledamot.
Ålder: 71 år.
Bor: Hus vid havet i Härnösand.
Gör i dag: Vice ordförande i Härnösands energi och miljö, nämndeman, ordförande i Miljöpartiets valberedning i länet och lokalt. Aktiv mormor och farmor.
Älsklingsrätt: En härlig grekisk sallad.

Minns du din första valvaka?
– Givetvis! Det var 1982 och MP kom in i fullmäktige här i Härnösand, det var en stor seger. Vi hade inga pengar, så vi hade säkert knytis. Min man och jag lånade ut 5 000 kr vardera för att vi skulle kunna trycka valsedlar. Det var mycket pengar på den tiden. Och så slarvade posten bort valsedlarna – det fick mycket uppmärksamhet i tidningarna!

– Och 1988 när vi kom in i riksdagen – jag ville bara dansa av glädje! Då var vi i Lund, jag kom sent, för jag ville dela ut valsedlar in i det sista. Det var klackarna i taket fast det inte serverades alkohol.

Vad kan man inte servera på Miljöpartiets valvaka?
– Rött kött från Argentina! Vi har vegetariskt som norm och veganskt som alternativ. Men lax har vi haft, och Janssons frestelse. I början körde vi utan alkohol, det var känsligt för vissa medlemmar. Nu finns det att köpa för den som vill, men vi bjuder aldrig.

Varför inte?
– För att det inte är självklart att dricka.

Finns det något man inte kan ha på sig på Miljöpartiets valvaka?
– Nej! Man kan komma i hatt – eller barfota. Efter krisen i Svenska Akademien och Sara Danius avgång kan man till och med ha knytblus!


Sallad med grillat grönt och almedalsdressing

Grillade grönsaker och en fräsch dressing – så enkelt fixar du en härlig valvakemåltid. Blir det dressing över håller den sig en vecka i kylen.

4 personer som middag
1 stor eller 2 små squash
4–6 färska lökar
2 stora tomater
4 huvud hjärtsallad eller 2 romansalladshuvuden
olivolja
salt, gärna flingsalt
nymalen svartpeppar

Dressing:
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
60–70 g ruccola
en näve färsk basilika
1 dl grovhackad gräslök
salt och vitpeppar
Servering:
ev lantbröd

• Skiva squashen på längden, dela lökarna på längden, dela tomaterna. Dela hjärtsallad i halvor eller romansallad i kvartar, låt stjälkfästet sitta kvar så de hålla ihop.

• Pensla allt med olivolja och grilla i omgångar så allt får färg och smak. Lägg upp på ett stort fat och krydda med flingsalt och peppar. Servera ljummet eller kallt.

• Dressing: Mixa allt utom kryddorna till en grön sås, smaka av med salt och peppar.

• Ringla lite dressing över det gröna och servera resten bredvid. Gott lantbröd smakar bra till men är inte nödvändigt.

KOCKENS TIPS: För icke-MPare som vill ha lite proteiner passar det bra med rökt skinka, fårfiol eller varmrökt lax som tillbehör till det gröna.


Centerpartiet

Bondehushåll med Stureplansfernissa!

Ett parti med gott självförtroende och en superenergisk ledare, som har lyckats förnya sig fram till en modern image samtidigt som det trygga ursprunget finns kvar. I dag det friskaste och mest spännande borgerliga alternativet, som törs prata ideologi och samtidigt vårda den demokratiska konstens kärna: kompromissen. Här är det helt okej att släppa sargen matmässigt och göra något lite fräckare, på två sätt.

Först en ansjovispizza, med råvarorna tungt fästade i det gamla bondehushållet: bröd, lök, kryddad sill. Det är formen som är annorlunda, ett litet tillskott av Stureplansfernissa, och den här rätten blir lätt en favorit oavsett partifärg.

Den andra rätten bygger på Norrlands stoltheter: tunnbrödet och Västerbottensosten, i sällskap med en lätt exotisk tomatsalsa. En kombo så centerpartistisk du kan begära!


Ansjovispizza med tomat

Smakrik aptitretare för upp till sex personer, som varmrätt räcker den till två hungriga.

4–6 personer
1 pizzakit, degen (spara tomatsåsen till pastasås)
2 stora gula lökar
5–6 msk rapsolja
2 burkar ansjovisfilé à 125 g
10–12 körsbärstomater
finhackad gräslök

• Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken tunt, stek den mjuk i oljan på svag värme ca 10 minuter. Ta upp med hålslev, spara oljan.

• Tryck eller kavla ut degen på bakpappersklädd plåt till ca 30 x 30 cm. Pensla med oljan från lökfräset, fördela sedan löken över degen.

• Låt ansjovisen rinna av, lägg sedan ut dem i ett rutmönster på löken, dela ev stora filéer på längden. Halvera tomaterna och lägg dem i rutorna. Grädda gyllene mitt i ugnen, 12–20 minuter. Strö över gräslök och servera.

KOCKENS TIPS: Du kanske noterar att receptet inte innehåller salt, och så ska det vara. Ansjovisen saltar och kryddar rejält, extra salt behövs inte.

I GLASEN:
Gårdsbryggd öl eller möjligen vin, om det råkar finnas en vingård i närheten. Eftersom gårdsförsäljningen ännu inte är verklighet är det en sport att ändå fixa dryckerna ”under disken” vid sidan av monopolet. Öl från Systembolaget: Oppigårds Dalalager Ekologisk (Nr 89149, 17,90 kr/33 cl). Vin till ansjovispizza låter svårt, men ett blommigt och kryddigt vin från Alsace smakar super: Gustave Lorentz Gewurztraminer (nr 5244, 99 kr). De norrländska chipsen är som gjorda för matig rosé: Domaine de Collavery (nr 2859, 89 kr).
ALKOHOLFRITT:
En fräckisöl från Gotland: Easy Rider Bulldog Non Alcoholic IPA.


Valvakeveteranen (C)

”Pappa och jag räknade framför teven”

MAUD OLOFSSON
Fd partiledare och näringsminister.
Ålder: 63 år.
Bor: I sin mans föräldrahem i Högfors i Västerbotten.
Gör i dag: Styrelseordförande besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita.

Minns du din första valvaka?
– Ja då! Min första ”riktiga” valvaka utanför hemmet var 1976 då jag jobbade som CUF-ombudsman i Norrbotten och Thorbjörn Fälldin blev statsminister. En oförglömlig kväll. Vi var så glada och stolta i Centerpartiet då vi visste att Thorbjörn Fälldin skulle bli statsminister. Jag minns inte vad vi åt och drack då detta var helt ointressant. Alla vi CUFare hade gröna tröjor på oss.

Vad brukar Centerpartiet servera på en valvaka?
– Det brukar vara lite buffé som gäller. Kvällen kan ju bli lång.

Är maten viktig?
– Det beror på i vilken position man är skulle jag säga. Som partiledare så hade jag fokus på annat än maten. För mig gällde det ju att kolla siffrorna och förbereda vinsttal eller förlusttal. Men det är viktigt att en valvaka är trevlig med god mat och dryck.

Jämför dina senaste valvakor med din första, vad har förändrats?
– När jag växte upp fanns ingen alkohol alls på valvakorna, men god mat hemma hos någon kunde det vara. Men den stora förändringen handlar faktiskt om hur snabbt man i dag får resultaten och hur enkelt det är att följa utvecklingen kring rösträkningen. Min första valvaka så satt min pappa och jag räknade själva framför teven och som jag minns det så var det en kanal som följde rösträkningen.


Norrländska chips med tomatsalsa

Mjukt tunnbröd med Västerbottensost blir knapriga chips som passar utmärkt att doppa i tomatsalsa. Gillar du inte koriander, byt mot basilika eller persilja.

4 personer
3–4 skivor mjukt tunnbröd, lagom
så de täcker en plåt
2–3 msk olivolja
1 1/2 –2 dl finriven Västerbottensost
eller lagrad prästost

Tomatsalsa:
2 stora eller 3–4 mindre tomater
2 färska lökar
1 msk olivolja
en näve färsk koriander
salt
tabasco

• Sätt ugnen på 225 grader. Täck en plåt med bakplåtspapper, lägg på tunnbröden. Pensla med olivolja och fördela osten jämnt över. Grädda i övre delen av ugnen tills osten smält och brödet fått lite färg, 4–5 minuter.

• Ta ut plåten, skär bröden i munsbitar medan de är varma. Låt kallna.

• Skölj, dela och kärna ur tomaterna. Hacka dem grovt, liksom löken. Lägg i en djup skål och blanda med olivoljan. Kör till ett grovt hack med mixerstav.

• Hacka koriandern grovt och blanda i, smaka av med salt och några droppar tabasco. Servera som dipp till chipsen.

KOCKENS TIPS: Pensla tunnbröd med olja, strö på lite salt, dela i munsbitar och grädda vid 175 grader så får du knaprigare och lättare chips.

Publicerad i nummer 3, 2018