
Det finns inga regler
på hiphop-bussen bultar beatsen
Arton stopp. Många mil på vägarna. Och hundratals ungdomar som fått chansen att lära sig mer om hur man gör beats och skapar musik på egen hand. Fönstret var med när Hiphop-bussen stannade i Fisksätra utanför Stockholm.
AV ELIASABET WAHL FOTO CECILIA BURMAN
– Okej, är det någon som vill prova? Du vill? Bra, kom fram! Jag visar dig.
Det är en mörk och kall söndagseftermiddag i förorten Fisksätra utanför Stockholm. Men inne i den svarta tvåvåningsbussen med ABFs logga på är det varmt, trångt och kanske också lite fnissigt. Så där som det kan bli när man ska försöka skapa sina egna hiphopbeats för första gången.
Längst framme i bussen sitter bröderna Salle och Masse Salazar från Redline Records vid ett bord med musikutrustning och en dator.
En fler en går deltagarna fram, testar att lägga trumljud, ackord eller något annat.
– Bra! Grymt jobbat, berömmer Salle Salazaar.
Den här eftermiddagen i Fisksätra är del i något mycket större. Det här är ett av de många stopp den här bussen gjort det här året. För under namnet Hiphopbussen har Folkets Hus och Parker, Redline Records och ABF åkt runt till en rad olika ställen i landet. Bussen har parkerat i det som ofta kallas utsatta områden och tanken är enkel: att hjälpa unga människor att få utlopp för sin kreativitet och samtidigt uppmuntra dem att göra sin röst hörd.
– Vi stannar tre fyra timmar. Först hjälps alla åt och är delaktiga att skapa ett beat. Efter det får de skriva texter och så spelar vi in en låt, berättar Christian Bernal och Samuel Fox från ABF som är med ombord när Fönstret kommer på besök.
Konceptet har visat sig funka bra. En del i det beror med största sannolikhet på att Redline Records är ett känt skivbolag som jobbat med den här typen av workshoppar i många år. Men det här med en tvåvåningsbuss som dyker upp i ett bostadsområde eller utanför fritidsgården har också väckt uppmärksamhet och lockat folk.
– Det har varit jättekul! I snitt har det kommit 20–30 personer. På de flesta ställen har det varit mest killar, men en gång var det nästan bara tjejer.
Vad är det viktigaste ni vill att de ska ta med sig från Hiphop-bussen?
– Att visa hur enkelt det är att göra ett beat och att skriva en text. Det är inte så svårt som man tror, så vi hoppas de kan jobba vidare på de grejer de börjat skapa på bussen.
Tillbaka på övervåningen har det nu har blivit dags att skriva texter till beatet de gjort tillsammans. Rapparen Aki som också finns på plats kommer med hjälp på vägen. Han vill att deltagarna ska skriva om det som finns i deras vardag.
– Skriv om något som ni bryr er om. Jag vet att det är lätt att tänka att man ska skriva som idolerna. Det gjorde jag i början. Försök hitta er själva. Det kan handla om vad som helst: att ni gör läxor eller handlar på Ica. Det finns inga regler!
Tystnaden sänker sig. Någon går fram till Aki för att få lite hjälp. När tiden i bussen är slut har alla lyckats skapa något.
– Vi har mött så mycket talanger när vi varit ute med bussen. Det här är ett väldigt bra sätt att komma ut i landet, avslutar Salle.
Tre tycker: Varför kom du till hiphop-bussen?
Linnea Camero Back, 16 år:
– För och främst är jag här för att lära mig bra beats. Det är kul att prova på nya saker. Jag gillar att utmana mig själv! Jag är fascinerad av all musik, så jag tror det här kommer bli väldigt roligt.
Foday Jawla, 16 år:
– Jag är här för att lära mig mer och få ännu bättre kunskaper än jag redan har. Jag är mest intresserad av det här med att skriva texter, det gör jag mycket redan i dag, Vad mina texter handlar om? Ja, det beror på vad jag känner. De handlar ofta om min vardag. Så jag har åkt från Flemingsberg för att vara med.
Beverly Verdezoto Barros, 16 år:
– Jag håller på mycket med musik hemma, jag både sjunger och spelar gitarr och piano. Så när jag hörde om det här ville jag vara med direkt. Det känns som en chans att lära sig grunderna i hur man gör beats.
Publicerad i nummer 1, 2019