99 kineser
du borde känna till
Kommunistpartiet håller fortfarande kineserna i ett järngrepp. Den som utmanar riskerar fängelse eller till och med – att försvinna helt. Hur länge kan förtryckarregimen bestå? Fönstret bad den svenske Kinabaserade journalisten Ola Wong att lista namnen – hökarna och duvorna, artisterna och advokaterna, demokratikämparna och partibeskyddarna – som avgör framtiden för världens största diktatur.
AV Ola Wong
2012 – Avgörande år för
politiska reformer i Kina
Kan Kina bli demokratiskt? Landet står i år inför ett historiskt vägval. Vid höstens partikongress ska det styrande kommunistpartiet byta ledare. Det finns krafter i partiet som vill ha ett friare samhälle och mer marknadsreformer. Premiärminister Wen Jiabao (nummer 1 på Fönstrets lista ”99 kineser” som börjar på sidan 44) varnar för att Kina måste göra politiska reformer, annars hotar en ny kulturrevolution – det blodiga kaos som diktatorn Mao Zedong (1993–1976) beordrade fram i hela nationen mellan 1966 och 1976. Under sitt tal för Kinas ja-sägarparlament Nationella folkkongressen radade Wen Jiabao upp problem som gapande inkomstklyftor och utbredd korruption och sammanfattade:
– För att lösa problemen måste Kina inte bara göra ekonomiska reformer utan även politiska reformer. I synnerhet gäller det partiet och partiledarsystemet, sade han.
Kina har också ett spirande civilt samhälle och världens största bloggosfär. Det har skapat ett utrymme för diskussion på ett aldrig tidigare skådat sätt. Nyheter om korrupta tjänstemän och rättsövergrepp läcker dagligen ut på internet. Modiga journalister som Wang Keqin (nr 64) leker tafatt med censuren. Dissidenter, som Liu Xiaobo (nr 34), går i fängelse för sina övertygelser. Många andra opinonsbildare försöker hålla sig inom systemets gränser och ändå göra gott och värna sina medmänniskors lagliga rättigheter. Problemet är att censurens gränser hela tiden flyttas godtyckligt. De som slutar som politiska fångar har ofta börjat som vanliga engagerade kineser, som trodde att de kunde verka inom systemet.
Men. Samtidigt ska man inte överdriva varken dissidenters betydelse, eller reformviljan i partiet. Kommunistpartiet har nu hållit makten enväldigt i över 60 år. Till och med militärjuntans Burma har en organiserad opposition som var redo att sätta i gång när diktaturen släppte greppet. Kina har ingenting. Det är en viktig anledning till att studentrörelsen 1989 misslyckades. Partiet har varit mycket framgångsrikt i att krossa allt tänkbart motstånd. De som inte har skickats i arbetsläger, fängslats eller ”försvunnit”, har gett upp eller gått i exil. Väl utanför Kina blir de snabbt mer eller mindre irrelevanta, som till exempel Wei Jingsheng (nr 41).
Partiet har ett fast grepp kring militären och polisen. Men framför allt har de en formidabel propagandaapparat. Kinesiska studenter översköljs dagligen via bredband av information från bloggar, spel, chattar, mikrobloggar. Men de skulle ändå inte känna igen den över hela världen välkända och ikoniska bilden av mannen som hindrar stridsvagnen på Himmelska fridens torg 1989.
De flesta kineser har aldrig hört talas om den blinde rättighetsadvokaten Chen Guangcheng (se 31), och de känner knappt till den fängslade Nobelpristagaren Liu Xiaobo. Censuren har lyckats kasta dem i glömskans brunn. Tillsammans med massakern vid Himmelska fridens torg 1989. Den dåvarande partiledaren Zhao Ziyang (som avsattes 1989 efter att ha försökt hindra massakern), brinnande tibetanska munkar, falungongrörelsen och de miljontals offren för partiets politiska kampanjer. Denna förmåga att ”ogöra” händelser och skriva om historien ger partiet styrka och legitimitet. Samtidigt har Kinas 500 miljoner nätanvändare roligare och känner sig friare än för tio år sedan. Ibland kan de till och med påverka myndigheternas politik. Samtidigt kan regeringen övervaka, censurera och manipulera diskussionen så att ingen trovärdig oppositionsrörelse kan växa fram. Budskapet som präntas in i folket från barnsben är att partiet räddade Kina från nationell förödmjukelse och förtryck av Japan och västmakterna. Partiet gav Kina vätebomben och levererar en ekonomisk tillväxt som har slagit världen med häpnad. Utan partiet skulle Kina åter hamna i kaos och splittras, varnar de.
Partiet har lyckats skapa en pragmatisk (vissa skulle kalla den cynisk) mentalitet där medel-Wang uppmuntras att vara politiskt apatisk och bara fokusera på att tjäna pengar. Propagandan och den ekonomiska tillväxten säkrar att partiet har ett tillräckligt stöd. Kommunistpartiet pratar alltså om behovet av, viss, demokrati. Men det menar då ökad intern demokrati. Partiet har 78 miljoner medlemmar, lite mer än fem procent av befolkningen. De rekryterar de bästa och mest begåvade studenterna. De som går med i dag bryr sig inte om socialism, de gör det av karriärskäl. En ganbu, partitjänsteman hamnar i en relativt välsmord byråkrati, där de kan göra karriär som kan innefatta allt från att styra världens största bank (ICBC) till att leda provinser som är större än europeiska länder. Men allt sker på villkor att de alltid ska vara helt och fullt lojala med partiet. Deras uppdragsgivare är inte staten eller folket. Det är partiet. Likaså har Kina en armé vars uppdrag i första hand inte är att skydda nationens gränser eller folket, utan partiets maktställning.
Det finns knappt någon som vill ha revolution eller uppror. Frågar du Liu Xiaobo i hans cell i den kalla Liaoningprovinsen så kommer han nog att upprepa kravet på gradvisa demokratiska reformer som han var med och skriva i Charta 08 – det manifest som han dömdes till elva års fängelse för och som gav honom Nobels fredspris.
Vad många intellektuella, som Yu Jianrong (se 86), framför allt hoppas på är att Kina ska bli ett rättssamhälle med yttrandefrihet. Kina har redan en massa bra lagar. Problemet är att i praktiken är det partikarriäristen ”ganbun” som är lagen. En ganbus karriär avgörs grovt uttryckt av hur snabb BNP-tillväxt de kan ordna samtidigt som de ”värnar stabiliteten i samhället”. Det sistnämnda betyder att kväsa alla former av protester i sin linda, med piska eller morot. Samtidigt genererar BNPjakten och tjänstemännens oinskränkta makt i sig nya uppror. Typexemplet är när de beslagtar bönders mark för fastighetsspekulation. Om Kina kan börja med att separera partiet från domstolarna vore det ett enormt steg mot ett värdigare och mer civiliserat samhälle.
Men många intellektuella och en hel del vanliga kineser har det senaste åren blivit alltmer pessimistiska. Även om Xi Jinping (nr 7) mot förmodan skulle visa sig vara en reformledare kommer han inte som den gamle patriarken Deng Xiaoping (Kinas ledare efter Mao Zedong, och den som öppnade Kinas ekonomi mot omvärlden) att kunna driva igenom sin politik. Numera fattas beslut kollektivt i Politbyråns stående kommitté, och det finns starka krafter som tjänar enormt mycket på det nuvarande systemet. Professor Ren Jiantao vid Renminuniversitetet i Peking är en av flera som menar att reformtakten går långsammare än någonsin. Liksom många andra menar han att 2012 kommer att vara ett avgörande år. Han säger som Wen Jiabao att Kina kan drabbas av en allvarlig politisk eller ekonomisk kris om inte seriösa reformer genomförs.
Andra tvivlar på att partiet kommer att behålla greppet. Den världsberömde konstnären och demokratikämpen Ai Weiwei (nr 22) sade till mig när jag intervjuade honom att det är uppenbart att kommunistpartiet är emot grundläggande mänskliga värderingar. Han spådde:
– Om några år kommer kommunistpartiet att ta slut.
Själv känner jag mig inte lika övertygad.
Politikerna
1. WEN JIABAO, DUVA.
Kinas premiärminister pratar ofta och gärna om politiska reformer. ”Folkets längtan efter demokrati och frihet går inte att stå emot”, är ett citat. Analytiker som Li Datong (se nr 71) menar att Wen Jiabao vill begränsa partistatens makt för att kunna bygga ett rättvist samhälle – ett system där lagen styr även staten och partitjänstemännen. Men under sina tio år som premiärminister har Wen inte genomfört några konkreta reformer. Författaren Yu Jie avfärdade Wen som ”filmstjärnan”, en ”frasmakare” som pratar om reformer för att vinna popularitet. En annan möjlighet är att ”duvan” Wen Jiabao hålls tillbaka, och kanske till och med censureras, av ”hökar” i en maktkamp inom partiets högsta nivå. Wen klättrade ju upp till makten under de liberala och sedemera avsatta particheferna Hu Yaobang och Zhao Ziyang på 80-talet. Det finns foton där Wen Jiabao besöker studenterna på Himmelska fridens torg 1989 tillsammans med Zhao Ziyang.
Nu när Wen Jiabao är inne på sitt sista år som premiärminister verkar han dock ha satt i gång ett försök att få sitt namn i historieböckerna. Han var med och fick Bo Xilai (nr 4) petad ur politbyrån. Wen kan därmed påverka vem som får toppjobben på artikongressen och vilken ideologisk kurs de sätter för Kina under kommande tio år. Hoppfulla liberaler menar att det är en första seger i kampen mellan Kinas maoistiska förflutna och en mer demokratisk framtid.
2. WANG YANG, DUVA.
Guangdongprovinsens partisekreterare betraktas som den mest reforminriktade kandidaten i Kinas styrande ledning, kommunistpartiets
politbyrås stående kommitté. Har uttalat stöd för ett civilt samhälle och en friare politisk atmosfär.
3. HU JINTAO, HÖK.
Har under sin tid vid makten låtit reformer stå och stampa medan censuren och säkerhetsapparaten har stärkts. Väntas lämna över resident- och partiledartiteln till Xi Jinping (nr 7) men kommer att behålla inflytande och kanske även posten som ordförande för militären under en övergångsperiod.
4. BO XILAI, HÖK.
Länge vänsterfalangens stora hopp i partiet, ända tills han i mars petades ur politbyrån i en skandal som har allt: mord, mutor och mörkläggning. Som partisekreterare för megastaden Chongqing ledde Bo Xilai rättsosäkra kampanjer mot brottslighet, satsningar på röd Maonostalgisk kultur och sociala program som bostäder åt fattiga. Bo förvaras nu på okänd ort och hans politiska karriär är slut, eventuellt även hans frihet.
5. ZHOU YONGKANG, HÖK.
Chef för Kinas säkerhetsapparat. Under Zhou Yongkangs tid som säkerhetschef har hundratals dissidenter fängslats eller till och med försvunnit och etniska protester har krossats. Väntas gå i pension vid partikongressen.
6. LIU YUAN, HÖK.
Krigshetsande ärkenationalistisk general och son till den under kulturrevolutionen utrensade statschefen Liu Shaoqi. Tippad som kandidat till Centrala militärkommissionen, försvarets högsta organ i Kina och vän till Xi Jinping (nr 7).
7. XI JINPING, ”ÄGG” (ännu ej formad till vare sig duva eller hök).
Kinas vicepresident som väntas ta ytterligare ett kliv uppåt. Osäkert var han står politiskt, men få väntar sig att han kommer att bli någon reformledare. Xi Jinping anses vara marknadssvänlig från sin tid som ledare för entreprenörsdrivna Zhejiang- och Fujianprovinsen. Men under sin tid som rektor för Centrala partiskolan uppmanade Xi unga kadrer att låta sig uppfyllas av marxism-leninism och Maos teorier. Xi Jinpings egna umbäranden under den kaotiska kulturrevolutionen verkar också ha inpräntat en djup förkärlek för stabilitet. Som 15-åring skickades Xi Jinping till landsbygden för hårt kroppsarbete på en folkkommun där han fick bo i en grotta. Hans partikarriär har präglats av försiktighet. Det var också hans förmåga att inte sticka ut hakan och bygga konsensus som gjorde honom till ett acceptabelt val som president av de olika maktfraktionerna i partiet.
8. WANG SHENGJUN, HÖK.
Ordförande för Kinas högsta domstol trots att han aldrig har studerat juridik. Tidigare polistjänsteman från Anhuiprovinsen.
9. LI KEQIANG, ”ÄGG”.
Tippad att bli Kinas näste premiärminister. Pratar flytande engelska, och gärna om marknadsreformer. Men han har inte imponerat som ansvarig för bostäder- och matsäkerhet. Hans tid som partisekreterare för Henanprovinsen svärtades av den fruktansvärda aids- och blodsäljarskandalen som tog tiotusentals människors liv och som mörklades av myndigheterna.
10. HU CHUANHUA, DUVA.
Påläggskalv född på 1960-talet. Nu partichef för Inre Mongoliet men anses vara ett hett namn för Politbyråns stående kommitté 2017.
11. DAI BINGGUO, HÖK.
Hu Jintaos (nr 3) man i utrikespolitiska sammanhang. Har större inflytande över internationella frågor än Kinas utrikesminister.
12. LI YUANCHAO, DUVA.
Tippad att fortsätta som chef för partiets organisationsdepartement. Departementet hanterar alla tillsättningar och befordringar för tjänster i partistaten.
13. MENG JIANZHU, HÖK.
Säkerhetsminister och klient till den hårdföre Zhou Yongkang (nr 5).
14. WANG LIJUN, HÖK.
Den länge hyllade brutale polischefen i Chongqing blev världskänd när han sökte asyl på USAs konsulat på flykt undan sin mordiske chef Bo Xilai (nr 4) och en korruptionsutredning från Peking. Väntas ställas inför rätta för förräderi.
15. WU BANGGUO, HÖK.
Nummer två i rangordning i Kina efter Hu Jintao. Väntas gå i pension 2012.
16. BAO TONG, DUVA.
En före detta nära medarbetare till den år 1989 avsatte liberale partiledaren Zhao Ziyang. Undertecknade demokratiuppropet Charta 08 och är fortsatt öppet kritisk. Lever under övervakning och får inte lämna Peking.
17. LI CHANGCHUN, HÖK.
Ansvarig för propaganda och internetcensur. Kontrollerar förenklat vad 1,3 miljarder kineser ser, hör, talar och därmed i stor utsträckning – tänker. Li förväntas gå i pension i samband med partikongressen 2012.
18. LU HAO, ”ÄGG”.
Chefar över det kommunistiska ungdomsförbundet. Tros vara ett viktig namn i den nya generationens ledare efter Hu Jintao (nr 3) och Wen Jiabao (nr 1).
19. LIN ZULUAN, DUVA.
Den mest kände av ledarna för proteströrelsen i Wukan i Guangdongprovinsen som slutade med att byborna jagade i väg den korrupta byledningen. Därefter kunde Lin bli vald till ny byledare i ett initativ som ses som ett viktigt framsteg. Guangdongprovinsen styrs av den påstått liberale partisekreteraren Wang Yang (nr 2).
20. HU DEPING, DUVA.
Viceminister för partiets propagandadepartement. Äldste son till den på 1980-talet avsatte liberale partisekreteraren Hu Yaobang. Har uttalat sig starkt för reformer under senare tid.
21. EMILY LAU WAI-HING, DUVA.
Demokratiaktivist och medlem av Hongkongs miniparlament sedan 1991, som delvis utses genom öppna val.
Demokratikämparna
22. AI WEIWEI
Världens mest inflytelserika konstnär, aktivist och småbarnsförälder. Som son till den uppburne poeten Ai Qing och medskapare av OS-arenan Fågelboet ansågs den världskände artisten länge som onåbar för diktaturens klor. Men Ai Weiweis samhällsengagemang ledde snart till problem. Han fick en svår huvudskada efter att ha misshandlats av polis när han uppmanade de styrande att uppmärksamma de många offren för landets fuskbyggda skolor. Han fördes bort 2011 och hölls fängslad i 81 dagar och fick sedan en skattenota på motsvarande 15 miljoner kronor, straff som Ai Weiwei menar är politiskt motiverade. Ai Weiwei är en idol för många intellektuella, ungdomar och aktivister. Han har 149 000 följare på Twitter.
23. DAI QING
Fängslades efter massakern vid Himmelska fridens torg 1989. Har sedan frigivningen varit miljöaktivist.
24. DING ZILIN
Leder Tiananmen Mothers, en grupp som bildades av anhöriga som kräver upprättelse för offren för massakern vid Himmelska fridens torg.
25. GAO ZHISHENG
Advokat och länge tippad att få Nobels fredspris. Har kampanjat för förföljda kristna, falungonganhängare och andra. Var under lång tid kidnappad av staten och torterades under fångenskapen. Hans fru lyckades 2009 fly till USA med deras tre barn. Gao avtjänar nu ett nytt treårigt straff.
26. LIU FEIYUE
Grundare av påtryckargruppen Civil Rights and Livelihood Watch. Har avslöjat hur ”svarta fängelser” och mentalsjukhus används för att godtyckligt frihetsberöva aktivister och oskyldiga.
27. HUANG QI
Fängslad aktivist som har försökt undersöka omständigheterna kring barnen som dog i fuskbyggda skolor under jordbävningen i Sichuan 2008.
28. ZHU GUIQIN
En av miljontals kineser som försöker få upprättelse för regimens övergepp. Hon skickades till arbetsläger i flera år, torterades och sattes på mentalsjukhus.
29. TENG BIAO
Advokat och grundare av Gongmeng – Öppna konstitutions-initiativet, en organisation vars advokater tog sig an politiskt känsliga fall. Har försökt hjälpa aktivister som den blinde Chen Guangcheng (nr 31).
30. XU ZHIYONG
En annan akademiker som är involverad i Gongmeng. Organisationen straffades med skatteböter och tvingades lägga ner.
31. CHEN GUANGCHENG
Den blinde barfotajuristen som hamnade i hela världens blickfång efter en dramatisk flykt från den by i Shandongprovinsen där han hade hållits i illegal husarrest. Efter förhandlingar där USAs utrikesminister Hillary Clinton var inblandad lyckades Chen i april få tillstånd att lämna Kina och flyga till USA med sin fru och deras barn. Han åkte först i fängelse 2006 efter att ha anklagat lokala myndigheter i Linyidistriktet för att ha tvingat upp till sju tusen kvinnor till aborter eller steriliseringar som en följd av ettbarnspolitiken.
32. HU JIA
Aktivist för aidsjuka och miljövän. Fredrik Reinfeldt vädjade förgäves för Hu Jias frigivning under statsbesöket månaderna före Peking-OS 2008. Nu frigiven men lever under övervakning.
33. ZENG JINYAN
Gift med Hu Jia (nr 32). Har öppenhjärtigt beskrivit hur familjen trakasseras och övervakas av säkerhetsapparaten
Diasporan
– Kineserna som verkar från utlandet
34. LIU XIAOBO, Nobelpristagare.
”Jag döms till ett synligt fängelse medan du väntar i ett osynligt. Din kärlek är solstrålar som går igenom fängelsemurarna och smeker varje tum av min hud. Men min kärlek till dig är full av skuld och ångest … Även om de pulvriserar mig kommer jag att omfamna dig med min aska.”
Den mest rörande delen av Liu Xiaobos tal under rättegången 2009 var riktad till hans fru, Liu Xia. Liu Xiaobo förvandlades från en intellektuell opinionsbildare till politisk fånge för att ha utnyttjat sin yttrandefrihet.
Liu Xiaobo var en ledarfigur under studentrörelsen 1989. Efteråt dömdes han till två års fängelse för ”kontrarevolutionär propaganda” 1996 skickades han till arbetsläger i tre år efter att ha varit med och skrivit ett öppet brev som krävde att dåvarande presidenten Jiang Zemin skulle ställas inför riksrätt. 2008 var han ledande i arbetet med Charta 08, ett manifest som kräver gradvisa demokratiska reformer av Kina. Han dömdes sedemera till elva års fängelse. Liu Xiaobo tilldelades Nobels fredspris 2010. Men, för första gången sedan det att Nazityskland hindrade pacifisten Carl von Ossietzky från att hämta priset 1936 fick varken pristagaren eller någon av dennes representanter närvara vid utdelningen i Oslo.
Kommunistpartiet har mött Nobelpriset med en delad strategi av mörkläggning och motpropaganda – där Liu brännmärks som förrädare, brottsling och en del av den ”ständiga västerländska konspirationen att splittra Kina”.
Liu Xiaobo blev sannspådd när han sade att hustrun Liu Xia dömdes till ett osynligt fängelse. Hon har isolerats i parets lägenhet, förhindrad att kommunicera med omvärlden.
35. ZHAO LIANHAI
Fängslades efter att ha försökt avslöja och stoppa produktionen av fuskproducerat mjölkpulver som hade förgiftat hans barn i den stora melaminskandalen 2008 då 300 000 barn blev sjuka av av fuskproducerat mjölkpulver.
36. NI YULAN, rättighetsadvokat.
Rullstolsbunden på grund av polisbrutalitet. Har försökt hjälpa offer för landbeslag och falungongmedlemmar. Dömdes för tredje gången till fängelse 2012.
37. GAO QIANG
Byledare från Shaanxiprovinsen. Fängslad efter att ha försökt hindra påstådda olagliga landbeslag av lokala affärsintressen och tjänstemän.
38. JIN TIANMING
Leder Shaowang, Pekings största ”huskyrka”. Så kallas de underjordiska församlingar som vill vara oberoende från den partistyrda kyrkoorganisationen.
39. JIANG TIANYONG
Rättighetsadvokat. Har försökt hjälpa hiv-smittade, slavarbetare vid tegelfabriker. Lever under övervakning och utsätts för trakasserier.
40. SAMUEL LAMB
Pastor och ledare i huskyrkorörelsen. Fängslad i mer än 20 år under Mao-tiden.
41. WEI JINGSHENG
Blev världskänd aktivist under den kortlivade ”Demokrativäggen” i Peking 1978–79. Det var då regimen lanserade Kinas ekonomiska reformpolitik med slagordet ”Fyra moderniseringar”. Wei Jingsheng efterlyste även en femte modernisering – demokrati. Efter arton år i fängelse fick Wei gå i exil år 1997.
42. WANG DAN
Den mest kände av studentledaren från proteströrelsen vid Himmelska fridens torg 1989. Lever i exil i USA.
43. WAN YANHAI
Flydde Kina efter att ha försökt driva en organisation som hjälper hiv-smittade. Det finns flera organisationer som hjälper hiv-smittade i Kina, men även hjälparbete kan ibland leda till problem.
44. SHARON HOM
Direktör för Human Rights in China, en av de största oberoende organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter och demokratiska reformer i Kina.
Minioriteterna
45. CHAI LING
Radikal och kontroversiell studentledare från 1989. Nu leder hon organisationen All Girls Allowed som vill avslöja baksidorna av Kinas ettbarnspolitik.
46. LI HONGZHI
Grundare av den i Kina förbjudna sekten Falun gong.
47. HAN DONGFANG
Arbetaraktivist 1989. Flydde till Hongkong där han driver China Labour Bulletin som arbetar för arbetares rättigheter i Kina.
48. WU’ER KAIXI
Studentledare från 1989 som i dag lever i exil i USA. Kina vägrar att låta honom återvända.
49. YAN JIAQI
Under 1980-talet rådgivare till den avsatte reformvänlige partiledaren Zhao Ziyang. Flydde till Paris där han grundade Federation for a democratic China.
50. HARRY WU
Efter 19 år i arbetsläger lyckades Wu ta sig till USA där han driver organisationen Laogai research foundation som bildar opinion mot Kinas arbetsläger.
51. WANG YOUCAI
Studentledare från 1989. Efter att ha kommit ut ur fängelse startade han det sedemera bannlysta Kinas Demokratiparti, vilket han dömdes till ytterligare elva års fängelse för. Lever i exil i USA sedan 2004.
52. PASTOR BOB FU
Leder organisationen China Aid från sin exil i USA. Var involverad i Chen Guangchengs (nr 31) flykt till USA.
53. PU ZHIQIANG
Pekingbaserad advokat engagerad i flera av de mest kända fallen gällande mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.
54. DALAI LAMA
Nobelpristagare och Tibets spirituella överhuvud. Kinesiska styrkor tog kontroll över Tibet 1951. Åtta år senare flydde Dalai lama till Indien där han lever i dag. Dalai lama är en titel som betyder ”oceaner av visdom”. Hans namn är Tenzin Gyatso. Dalai lama säger att han eftersträvar meningsfullt självstyre inom Kinas gränser för Tibet och har anklagat Kina för ett ”kulturellt folkmord”. Tibets uråldriga kultur förtrycks och försvinner i en flod av han-kinesisk invandring och exploatering. Kina tillbakavisar anklagelserna och säger att Dalai lama hetsar fram oroligheter i Tibet. Åratal av förhandlingar med Kina har inte lett till något framsteg. Många tror att partiet väntar på att den 75-årige Dalai lama ska gå bort. Den tibetanska protestörelsen mister då sin viktigaste enande faktor. Andra fruktar att det kommer att leda till oroligheter. Sedan 2009 har dussintals tibetaner bränt sig levande i protest mot Kinas förtryck.
55. LOBSANG SANGAY
Premiärminister för Tibets exilregering med säte i Dharamsala i Indien.
56. TSERING WOESET
Tibetansk poet, författare och bloggare i Peking. Minoriteter som står i vägen för regimens vilja har att välja mellan att bli han-kinesifierade eller försvinna, skriver Tsering Woesert. Hon anklagar också kinesiska demokratiaktivister för att ignorera förtrycket i Tibet.
57. REBYIA KADEER
Leder World Uyghur Congress och arbetar mot det förtryck som turkfolket uighurer i Xinjiangprovinsen utsätts för.
58. HADA
Mongolisk dissident som har dömts till femton års fängelse för ”spioneri” och ”separatism”.
59. PANCHEN LAMA
(Gedhun Choekyi Nyima). När Dalai lama 1995 utsåg en sexårig pojke som en reinkarnation av den viktiga ledarrollen Panchen lama förde kinesiska myndigheter bort pojken. Han har nu varit försvunnen i sjutton år.
Partigodkänd
60. PANCHEN LAMA
(Gyaincain Norbu).
I stället för den av Dalai lama utsedde Panchen Lama (nr 59) valde kommunistpartiet en egen reinkarnation. Han framträder regelbundet för att uttrycka stöd för kommunistpartiets styre.
Medieprofilerna
61. LIU KAIMING
Leder en organisation som arbetar för kinesiska migrantarbetares rättigheter i staden Shenzhen i Guangdongprovinsen.
62. QI CHONGHUAI
Journalist som avslöjade lokal korruption. Fängslades. Överlevde tortyr och mordförsök. Släpptes 2011 bara för att åter anklagas för samma brott och dömas till ytterligare åtta års fängelse.
63. HU SHULI
Grundare av magasinet Caijing och mediegruppen Caixin som bägge pressar censurens gränser för vad medier kan förmedla i Kina. Viktig opionsbildare för ekonomiska och politiska reformer.
64. WANG KEQIN
Kinas Janne Josefsson retar upp makthavare med sin grävande journalistik.
65. MURONG XUECUN
Känd författare som kritiserar censuren från sin inflytelserika position inom sociala medier.
66. HAN HAN
Kinas mest kände bloggare och författare.
67. YANG JISHENG
I boken Gravstenar beskriver Yang Jisheng hur 36 miljoner människor dog till följd av massvälten under Maos katastrofala kampanj ”Stora språnget” 1958–61. Redaktör för det reforminriktade magasinet Den gula kejsarens annaler.
68. MA JIAN
Inflytelserik författare och intellektuell.
69. YANG RUI
Programledaren för programmet Dialogue Kinas engelskpråkiga kanal som under våren fick rubriker för sina främlingsfientliga uttalanden på kinesiska Twitter, Weibo.
70. YAN LIANKE
Författare till flera bannlysta satiriska skrifter.
71. LI DATONG
Tidigare redaktör för den av censuren nedlagda tidningsbilagan Freezing Point. Skriver nu läsvärda analyser för Londonbaserade Open Democracy och undertecknade demokratiuppropet Charta 08.
72. HU XIJIN
Redaktör för den nationalistiska tabloiden Global Times som säljer jätteupplagor genom att piska upp nationalistiska stämningar och hävda att västvärlden försöker splittra Kina med demokrati och mänskliga rättigheter.
73. LI CHENGPENG
Fotbollskommentator som blev samhällsaktivist. Har nära fem miljoner följare på Weibo (Kinas Twitter). Engagerade sig i Sichuanjordbävningen och tvångsrivningar.
74. JUNG CHANG
Har genom sin självbiografiska bok Vilda svanar och en tveksam biografi över Mao färgat bilden av Kina i omvärlden. Bosatt i London.
75. MICHAEL ANTI
Ung och skärpt bloggare och journalist som driver frågan om yttrandefrihet i Kina. Gästtalade i våras i Stockholm om censuren.
76. RAO JIN
Startade sajten Anti-cnn.com år 2008 i protest mot i hans ögon lögnaktiga västerländska medier. En känd representant för fenqing, Kinas nationalistiska partistödjande ungdom.
77. SONG HONGBING
Författare till Valutakrigen, en av de senaste årens mest inflytelserika och bästsäljande böcker i Kina. Hävdar att västvärlden är kontrollerad av en konspiration från privata ofta judiska bankirer som driver fram finanskriser genom valutamanipulation
Intellektuella
78. LIU YU
Politisk kommentator och kolumnist som ofta kritiserar myndigheterna.
79. KONG QINGDONG
Professor vid Pekings universitet som gjort sig känd för ny-maoistiska idéer och anti-västerländsk hållning. Ättling i direkt nedstigande led från Konfucius.
80. CUI WEIPING
Känd intellektuell som kritiserat censuren och undertecknade demokratiuppropet Charta 08.
81. AI XIAOMING
Feminist och litteraturvetare. Vinnare av Simone de Beauvoir-priset för sitt arbete för kvinnors frihet och mot ojämlikhet.
82. FANG BINXING
”Fadern till den kinesiska brandväggen”. Säger själv att han ledde utformningen av Kinas internetcensur.
83. JIAO GUOBIAO
Fick sparken från tjänsten som professor i journalistik efter att ha kritiserat censuren.
84. YANG ZHIZHU
Juridikprofessor som fick sparken efter att ha skaffat sig två barn. Dotterns födsel ledde till allmän diskussion om ettbarnspolitiken.
85. YAN XUETONG
Kinas ledande ”ny-maoist”, aggressiv krigshetsande nationalist och en av de mest inflytelserika tänkarna kring Kinas utrikespolitik.
86. YU JIANRONG
Social aktivist som kampanjar bland annat mot illegala landbeslag. Medlem av Kinas samhällsvetenskapsakademi. Har på senare tid gjort sig känd för en färdplan för Kinas politiska reformer, som inkluderar att avkriminalisera ”tankebrott” och införa verkligt lagstyre.
87. JIANG PING
Känd sociolog och aktivist som arbetar för verkligt lagstyre och reformer.
88. HE WEIFANG
Juridikprofessor vid Pekingsuniversitet som arbetar för att Kina ska bli ett rättssamhälle.
89. LI YINHE
Sexolog och aktivist för hbt-rörelsen i Kina. Menar att Kina är mitt i en sexuell revolution där gamla skambelagda idéer kring sexualitet omprövas.
90 XIE YAN
Miljöaktivist och medlem av Kinas vetenskapsakademi.
Kändisarna
91. LEI FENG
”Förebild”. Under kulturrevolutionen skulle alla lära sig av Lei Fengs påstådda osjälviskhet, blinda lydnad av Mao och arbete för massorna. På senare tid har partiet försökt återlansera Lei Feng som en förebild i en tid som vissa menar är prägla av själviskhet och bristande samhällskänsla. Resultatet är dock klent. En osjälvisk bondesoldat som mosades av en telefonstolpe är inte ett karriärmål som dagens shop-a-holics tänder på. Berättelsen om Lei Feng tros ha uppfunnits av propagandan år 1963.
92. JACKIE CHAN
Hollywoodkändis som står nära kommunistpartiet. Känd för uttalandet att ”kineser behöver kontrolleras” (inte klarar av frihet med andra ord).
93. PENG LIYUAN
Folksångare, generalmajor i Folkets Befrielsearmés underhållningstrupper men framför allt fru till presidenttippade Xi Jinping (se nr 7) och därmed snart troligen Kinas första dam.
94. JET LI
Kungfuartist och grundare av hjälporganisationen The One Foundation. Jet Li är anhängare av tibetansk buddhism och har träffat Dalai lama.
95. CUI JIAN
Kinas första rockstjärna vars sång blev soundtracket för proteströrelsen 1989.
96. ZHANG YIMOU
Filmregissör som koreograferade den spektakulära OS-invigningen 2008. Har gått en opportunistisk väg från samhällskritiska filmer till nationalistiska verk som stöder partiet.
Näringslivshöjdarna
97. LIANG WENGEN
Rankad som Kinas rikaste man 2011 och tippad att bli medlem av kommunistpartiets centralkommitté i samband med partikongressen i höst. Centralkommittén består av de tre hundra främsta partimedlemmarna i landet.
Liang Wengen grundade maskinjätten Sany. Den tidigare presidenten Jiang Zemin var mån om att låta företagare bli medlemmar av partiet. Om Liang väljs är det en signal till den privata sektorn att partiet inte har glömt av dem.
98. REN ZHIQIANG
Ordföranden för fastighetsbolaget Beijing Huayuan Property. Är aktiv på sociala medier med reformvänliga åsikter.
99. LI NING
Ex-gymnast och grundare av Kinas Nike, bolaget Lining. Lining har sponsrat den svenska OS-truppen. Det var Li Ning som tände facklan under Peking-OS.