Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Museibesöket

Stenåldersskelett som

krossar fördomar

Vi besökte: Historiska museet i Stockholm.
Vår guide: museichef Lars Amréus.
Besökets höjdpunkt: Skeletten efter en man och ett barn, begravda tillsammans för sju tusen år sedan. Gripande.
Museichefens favorit: en vackert snidad stenyxa dekorerad med ett älghuvud.



14.00

– Hur länge sedan är det du var här?
Museichefen Lars Amréus vill veta, eftersomHistoriska museets permanenta utställningar har gjorts om helt under de senaste åren. Så alla som liksom jag inte har varit här sedan millennieskiftet har anledning att komma tillbaka.


14.05

Vi börjar med att ifrågasätta en extremt djupt rotad föreställning. Den att det har varit män som har jagat och försörjt kvinnor och barn sedan stenåldern.
– När man hittade det här skelettet, begravt tillsammans med en pil och en benmejsel utgick arkeologerna från att det var en man. Sedan upptäckte en osteolog, en benexpert, att hon hade fött flera barn, säger Lars Amréus.


14.14

Även nästa skelett borde intressera genusforskarna. Det är en man i 60-årsåldern som på den yngre stenåldern begravdes med ett litet barn i famnen.
– Här blir det så tydligt att vi alla är människor, säger Lars Amréus.


14.21

Äldre järnåldersrummet domineras av en monter med en väldig mantel. Den var värd en förmögenhet när den tillverkades omkring två hundra år före Kristus och är Sveriges äldsta helt bevarade klädesplagg. Dessutom är den bevismaterial i en mordgåta.
– När man upptäckte att det fanns knivhugg i den lät man Statens kriminaltekniska laboratorium undersöka den, berättar Lars Amréus.
Nu finns en skiss över hur mordet kan ha gått till där man ser hur någon har huggit genom manteln och in i den som bar den från flera olika håll.
– Och kolla på mönstret! Det kallas hundtand och är fortfarande modernt, säger chefen och pekar på en artikel ur en väldigt nutida modebilaga.


14.29

I nästa rum är det vendeltid (550–800 efter Kristus) som perioden innan vikingatiden kallas. Bredvid en rekonstruerad hövdingatron finns en välbevarad hjälm i en monter.
– När de skulle spela in Sagan om ringen kom Tolkienteamet hit för att titta på den. Sedan gjorde de kopior av den, som är med vid ett slag i den sista filmen.


14.35

I en monter ligger chefens personliga favorit – en stenyxa med älghuvud.
– Det är underbart hur de har kunnat fånga älgens karaktär, i en så hård bergart, säger Lars Amréus beundrande.


14.39

Sedan väntar världens största permanenta utställning av föremål från vikingatiden.
– Vi visar massor med föremål, vissa är världsunika men många är typiska vardagsföremål, säger Lars Amréus.


15.25

I trappan på väg upp till vårt eget årtusende hänger ännu en av museichefens personliga favoriter.
– Det är Peter ”Foppa” Forsbergs tröja från OS i Turin 2006. Få vet att de tre kronorna symboliserar Sverige, Norge och Skåne som blev ett rike efter att kung Magnus Eriksson köpte Skåne från Danmark på 1330-talet.
Hm.


15.38

Många besökare hajar till när Gustav Vasas ögon börjar röra på sig. Bredvid honom finns berättelsen om Malin Sture, en av flera bortglömda kvinnor som gjorde Sverige till Sverige.
– Historien rymmer många mäktiga kvinnor, men historikerna har inte lyft fram dem.


16.20

På 1800-talsavdelningen väntar chefens tredje personliga favorit. Ett granformat stålskelett som drivs runt med kugghjul, dekorerat med sprakande elledningar.
– En del gillar den inte alls, men det gör jag. Den symboliserar hela 1800-talet med industrialismen och elektriciteten och alla andra uppfinningar i ett enda föremål.


Fönstret summerar

Ta sig dit: Lätt. Buss 56 stannar utanför. T-bana till Karlaplan.
Läget: Mitt på det fashionabla Östermalm, bara fyra hundra meter från Djurgårdsbron.
Byggnad: Enorm. En borg i Stockholms innerstad.