Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Museibesöket

Allas Skansen

Bersån bakom Skånegården är ett av Skansens många smultronställen. ”Hit ska man ta med sig kaffekorgen en solig dag” säger Skansenchefen John Brattmyhr som brukar lägga möten här.

Vad besöktes: Skansen på Djurgården i Stockholm.
Vem följde vi med: John Brattmyhr, Skansenchef.
Besökets höjdpunkt: ”Väla skola, en typisk folkskola från tidigt 1900-tal.”
Museichefens egen favorit: ”Bersån på Skånegårdens baksida.”


 


09.50

Förväntansfulla dagisbarn i gröna reflexvästar väntar utanför Skansens ingång. Rulltrappan ovanför leder genom berget upp till de gamla stadskvarteren.


10.00

Mittemot Konsumbutiken från 1930-talet ligger Röda längan, med statarbostäder från 1800-talet. John Bratttmyhr bjuder på kaffe i knubbiga koppar från Skansen krukmakeri.


10.12

Han vill ogärna peka ut enskilda smultronställe.
– Här finns något för alla. När jag fick barn vardet först djuren som gällde och sedan husen, säger trebarnspappan John Brattmyhr.


10.29

Vi stiger ut på trappan i den mjuka vårluften. Uppför backen mot Solliden stretar en arbetarkvinna från tidigt 1900-tal i sjal, lång kjol och näverkorg på armen.
– På Skansen ska det vara på riktigt. Därför har vi bland annat ett kostymförråd med 90 000 föremål.


10.36

Vi går förbi en nykomling, Päronparken, med ulliga får av rep och pedagogisk vattenlek.


10.47

På vänster sida syns Seglora kyrkas faluröda fasad. Kyrkan är en av Sveriges populäraste bröllopskyrkor. Det går att hyra dräkt och kronor till vigseln.


10.50

John Brattmyhr vrider på nyckeln och vi stiger in i en byskola från tidigt 1900-tal, Väla skola i Östergötland. Han går ivrigt fram till en stor trälåda på ben. Där visas på ett naturalistiskt sätt vådan av att dricka för mycket. Han håller upp modellen av en skrumplever i naturlig storlek.
– Vi vill inte ha rep och glasfönster på Skansen. Man ska kunna ta och känna på allt är, säger han och suddar på griffeltavlan med en hartass.


11.03

Nu är vi framme i grönskan bakom Skåneträdgården. Mellan löven skymtar glittrande vatten och Söders höjder. Och i bersån står en klassisk trädgårdsmöbel. Ett stenkast därifrån finns ”Fjärilsrestaurangen”, där fladdrar skönheter i alla färger omkring.


11.15

Vi passerar folkbildaren Arhur Hazelius grav. Det gamla bondesamhället höll på att dö ut, och han vill skapa ett levande museum för att visa hur folk bodde och levde i olika delar av Sverige. Skansen grundades 1891.


11.23

Promenaden går förbi ”Sveriges nationalscen” som John Brattmyhr kallar den. Sollidenscenens karakteristiska snäckform har sett likadan ut sedan 1939.
– Vi är ju mest kända för Allsång på Skansen, på gott och ont.
För allsångsbesökare är ett tips att blicka lite till höger från scenen. Där står en liten rund byggnad i fjällig panel med rund kupol. Det är arkitekten Ferdinand Bobergs observatorium.


11.27

John Brattmyhr återvänder till statarlängan, och pekar mot Hazeliusporten nerför backen.
– Ta den. Det är vår vackraste utgång.
Och trots oräkneliga Skansenbesök är det första gången jag passerar där. På Skansen finns alltid något nytt att upptäcka.