Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Museibesöket

Ingmar Bergman

och verkligheten

Vi besökte: BERGMANCENTER på Fårö.

Vår guide: Museichef Cristina Jardim Ribeiro.

Guidens favorit: Originaltapeter från inspelningen av Såsom i en spegel (som skulle ha hetat Tapeten).


10:50

Alla som någon gång kört vägen från färjeläget till Fårö kyrka förstår varför den då nyss Oscarbelönade filmregissören Ingmar Bergman nästan genast förälskade sig i det karga landskapet när han 1960 kom hit i jakt på en plats att spela in nästa film. I Fårös nedlagda skola, inom synhåll från kyrkogården där han begravdes 2007, finns sedan 2014 ett av Sveriges nyaste museer – Bergmancenter.


11:02

Museichefen Cristina Jardim Ribeiro bjuder på kaffe i ett av de gamla klassrummen. Utanför glittrar havet och jo, det finns en strand och det går att bada.

– Men det är väldigt långgrunt.

Hon pekar mot vad som måste varit Sveriges mest havsnära skolgård och berättar att de ska måla svartvita rutor så att det kan spelas schack i stället för boll på den gamla basketplanen. En anspelning på den berömda scenen där en ung Max von Sydow spelar schack med döden i Det sjunde inseglet.

– Den spelades inte in på Fårö utan vid Hovs hallar i Skåne, säger Cristina Jardim Ribeiro – som är filmvetare också.


11:22

Rundvandringen börjar en halv trappa ner, vi går förbi museets kafé (Törst, så klart) och kikar in i skaparverkstaden.

– Vi har två konstnärer som pedagoger och alla med barnasinnet kvar är välkomna. Det blir ofta stop motion-film, dockteater och kollage.

På väggen spår av tidigare somrars kreativitet. ”Trollflöjten på Fårö”, står det.


11:29

Självklart finns det en biograf med röda sammetsfåtöljer i den gamla gympasalen. En ribbstol finns kvar och ovanför filmduken hänger en för evigt upphissad bom. Under den årliga Bergmanveckan visas film här varje dag. På väggen – ”Trollflöjten på Fårö”.

– Det är en replika av den väv av konstnären Anita Grede som hänger i Bergmans egen biograf, på Dämba.


11:35

Många vill veta var Ingmar Bergman bodde och om man får komma dit. Svaret är vid stranden inte långt härifrån, men nej, huset som Bergman och skådespelaren Liv Ullman flyttade in i sommaren 1967 är inte öppet för besökare. När det inte är covid-19-pandemi kan man i en vr-kamera gå en virtuell husesyn genom den låga villan, som ligger bland tallarna vid en stenstrand och där flera scener till flera filmer spelats in.

– Nu används huset som arbetsplats för stipendiater från hela världen som får skapa i den speciella miljön. Men de får inte bo där, utan i några av de andra husen Bergman ägde, säger Cristina Jardim Ribeiro.


11:45

Till tröst för oss som läst De oroliga av dottern Linn Ullman som delvis utspelar sig i det världsberömda huset finns en utställning (året ut) om Bergmans hem, med planlösningar och allt. Jag blir stående framför skisserna. Arbetsrummet, som vätter mot havet, barnens sovrum i en del för sig på andra sidan köket – så långt från föräldrarna som möjligt. Och en pool på den kringbyggda innergården. När bibliotek och meditationsrum byggdes till blev huset 57 meter långt.


10.58

Det är den före detta skolkorridoren som fått bli utställningssal, med filmaffischer och stora fotografier från inspelningarna av de fem filmer som Bergman spelade in på Fårö. Mängder av anekdoter om regissörens möten med Fåröbor, som agerade statister och byggde kulisser, trängs i bildtexter och på skärmar.

– Vi ordnar Bergmansafari till inspelningsplatserna. I år funkar det inte med buss, så vi ska testa att ha cykelsafari och kanske vandringar, säger Cristina Jardim Ribeiro.

Plus: Fårö med stränder, raukar och cykelvägar.

Minus: Stänger den sista september, öppnar igen den 1 maj 2021.

Bonus: I höst väntas filmen Bergman island av Mia Hansen–Løve ha premiär. Hon skrev den när hon var Bergmanstipendiat på Fårö och spelade in den här.

Publicerad i nummer 3, 2020