Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Museibesöket

Nostalgi i kubik

Vi besökte: Mopedum, ett privat nostalgimuseum i Nynäshamn.
Vår guide: Chefen och grundaren Lotta Skogmyr.
Höjdpunkt: Att få syn på den gröna biologiboken jag hade i högstadiet, nu ett museiföremål.
Chefens favorit: Matsalsbordet i rostfärgad emalj med stolar i matchande röd plast från 1968.


 

10.28

Första rariteten står i entrén – en automat för nylonstrumpbyxor.
– Ungdomar frågar varför det fanns strumpautomater. Men på 60-talet hade ju affärerna inte helgöppet!
Lotta Skogmyr är född 1963 och gammal nog att själv minnas ett liv utan snudd på dygnetruntöppna köpcentrum. Tillsammans med sin man Nisse Skogmyr samlade hon mopeder, möbler och andra attiraljer på loppisar i sex sju år innan museet invigdes i våras.


10.34

Vi börjar med en kopp bryggkaffe på Kafé Radiokakan där alla bord, stolar, tavlor, dukar och lampor är från mopedens storhetstid – 1952 till 1979.
– År 1952 blev det lagligt för alla över femton att köra ett fordon i max 30 km/h utan körkort. Hösten 1978 kom hjälmtvånget och sedan var det inte längre ballt att köra moppe, berättar museichefen som jobbade på apotek innan hon sade upp sig för att förverkliga sin dröm.


10.44

Bland loppisfynden finns skyltdockor som har klätts ut till Klas-Göran och Barbro och den familj de bildar under den svenska mopedens tjugosju år långa glansperiod. I den första montern är det våren 1952 och Klas-Göran har flörtat med toppsnäckan Barbro i handelsboden där han just har köpt den allra första sortens moped – en påhängsmotor till sin cykel.
Det är som om Är du kär i mig ännu–Klas-Göran faktiskt kom hem från Amerikat och gängade sig med hon som gick hemma på fäbon och väntade.


10.58

Under rubriken ”Mopedens historia” läser jag om hur det nya fordonet revolutionerade vanliga människors möjlighet att arbeta, handla och semestra längre hemifrån än tidigare.


11.05

Förutom ett sjuttiotal mopeder finns även andra samtida tekniska prylar: en tvättmaskin att sätta på badkarskanten och veva för hand. Och en frys, komplett med kvitto på 1 325 kronor, daterat 1964.


11.25

Men det är de inredda montrar, belamrade med noga utvalda prylar som är museets verkliga behållning. År 1957 har Barbro och Klas-Göran flyttat in i sin första lägenhet med snedställda skjutluckor och matchande golv av kvadratiska nylonplattor i köket.
– Det låg kvar i sin originalförpackning när vi köpte det, berättar Lotta Skogmyr.


11.45

Vi vandrar förbi utställningar där Klas-Göran och Barbro åker på campingsemester (1965), har fest (1968) och tankar mopeden (1971) på en Nynäsmack (så klart).
– De där var inte så lätta att få tag i, säger Lotta och pekar på ett par v-jeans.


11.57

I yngsta dottern Pias första egna lägenhet finns två Skopanfåtöljer från Ikea, en orange och en brun.
– Då fanns det jobb som gjorde det möjligt att välja mellan att flytta hemifrån eller fortsätta plugga efter nian, påminner Lotta Skogmyr.


12.07

1979 har furutrenden slagit ut i full blom, till och med gardinkappan i radhusköket är tillverkad av fanér. Genom den öppna köksluckan skymtar en burk Winn aprikosmarmelad – rena madeleinekakan för en 60-talist! Och nu är det Klas-Göran som står vid spisen.
– Något hade faktiskt hänt med jämställdheten, konstaterar Lotta Skogmyr.


12.06

På väggen mittemot har hon klippt ut en frågaBarbro-spalt ur en veckotidning från samma år.
– Min man ger mig inte tillräckligt mycket hushållspengar, vad ska jag göra? skriver signaturen Ledsen hemmafru ... Allt var inte bättre förr.


 

Plus: En trappa upp finns lokal med konstutställningar, Konstpoolen.

Minus: Museet ligger i en källare, även om ramp och hiss gör det tillgängligt för alla.

Bonus: Nära Nynäsgård pendelstation, med tåg till och från Stockholm varje timme.

Aktuellt: Den 1 december är det jazzkväll på Kafé Radiokakan, där det serveras öl från Nynäshamns alldeles eget ångbryggeri.