Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Museibesöket

Svedda öron

och blodiga rockar!

Vi besökte: LIVRUSTKAMMAREN, Slottsbacken 3, Stockholm.
Vår guide: Museichef Malin Grundberg.
Guidens favorit: Porträttet av en ung och kaxig drottning Kristina av David Beck.
Fönstrets favorit: Hästen Streiff, som överlevde slaget vid Lützen och har stått på museet sedan 1600-talet.


11.02

Att kalla belysningen i de tegelsatta valven under Stockholms slott, där Livrustkammaren har huserat sedan 1979, dämpad är en underdrift.
      – Läskigt! utropar en yngre besökare som håller mormor hårt i handen.
      Själv tycker jag att dunklet bidrar till stämningen, jag kan nästan höra historiens vingslag.
      – Vi har ömtåliga textilier, de tål inte dagsljus, säger Malin Grundberg och pekar på skjortan som Gustaf II Adolf bar när han dödades vid Lützen.
      Den är fläckig av blod och får tanken att svindla till. Tänk, just den skjortan satte han på sig dagen han dog!


11.05

I samma monter står hästen Streiff, som kungen red in i dimman på. Hästen överlevde Lützen, men skottskadades och dog några veckor senare. Hans skinn fraktades hem tillsammans med den döde kungen och monterades på en trästomme. Tittar man noga ser man att öronen är lite svedda, Streiff överlevde även slottsbranden 1697 när Tre kronor förstördes också. Snacka svindel!


11.13

Till höger om Streiff ligger en av museichefens personliga favoriter. Vad som ser ut som en tunnsliten och smutsig kökshandduk är en så kallad hjärteduk.
      – I den förvarade drottning Maria Eleonora kungens hjärta i flera år efter begravningen.
      Men vad som är en tradition hemma i Bran-denburg ansågs konstigt i Sverige, och hjärteduken bidrog till skoningslösa rykten om att drottningen var galen.
      – Moa Matthis har skrivit en bok som ger en annan bild av henne än den hysteriska, tipsar Malin Grundberg.


11.15

Vi dröjer kvar i det första rummet, som chefen kallar ”museets själ.” Bakom glas på tre montrar finns minnesföremål från tre svenska kungars dramatiska dödsögonblick. I Gustav IIIs fall både den kostym han själv bar på den där maskeraden, och masken som hans mördare hade på sig på samma tillställning.
      – Kolla på halsduken, den är lite läcker på något sätt, säger Malin Grundberg och pekar på den veckade siden som sticker upp i halsen på den uniform som Karl XII bar när han sköts i huvudet vid Fredrikstens fästning.
      Häftigt att ingen har tvättat bort leran från kungens rock eller blodet från hans vita handskar.


11.25

– Det här kallar vi ”plåtrummet”, säger Malin Grundberg och vi skyndar förbi en av världens två bäst bevarade 1500-talsrustningar. Den andra finns i Dresden.


11.37

Chefens andra favorit är ett porträtt av drottning Kristina, i en prålig guldram. När det målasär hon drygt tjugo år och kämpar ensam mot herrarna i Axel Oxenstiernas råd för att slippa gifta sig.
      – Jag tänker att hon inte ville underkasta sig en man, på den tiden innebar ett äktenskap att kvinnan blev omyndig och hon var ju uppfostrad till regent. Hon ville regera, inte bli någons hustru, säger Malin Grundberg.


11.48

Som chef har Malin Grundberg sett till att flera föremål som har tillhört kvinnliga regenter har plockats fram ur museets magasin. Bland annat finns den tidigare nedpackade drottning Lovisa Ulrikas djuplila kröningsmantel nu att beskåda. Vi stannar till vid ännu en av chefens favoriter, en linneskjorta som Kristina av storleken att döma bar som två-, kanske treåring.
      – Titta på alla vecken runt kragen och de knypplade spetsarna!


11.55

I lek och lär rummet för yngre besökare kan man klä ut sig och prova en krona. Den är förvånansvärt tung.


12.10

Fram till januari pågår utställningen Maktspel med inlånade kostymer från filmen om engelska Elisabeth I och Game of thrones-inspelningarna.
      – Vi hade kronan här, men var tvungna att lämna tillbaka den när de skulle börja spela in nästa säsong, säger Malin Grundberg och pekar på en dräktjacka i guldbrokad som Jack Gleeson har haft på sig när han spelat Joffrey Baratheon.


Plus: Lokalerna! Tegelsatta valv i ett av hörnen av Stockholms slotts bottenvåning är häftiga nog att vara värda ett besök i sig.

Minus: Lokalerna. Det känns lite trångt bland alla häftiga föremål i montrarna.

Bonus: På Livrustkammaren.se finns länkar till mängder med foton som är fria att publicera, om man anger rätt Creative commons-licens (se artikel på sid 72!).