Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Museibesöket

Hi-tech i 1700-talsvalv

Vi besökte: göteborgs stadsmuseum.
Vår guide: museichef carina sjöholm
Guidens favorit: Järnvågen från 1800-talet.
Fönstrets favorit: Färgfotografierna från Wezätas reklamstudio.


 

11:02

Museichefen tar emot i en stor entréhall.

– Huset i sig är ett föremål med en lång egen historia. Det byggdes på 1750-talet av Ostindiskakompaniet. Här fanns kontor och auktionssal och i källaren fanns lager.


11:05

– Vi går väl historiska varvet, sägerhon och börjar med att presentera mig för rolfåkersmannen som dog här i trakten för 4 500 år sedan och begravdes på en bädd av ostron. ”Tack vare kalken i skalen har skelettet bevarats”, läser jag på skylten.

En lokalkändis i Göteborg med omnejd.


11:10

I nästa sal är det vikingatid. I en jättemonter ligger resterna av ett vikingaskepp.

– Fram till 1923 visades en val i det här rummet. När den skulle flyttas till det nyöppnade naturhistoriska museet var de tvungna att riva väggen. Sedan kördes valen med häst och vagn genom staden, berättar Carin sjöholm.


11:20

– Nu kommer vi till 1800-talet. Här handlar det om Göteborg som industristad, om hur fackföreningarna växer fram.

Bakom glas i montrar finns rum möblerade som göteborgare ur olika samhällsklasser levde på den tiden. Museichefen bekänner en personlig fäbless för kläder som någon faktiskt har haft på sig en gång för länge sedan.

– Jag kan tycka det är kul om någon har spillt och fläcken finns kvar.


11:35

Men allra mest gillar hon den stora vågen som en gång stod på Järntorget för att väga stångjärn, spik och stål från bruken i Bergslagen och Värmland innan det skeppades ut till england och UsA.

– Det har funnits två järnvågar i Göteborg. Denna från Järntorget och en tidigare i Brunnsparken där resterna grävdes fram av museets arkeologer tidigare i år.


11:40

I den vackra trapphallen med målad tapet på väggar och pelare passerar vi en skylt som puffar för utställningen om Göteborgs födelse som öppnar i mars. Här har museets personal tagit hjälp av en grupp högstadieelever som har fått berätta vad de vill veta om sin stad.

– De har varit med i processen när vi ha valt ut föremål och berättelser. Några av föremålen är nya fynd av utgrävningar som pågår i staden just nu, säger Carina sjöholm.


11:45

Bland de färgglada reklambilder tagna i Wezätas fotostudio på 1950- och 60-talen hittar Fönstrets utsända sin personliga favorit – grabben som dricker mjölkchoklad – i hjälm.


11:50

Musiklivet Göteborg 1955–2018 ärså packad med föremål, fotografier och faktaom staden musikaliska storheter från sonya Hedenbratt till Håkan Hellström att den är värd ett besök i sig själv. Jag sitter en stund med lurar och tittar på konsertfilmer med spotnicks, Jan Johansson, tages och Hammerfall. Men efter en timme i museet är jag proppfull. Utställningen visas hela året, jag hoppas hinna se bara den nästa gång jag är i Göteborg.


11:50

I ett av de källarvalv där Ostindiska kompaniets en gång lagrade kryddor och te har museets modernaste utställning Värdefullt just öppnat.

– Alla skyltarna är digitala och det finns en gratis app att ladda ner där du kan slå in numret framför varje föremål och läsa mer och se korta filmer.

Jag laddar ner och inser att jag nu ju kan gå tillbaka till utställningen på tåget på väg hem.


Plus: tillgängligheten har förbättrats med så väl rymliga hissar som lättlästa texter.

Minus: de förhistoriska utställningarna. Man måste nog vara arkeolog eller ha fantasi utöver det vanliga för att tycka att de är kul.

Bonus: Walk with me – broschyr med tips på stadsvandringar att göra på egen hand.