Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Museibesöket

Unica industriminnen

Vi besökte: VADSBO MUSEUM i Mariestad.
Vår guide: Museichef Linda Svensson.
Guidens favorit: En unicabox tillverkad i Mariestad.
Fönstrets favorit: Alla de snygga företagsloggorna från 1950- och 60-talen.


15:00

I 350 år bodde Skaraborgs läns landshövdingar i den gula herrgården på ön Marieholm i ån Tidan, mitt i Mariestad vid Vänern. Och för jämt 100 år sedan öppnade hembygdsföreningen ett museum i en av flygelbyggnaderna framför hövdingarnas residens.

– Så i år har vi fokus på 1918, säger museichefen Linda Nilsson.


15:02

Vi börjar i det före detta stallet, med föremål från 1700- och 1800-talen. Såsom en välbevarad brandvagn med ångdriven pump.

– Den köptes in 1869, året efter den stora stadsbranden.


15:10

Mot väggen står ett vackert skåp i mörkt trä. Det är tillverkat av någon av de intagna på Johannesbergs anstalt för sinnesslöa. Där var föreståndaren Emanuela Carlbeck före sin tid med idén om att de intagna skulle ägna sig åt hantverk.

– Hon trodde att de genom hantverket skulle kunna få ett bra liv och de tillverkade möbler, skor och halmslöjd på hög nivå.


15:15

I en monter trängs en klumpig rustning med värjor och gamla pistoler.

– Tyvärr har vi väldigt lite information om många av de äldre föremålen, säger Linda Nilsson.


15:25

Och det är tvärs över den vackra gårdsplanen, en trappa upp i flygeln som tidigare var vagnslider och förråd som chefens favorit finns. Hon plockar ömt upp en av de gamla unicaboxarna, som under 1900-talets första hälft var något av ett signum för svenska arbetare, då i den storlek som precis rymde smörgåsar och en halv liters mjölkflaska.

– Det är en exklusiv produkt för Mariestad, enbart tillverkad på Aktiebolaget Tidan.


15:26

Linda Nilsson ber mig knacka på locket. Det låter som metall.

– Men det är ett outslitligt material tillverkat av vulkaniserad lump, gamla utslitna kläder. På den tiden fanns det lumpsamlare och på fabriken arbetade många kvinnor med att sprättade bort knappar.

 

15:28

Nästan lika fantastisk är historien om den norske sjöman som köpte det amerikanska patentet och 1897 hamnade i Mariestad på sin jakt efter investerare för att starta tillverkning. Fram till 1958 tillverkades allt från resväskor och hattaskar till bränsletankar och cylindrar till textilindustrin av det unika materialet.

– Men sedan kom nylon och andra konstmaterial och hela systemet med lumpsamling föll samman.


15:45

Utställningen domineras av en gigantisk pappersmaskin från Katrinefors bruk, som grundades 1765 och fortfarande tillverkar papper i utkanten av Mariestad.

– Den lär ha tagits in genom taket när de renoverade. Men det var före min tid.


16:16

Som utsocknes blir jag lika imponerad som bedrövad av Linda Nilssons berättelser om de många produkter som har tillverkats i Mariestad – men inte längre gör det. Kvarnstenar, siden, tändstickor, öl, hårtorkar, handväskor för att nämna några. Senast var det Electrolux som efter 65 år lade ner sin tillverkning av frysar 2017.

– Ändå råder ingen katastrofkänsla i stan. Nu finns här mängder av små och mellanstora industriföretag och jag såg häromdagen att ett av dem söker folk.

 

16:18

Bland de Mariestadsprodukter som fortfarande finns kvar är Kling glace som har tillverkats här sedan 1956, då konditor Harry Kling tog över en av Sveriges första glassfabriker av den lokala mejeriföreningen.

– Den där glasstårtan ser fortfarande exakt likadan ut, säger Linda Nilsson och pekar på en affisch från 1950-talet.


Plus:
Den vackra parken framför det gamla residenset.

Minus: Vintertid öppet två dagar i veckan …

Bonus: … men om det lyser på kontoret kan du alltid knacka på, hälsar museichefen Lind Svensson.

Publicerad i nummer 1, 2018