Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Museibesöket

Med kranier i källaren

Vi besökte: ETNOGRAFISKA MUSEET i Stockholm.

Vår guide: Museichefen Anders Björklund.

Höjdpunkt: Fika i solen utanför museets restaurang.

Chefens favorit: Ett mänskligt kranium med en pilspets i tinningen.


10.00

Museichef Anders Björklund hälsar glatt, men med en liten suck.

– Det är ingen lätt uppgift du gav mig, att välja ut en favorit. Vi har nära en halv miljon föremål inom myndigheten, och 220 000 finns här.

 

10.03

Men valt har han gjort. På bordet i hans kontor ligger en utskrift av en bild på ett mänskligt kranium med en pilspets genom höger tinning.

– Skallen är ute på turné med vandringsutställningen (O)mänskligt som handlar om rasismens historia, säger Anders Björklund.

– Kraniet köptes av en utvandrad svensk och skickades med post från Kalifornien till Bollnäs museum på 1930-talet. Sedan användes det i undervisningen på en skola tills en rektor fick betänkligheter och kontaktade Etnografiska. Då upptäcktes att pilen var fastlimmad, för att lura en godtrogen svensk.

– Det berättar mycket om hur man exotiserade ursprungsbefolkningar då – och kanske också nu, säger Anders Björklund.

 

10.15

Vi kliver in i den byggarbetsplats som om ett par månader ska öppna som utställningen Magasinet – en etnografisk skattkammare. Tusentals föremål som tidigare har legat i museets källare nu ska visas för allmänheten.

– Inte en massa text, bara en massa föremål. Föremål som kan dra i gång fantasin, som en ledstång in i andra kulturers vardagsvärldar.

 

10.17

Anders Björklund halar fram sin mobil för att visa hur man med hjälp av en app ska kunna klicka på den sak man vill veta mer om.

– Då kommer man direkt in i vår databas, säger han förtjust. Den som inte har en telefon med pekskärm får låna en Ipad.

 

10.22

Vi går ner till källaren, vandrar längs hyllmeter med noggrant märkta masker, askar, korgar, kammar, heliga statyetter och relikskrin.

– Här har vi en jättevacker skål tillverkad av ett mänskligt kranium. Den ska vara med i den nya utställningen.

 

11.12

Bland de 220 000 sakerna finns benrester av omkring 850 människor. De förvaras i en särskild del av arkivet och Anders Björklund vrider på ratten som får de gråvita arkivhyllorna att ljudlöst glida isär. ”Underkäkar” står det på en av kartongerna.

– Vi ställer inte ut mänskliga kvarlevor utan sammanhang, de ska hanteras med respekt.

 

11.32

En trappa upp handlar utställningen Med världen i kappsäcken om hur föremål samlades in och vad som bör göras med dem. Ett fåtal har lämnats tillbaka, men det mesta finns kvar.

– Européerna dammsög världen på kulturarv, ändå var de inga vandaler. De gjorde det för att bevara och rädda vad de trodde skulle försvinna.

 

11.42

Vi slår oss ner i en 1950-talssoffa för att höra den svenske upptäcktsresanden Sten Bergman berätta om livet bland kannibaler på Nya Guinea. ”Hur tillreder man människokött? Som griskött. Har du själv ätit de människor du har dödat? Javisst, men jag har delat med andra”, berättar rösten som museichefen och hans generationskamrater minns från sin barndom.

– Sten Bergman fattade inte att det var skrönor han fick höra, han presenterade det som sanning.

 

11.52

Vi vandrar genom salar packade med information om livet längs Mekongfloden, hur ursprungsbefolkningar i regnskogen, i Arktis och i öknen påverkas av klimatförändringarna och det ganska goda livet i en by i Kongo.

När vi kommer fram till utställningarna om Japan och de nordamerikanska indianerna tryter orken. Ska jag orka ta till mig ännu mer kunskap får jag komma tillbaka en annan dag.


PLUS: Busshållplats utanför dörren.

 

MINUS: Utställningen om den kongolesiska byn känns lite daterad.

BONUS: Matmekka – färgglad restaurang med ekologisk multikultimeny, värd ett besök i sig.

AKTUELLT: Magasinet – en etnografisk skattkammare öppnar den 27 oktober. (O)mänskligt visas i Hudiksvall fram till årsskiftet, då den flyttar till Boden.