Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Museibesöket

Tillbaka till medeltiden

Vi besökte: MEDELTIDSMUSEET i Stockholm.
Vår guide: Museichef Tina Rodhe.
Guidens favorit: Medeltida skor och stövlar.
Fönstrets favorit: Tassavtryck i medeltida tegel.


14:30

Medeltidsmuseet har ett av Stockholms mest centrala och samtidigt mest undanskymda lägen. Det ligger bokstavligen under gräsmattan utanför riksdagshuset. Det kom till när man i slutet av 1970-talet skulle bygga garage till de folkvalda. När man då hittade rester av den stadsmur Gustav Vasa lät bygga på 1530-talet bidde det ett museum i stället.

– Vår entré kan vara svår att hitta, vi ville ha en portal men får inte bygga något som kan skymma slottet, säger museichef Tina Rodhe.


14:32

Vägen in till den stora underjordiska salen, där resterna av Gustav Vasas försvarsmur nu går att beskåda, går genom en stensatt tunnel som på 1600-talet ledde bort smältvatten för att undvika årliga översvämningar på Helgeandsholmen. Nu försedd med ljudet av porlande vatten och ett ljusspel som för tankarna till solglitter på vattenyta.


14:35

– En gång var muren sex meter hög. Och eftersom det är en fast fornlämning måste den visas, enligt lag. Så riksdagsmännen fick klara sig utan parkeringsplatser, säger Tina Rodhe och pekar på de 55 meter som återstår av det försvarsverk som skulle skydda huvudstaden mot anfall.


14:45

Jag fastnar framför en monter där pigment av det slag som de medeltida kyrkomålarna tros ha använt ligger prydligt upplagt i den sortens små skålar som då fanns tillgängliga – musselskal. Bredvid ligger några medeltida murslevar, förvånansvärt lika de som används i dag.


14:50

En museichefs arbetsuppgifter kan skifta och bland det märkligaste Tina Rodhe gjort under sina 31 år på Medeltidsmuseet var att köpa en häst.

– Hon var ett litet nordsvenskt sto som dog när hon var 17 år, säger Tina Rodhe. I dag står stoet uppstoppat, för evigt med en riddare i rustning på ryggen.


14:56

Bredvid det söta lilla stoet finns en fantasieggande tunnelmynning. Tunneln gick från Stockholms slott till det dåtida hovstallet som då låg ungefär där vi nu står. Troligen användes denna flyktväg för kungliga familjen aldrig, men om så varit hade de flyende monarkerna tvingats krypa.


15:05

Från ett uppbyggt kyrkorum leder en korsgång, en kopia i miniatyr av den som finns i Ystad.

– Den är byggd av tegel från 1300-talet och titta här ska du få se!

Tina Rodhe pekar mot två små tassavtryck, gjorda av en hund för sisådär 700 år sedan.

– Teglet läggs ju ut i det fria att torka innan det bränns, och då måste en liten hund ha gått förbi.


15:10

Museichefens personliga favoriter finns samlade i en monter, rester av medeltida skor och stövlar, i både bar- och vuxenstorlekar. Några är gjorda av läder som perforerats i vackra mönster.

– De här har någon haft på sig, de har trampat Stockholms gator, säger Tina Rodhe.

Här finns även rekonstruerade skor, förvånansvärt lika dagens dojor.


15:15

I ett rum visas de föremål som arkeologerna hittar under den nu pågående utgrävningen vid Slussen. Bland det som osannolikt har överlevt århundraden finns äggskal, som hittades bakom en eldstad. På vägen hem kan jag inte sluta undra vem som en gång lagt dem där – och varför.


Plus:
Läget! Passa på att njuta av den nyligen upprustade parken på Strömparterren när du ändå är här. Perfekt för picknick vid Stockholms ström!

Minus: Läget. Under jord med bara ett fönster.

Bonus: Stadsvandringar för barn och vuxna på olika teman genom det medeltida Stockholm.

Publicerad i nummer 2, 2018