Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Museibesöket

”Heja Sverige

– friskt humör!”

Vi besökte: Riksidrottsmuseum i Stockholm.
Vår guider: Ann Fransson, museivärd, Pernilla Högberg, intendent, Ulrika Levèn, kurator Konsthall 16.
Guidernas favorit: Den skalenliga modellen av en gympasal från slutet av 1800-talet där alla redskap går att använda som det är tänkt.
Fönstrets favorit: Hörnan där man kan sjunka ner i en fåtölj och kolla på arkivfilmer. Här kan man bli sittande länge.

Här finns så klart bollar, puckar, Zlatans guldskor, Stenmarks slalombyxor och en massa annat som väcker nostalgin. Riksidrottsmuseum är en något okänd pärla som fler borde upptäcka, enligt Fönstrets Elisabet Wahl.


10.57

Riksidrottsmuseum ligger på Gärdet i Stockholm och ryms i ett gammalt stall från tiden när militären använde fälten utanför som exercisområde. Museet däremot är betydligt yngre.

– Det fanns ett museum på Globen förut och det har funnits enstaka samlingar, men här på Gärdet öppnade vi 2007, säger Pernilla.


11.02

I den första utställningshallen tar det inte många sekunder att inse att detta är sportnördens dröm. Till vänster finns en tidslinje över idrottens utveckling från antiken fram till i dag. Till höger hittar vi en bildskärm med klipp från klassiska spurter, viktiga mål och välkända signaturer från olika versioner av Sportspegeln.


11.07

Runt hörnet hittar vi en välkänd symbol för alla oss som följt OS: Tre OS-facklor. En från Los Angeles 1984, en från Barcelona 1992 och en från Sydney 2000.


11.11

Våra guider har många favoriter i samlingarna. En är den vita rocken som hänger i en monter tillsammans med bland annat Toini Gustafssons skidor.

– Det är Ingemar Johanssons badrock han använde i boxningsringen i hela sin karriär. Det fina är att det faktiskt är hans mamma som har sytt den, säger Pernilla.


11.17

Nästa stopp är en monter att verkligen fördjupa sig i. Bland de många föremålen hittar vi lag Anette Norbergs OS-kvast, ett par guldiga skor från Zlatan och på en hylla Stenmarks klassiska blå täckbyxor. Vill man se just dem gäller det dock att inte vänta allt för länge.

– Det är väldigt svårt att bevara föremål från 1970-talet eftersom många av dem är gjorda i syntetmaterial. De här byxorna har skumgummifoder inuti och det är nu bara som ett pulver, säger Pernilla.


11.23

När Fönstret besöker museet finns det en tillfällig utställning utifrån Pieter Brueghel den äldres verk Barnlekar från 1560. I den myllrande målningen återfinns över 200 barn som leker över 80 lekar.

– Redan då tyckte man att det var viktigt att barn rörde på sig. Några av lekarna finns kvar i dag, käpphäst till exempel, medan andra som gatlopp och herre på täppan tycker vi kanske inte är så bra lekar längre, säger Pernilla.


11.32

Sedan några år tillbaka har museet en egen konsthall efter en donation av Tore A Jonasson som var djupt engagerad både i idrotten och konsten.

– Vi ställer ut konstverk, bygger en egen samling och ger stipendium till konstnärer och idrottsföreningar, förklarar Ulrika.


11.47

Hur är det med min reaktionsförmåga egentligen? Det och många andra frågor kan man få svar på i Sportlab, den aktiva delen av museet. Där finns romerska ringar, startblock, klättervägg och andra saker som uppmanar till egen rörelse.

– Vi tar också upp vikten av återhämtning, kost och mental träning. Här, vid Mindball, brukar alla barn hamna, säger Ann.


12.03

Besöket är slut för i dag och en förskola har satt full fart mot klätterväggen. Själv har jag svårt att släppa de där OS-facklorna och känner att det nog är dags att se om några gamla OS-krönikor. Det är något speciellt med idrottshistoria.

Plus: Att det finns något för alla, både för pensionären som vill vara nostalgisk och barnet som vill röra på sig.

Minus: Hade gärna sett lite mer om idrotten som folkrörelse och kopplingen mellan idrott och politik.

Bonus: Nu i höst kommer de guidade visningarna i gång igen.

Publicerad i nummer 3, 2022