Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Sökes: Frivilliga

som pratar svenska

Vill du också göra något för nyanlända flyktingar? Just nu letar många ABF-avdelningar frivilliga till språkkaféer för asylsökande.

I ABF Huddinges ljusa lokaler i Stockholmsförorten Vårby gård har man under flera år haft ett språkkafé och cirklar i svenska för dem som är nya i Sverige. Varje onsdag kommer fem svenska pensionärer hit, slår sig ner kring de runda borden redo att prata och svara på frågor om Sverige och det svenska.

– Alla som kommer hit är väldigt motiverade att lära sig svenska. De har plingat på vår dörr självmant, det är ingen som är hittvingad. Hit kommer bara glada människor som verkligen vill lära sig svenska, säger Natte Högberg som är verksamhetsansvarig.

Liknande språkkaféer finns på många ABF-avdelningar och de flesta tar gärna emot fler volontärer. Det enda kravet är att man pratar bra svenska och kan svara på frågor om Sverige och svenskarna.

– Med fler frivilliga blir det mindre grupper och var och en får prata mer.

Samhällsorientering är en naturlig del av träffarna – vad får man och vad får man inte göra i Sverige, vad bör man veta och vad ska man klara på egen hand?

– Här i Vårby gård bor det nästan inga svenskar, det är kul för de som kommer hit att få träffa engagerade, trevliga äldre damer och nu även en herre. Det är de om bär upp allt!

Och kunskapsutbytet är ömsesidigt.

– Det är så roligt! Att möta människor som har en annan bakgrund än din egen är alltid berikande.

Har du något tips till en cirkelledare som själv vill hjälpa till?

– Språkkafé är ett bra ställe att börja, ta reda på om det finns ett där du bor. Nästan alla ABF-avdelningar har ett, och även Röda korset och biblioteken brukar ordna liknande verksamhet. Det är en så enkel och avslappnad grej att göra, som ändå ger så mycket till de asylsökande.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: