Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Rodgröna sångare jubilerar

Snart firar ABFs sånggrupp Sånåra sin 50-årsdag med en jubileumskonsert. – Det är fantastiskt att se människor växa som sångare. Att se hur långt man kan gå som amatör, säger CECLIA BOLIN som har lett Sånåra i 28 år.

Det är tisdag kväll, klockan har just passerat sex. I sångsalen på översta våningen i ABF-huset i centrala Stockholm ställer sig fjorton kvinnor i en ring. Efter att alla har sträckt ut sina armar och skakat loss sina ben så börjar uppsjungningen.
      – Naj aj aj aj aj! Naj aj aj aj aj! hummar de innan de börjar rulla på r och pressa luft ur lungorna i ett unisont ”ha ha ha”.
      När kören bildades 1964 var det som ABFs egen kammarkör. Sedan dess har basarna och tenorerna fallit bort, det blev för svårt att hitta tillräckligt många män som ville sjunga med. I dag består kören av sexton kvinnor och kallar sig en rödgrön sånggrupp. De äldsta deltagarna är 40talister, de yngsta är födda på 1990-talet.
      Med på jubileumsrepertoaren finns sånger av bland andra Eva Dahlgren och Laleh.
      – Vi sjunger inte vanlig körmusik, hit söker sig människor som vill uttrycka sin åsikt genom musiken, säger Cecilia Bolin som är utbildad körpedagog.
      Vad är hemligheten, hur har ni lyckats hålla ihop så länge?
      – Om en cirkel ska hålla så här länge måste man vara överens om ambitionsnivån. Vi är tydliga med att alla måste öva mycket hemma. Då kan vi höja kvaliteten hela tiden, vi blir bättre och bättre. Och så har vi väldigt roligt! Det här är veckans vitaminkick, säger en av sångarna, Irène Lundholm.
      Sånåra vill gärna bli fler, och i vår kan de som vill sjunga upp för Cecilia Bolin.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: