Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Fritidsgård för hela familjen!

Nördkulturen lever och frodas i ABF. I Norrtälje har man fångat upp intresset och samlar rollspelare, brädspelare, de som vill pyssla och många fler varannan söndag. – Det har blivit lite som en fritidsgård för alla åldrar, säger Kristin Liljefrid från ABF.

Varannan söndag sker det spännande möten i ABFs lokaler i Norrtälje. Här kan lyssna på när 6-åringar och 30-åringar ingående diskuterar Harry Potter. Vilket elevhem är egentligen bäst? Och vilket skulle man själv tillhöra?

På andra håll spelas det brädspel samtidigt som ett gäng ägnar sig åt handmålade figurer på ett fiktivt slagfält. Och så pysslas det: ibland med pärlor, ibland med broderi.

– Det som gör att det här funkar så bra är att det finns något för alla. Det finns så mycket att välja på. En del som kommer är familjer. Mamman vill spela brädspel, medan pappan och ett barn figurspelar och ett annat barn kör rollspel.

Orden är Kristin Liljefrids. Hon jobbar på ABF i Norrtälje och håller i det som fått namnet Nördhäng Norrtälje. Det drog i gång för snart ett år sedan efter att hon länge hade velat göra något med nördinriktning.

– Vi hade helt enkelt en prova-på-dag. Det kom bland annat en cosplayare (en sorts mangainspirerad maskerad) som visade upp sina dräkter. Vi hade även broderi med lite nördiga budskap, pärlplattor, filtisar och introducerade olika figur- och brädspel.

Första träffen blev lyckad. Det kom nästan 30 personer, många familjer där föräldrarna spelat olika spel sedan tidigare, men också yngre nördar. Sedan dess har det rullat på och många av besökarna återkommer nästan varje vecka.

– Det här har blivit en mötesplats för en del. Just nu är det mest de äldre nördarna och deras barn som kommer. Vi har inte riktigt lyckats nå gruppen mellan 13 och 25, men det kommer säkert.

Nördhänget har blivit så stabilt och självgående att det nu håller på att ombildas till en egen ideell förening som ska sköta verksamheten på egen hand.

– Jag har lagt ganska mycket tid på detta och det funkar inte i längden. Så det är jättekul att det blir en förening, det var min förhoppning från början.


Vill du ordna ett eget Nördhäng?

• Börja med en prova-på-dag.

• Hitta personer som kan hålla i de olika aktiviteterna. Det går inte utan personer som engagerar sig ideellt.

• Var öppen för nya förslag. Om någon frågar efter en annan aktivitet är det bara att säga ”javisst!” och så har man ytterligare några deltagare.

Publicerad i nummer 3, 2019

Fler artiklar om allt som händer i ABF: