Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Finnes: 20 nybakade antinazistiska folkbildare

Under vårterminen har tjugo personer fått en gedigen utbildning i antinazism hos ABF SÖRMLAND. Cirkeln har varit gratis och föreläsarna bland de bästa och mest kända i Sverige. – Nu förväntar vi oss att deltagarna själva ska sprida kunskapen vidare, säger Fredrik Pettersson på ABF Sörmland.

Om några dagar reser de 20 deltagarna till Krakow i södra Polen

– Vi ska besöka de judiska kvarteren, Schindlers fabrik och koncentrationslägret Auschwitz, säger Kukkamariia Valtola Sjöberg.

Hon är en av de drygt 40 personer som i höstas anmälde sitt intresse för att bli antinazistisk folkbildare. Och en av de 20 som efter intervjuer valdes ut som kursdeltagare.

– Vi fick ihop en fantastisk grupp med helt olika erfarenheter. En har kommit som båtflykting från Syrien, en annan är professor emeritus i pedagogik, säger Fredrik Pettersson.

Idén till utbildningen föddes för ett år sedan, när ABF-huset vid Fristadstorget mitt i Eskilstuna utsattes för skadegörelse med budskapet ”krossa homolobbyn”.

– Vi var med och arrangerade en lokal pridefestival och hade hissat regnbågsflaggan. Det gillade inte nazisterna, de ”spärrade av” vår entré med plastband som liknar polisens.

Under vårterminen har deltagarna lyssnat till föreläsningar med bland andra författaren Göran Rosenberg, Förintelseöverlevaren Susanna Christensen och journalisten Mathias Ståhle som avslöjat en svensk trollfabrik där högerextremister tipsar varandra om hur man skriver falska artiklar för att sprida hot och hat på nätet. Den har också läst och diskuterat en bok av Hédi Fried, som även hon överlevt Förintelsen.

– Hon skrev att det viktiga är att tala till hjärtat och berätta, ”detta hände mig”. Det är de berättelserna som når längst, säger Kukkamariia Valtola Sjöberg.

Nu vill hon ut och föreläsa.

– Helst vill jag prata med barn och unga i skolor. Jag har börjat formulera vad jag vill säga och jag tänker nog just lyfta fram de enskilda öden jag läst om. Många känner sig berörda av dem, det är lättare att ta till sig än att sex miljoner dog.

Tillsammans med sina kurskamrater ingår hon i ett regionalt team, som nu själva föreläser om nazismens historia och antinazistiska strategier.

Publicerad i nummer 2, 2019

Fler artiklar om allt som händer i ABF: