Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

ABF når flest

– vi vill nå ännu fler!

Jag står där på balkongen med skumpaglaset i handen och spanar ut över nyårsnatten som lyses upp av alla färger från fyrverkerierna. Funderar över året som gått, konstaterar att jag fortfarande är kär i mannen, barnen har blivit större och att jag är stolt över dem, den där träningen som skulle öka och de där kilona som skulle minska har inte skett detta år heller men att jag ändå är nöjd över 2012. Tar en slurk av det mousserande vinet och avger samma nyårslöfte som året innan.

Det finns ett tillfälle till då jag också blickar bakåt. Det är när bokslutet och verksamhetsberättelsen är klara. Och 2012 blev ett bra år för ABF. Vi fyllde 100 år och firade detta under hela året men mest minns jag veckan i juni då vi samlades från hela landet i Stockholm för seminarier, kulturprogram och nöje. Det andra som dyker upp är vår ”riktiga” födelsedag, den 16 november, då vi hade ett väldigt intressant seminarium med Joakim Palme under rubriken ”Samhället sådant det är och sådant det borde vara”. Han hade tittat på hur samhället är utifrån den bok som Rickard Sandler skrev 1924.

Verksamhetsmässigt gick det väldigt bra 2012. Vi ökade antalet studiecirklar, kulturprogram och unika deltagare. Fler kom till ABF och vi märker att allt fler vill samarbeta med oss. Vi har verkligen vind i seglen. Jag är oerhört stolt över ABF, dess företroenevalda, anställda, cirkelledare och deltagare. Samtidigt ger denna tillbakablick en fundering över vilka utmaningar vi har framför oss.

Vi är det största och ledande studieförbundet. Vi har verksamhet i hela landet. Men vi vet samtidigt att vi under flera år har tappat deltagare. Under de år vi har mätt unika deltagare, alltså deltagare oavsett hur många studiecirklar du går i, är det först nu som vi har brutit den nedåtgående trenden. En av de viktigaste uppgifterna för oss som studieförbund är att nå fler. ABF ska vara en angelägenhet för så många som möjligt. Vi måste finnas nära människors vardag. Vi måste i högre utsträckning än i dag finnas i bostadsområden. Det ska vara enkelt och nära att nå ABF. Vi är en bildningsorganisation. Vi vet vilken kraft vi kan bidra till i människors liv, vi vet att en stor majoritet av våra deltagare känner bättre självkänsla när de har gått en studiecirkel.


Annika Nilsson är förbundssekreterare i ABF. Hon har tidigare varit riksdagsledamot (S), statssekreterare och ordförande i riksdagens kulturutskott. Annika bor i Haninge med sin man och två barn.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: