Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

I ABF vågar Elsy måla

För fjorton år sedan fick rädslan Elsy Fjellborg Malaska att tveka. Skulle hon verkligen våga anmäla sig till den där cirkeln i akvarellmålning på ABF? I dag är hon en av sju kvinnor som regelbundet ställer ut sina tavlor på Folkets hus i Kiruna.

Det stora steget var att anmäla sig till den första cirkeln, att våga visa för andra vad man målar,säger hon. Hennes självförtroende växte ytterligare när hon fick gå en cirkelledarutbildning.
– Det gjorde att jag vågade ta över som cirkelledare, när den tidigare skulle sluta.
Den sociala gemenskapen är viktig för de sju kvinnor som träffas för att måla varje måndag. Men ännu viktigare är att utvecklas, genom att lära sig nya tekniker – och genom att våga ställa ut sina alster.
– Tillsammans med ABF gjorde vi upp en plan för hur vi skulle hänga tavlor, hur vi skulle göra en annons och en katalog, säger Elsy Fjellborg Malaska.
I höstas hyrde målarcirkeln, som numera leds av Ulla-BrittVanhatalo och Solveig Tornéus, hela Folkets hus i Kiruna för sinsjätte, kanske sjunde utställning. Som vanligt sålde man flera av sina verk, bland annat till gruvbolaget LKAB:s konstförening.
– Det bästa med ABF är att man gör saker tillsammans. Det är inte cirkelledaren som är lärare, vi tar till vara varandras kunskaper. Det är då man utvecklas, säger Elsy Fjellborg Malaska.
Vad är det bästa med att måla?
– Att hämta inspiration ur naturen! Det är en enorm känsla och styrka att plötsligt börja se alla färger och former i naturen. Eller bara hur himlen förändras av molnformationer, kyla och värme.
Har du något tips till dem som vill, men inte riktigt vågar anmäla sig till en målarcirkel?
– Det finns ingen som kan tvinga en, vad man måste göra är att ta sig själv i kragen.
Vad är det bästa med ABF?
– Att man inte måste var duktig. Att det inte finns en lärare utan att man lär av varandra.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: