Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Omställning!

– så vill ABF förvandla klimatångest

till aktivism

Utan omställning klarar vi inte klimatkrisen. Därför ordnar ABF i höst för första gången en omställningsvecka, 22–28 november. – Vi vill att de som har klimatångest ska hitta verktyg för att känna att de är med och gör skillnad, säger HERMAN GEIJER på förbundsexpeditionen.

I slutet av november drar ABFs omställningsvecka i gång. Det är precis vad det låter som: en vecka fylld av aktiviteter för att uppmärksamma det arbete som behöver göras för ett bättre klimat.

– Vi behöver ställa om till en annan typ av samhälle för att ge till kommande generationer. Det kommer att hända saker i alla avdelningar i hela landet.

Tanken är att det ska vara en blandning av högt och lågt, där mer praktiska och konkreta arrangemang varvas med debatter och seminarium.

– En sak jag till exempel tror blir jättebra är ett livesänt samtal mellan klimatpsykologen Kata Nylén och författaren Sara Bergmark Elfgren som är med i nätverket Writers for future. En avdelning ska också anordna en leksaksbytardag ihop med Unga Örnar.

Vad hoppas ni uppnå med veckan?

– Jag tror mycket handlar om att få ut sina känslor och sin frustration för att hitta verktyg. Det gäller att förvandla klimatångest till att i stället bli aktiv.

Förhoppningen är att årets omställningsvecka ska bli den första av många. Som det ser ut nu kommer det anordnas en varje år ända fram till 2030.

– Det är för att uppmärksamma Agenda 2030 och de 17 globala mål som finns där. Så det här är tänkt att bli startskottet för en lång rad av liknande veckor.

Nya chanser att vara med i omställningsarbetet kommer för den som inte hann till den här veckan med andra ord.

– Vill man vara med kontaktar man sin lokala ABF-avdelning och så kan man få hjälp att utveckla sitt hållbarhetsarbete.

Läs mer på: Abf.se/omstallningsveckan

Publicerad i nummer 4, 2021

Fler artiklar om allt som händer i ABF: