Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Bibliotek invigt i Borlänge

Det är inte varje dag man öppnar ett helt nytt bibliotek. Men det hände i Borlänge strax före årsskiftet. – Sådana här insatser är otroligt viktiga, berättade Gunilla Gartzy från ABF Borlänge Nedansiljan direkt efter invigningen.

Bokutlottning, föreläsningar och ett 60-tal besökare. Och mitt i allt smög karaktären Hattmakaren från Alice i underlandet omkring. Så såg det ut när det invigdes ett nytt bibliotek i bostadsområdet Tjärna ängar i Borlänge.

Bakom biblioteket står bland annat föreningen Tjärnkraft, ABF och kommunens stadsbibliotek.

– Jag jobbar med den kreativa skapandebiten och då måste man ibland klä ut sig för att locka in barn och ungdomar. Vi har också haft lovverksamhet där barnen har fått skapa sina egna sagor. Sedan försöker vi arbeta med en växelverkan mellan de berättelserna och att de ska läsa vidare i de böcker vi har, förklarar Kim Säveholm som jobbar på Tjärnkraft.

Tanken med biblioteket är att det ska fungera som lässtärkande i området där många av de boende har annan bakgrund än den helsvenska. Det finns så klart många barnböcker i samlingen, men man hoppas också kunna locka vuxna.

– Här kan man komma in, hitta en bok som intresserar en och ha den tills man läst klart, berättar Marina Forslund, också från föreningen Tjärnkraft.

Men biblioteket är bara en del i ett större arbete. Ett antal vuxna har gått i cirkel för att bli högläsare och stadsbiblioteket har hjälpt till att plocka ihop bokpaket för att ge så bra tips som möjligt för dem som är lässugna.

– Man brukar säga att man får ett ordförråd på mellan 50 000 och 70 000 ord om någon läst högt för dig eller om du läst mycket själv, men bara runt 15 000 ord om du inte läst så mycket. Då förstår man hur viktigt det är med läsning och böcker, säger Gunilla Gartzy från ABF Borlänge Nedansiljan.

Publicerad i nummer 1, 2019

Fler artiklar om allt som händer i ABF: