Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Volontärer ger läxhjälp

och språkstöd

Varje vecka samlas de på biblioteket i Västerås. De som vill lära sig svenska. Och de som genom språket vill hjälpa andra in i samhället. En verksamhet som är så populär att det kan uppstå kö för att få hjälp.

Det är torsdagskväll på stadsbiblioteket i Västerås och i några av rummen på övervåningen är det nästan fullsatt kring de olika borden. Som vanligt skulle man kunna säga när ABF Västerås och biblioteket anordnar läxläsning och språkstöd som de gör två gånger varje vecka. Vid ett bord sitter Olga Blakytna som nyss kommit till Sverige och Hazem Nasser som bott här i flera år.

– Det är lite svårt, men nu har jag börjat läsa lite, säger Olga Blakytna och får hjälp att ta sig igenom boken på lätt svenska som ligger framför dem.

Längre bort hittar vi Olga Machnyova, Mohammad Alhessan och volontären Tina Kurol. Trion pratar om sina favoriträtter och pannorna rynkas lite över ordet ”kantareller”. Vad är det egentligen?

– Jag får träffa de här fantastiska ungdomarna från så många olika länder. De lär sig snabbt och vill veta allt, säger Tina Kurol när hon förklarar varför hon är volontär.

Ibland tar de tre till teckenspråk eller några engelska ord när svenskan inte riktigt räcker till för att förstå varandra.

– Jag gillar att träffa folk! Så det känns viktigt att komma hit och träffa andra, säger Olga Machnyova innan de tre fördjupar sig i en ny diskussion.

Ungefär så här låter det hos alla grupper i de två rummen där läxhjälpen sitter. Någon får hjälp med stavning, en annan kämpar med det där besvärliga sje-ljudet och vid ett bord pratar man om den bok man just läst. Allt handlar om att lära sig svenska och att få hjälp på den nivå man befinner sig.

– Det ger mig mycket att vara här också, det är väldigt roligt. Det känns bra att ge dem nya infallsvinklar och jag behöver egentligen inte anstränga mig särskilt mycket, vi bara pratar på, säger Nils Arvidsson som är en av de återkommande volontärerna.

Runt honom är stämningen hög vid bordet. Det pratas fotboll – vem ska egentligen vinna den där kvartsfinalen mellan Kroatien och Brasilien? – och alla verkar vara eniga om att det här är en av veckans höjdpunkter.

– Det bästa med att vara här är att träffa andra och lära sig nya saker, säger Mohammad Bakhshy.

Alla är välkomna till träffarna, men de flesta besökarna under de här kvällarna brukar vara vuxna och komma från de grupper som läser på SFI.

– Det brukar vara mycket folk här, ofta runt 30–40 personer. Det här är en viktig aktivitet, säger verksamhetsutvecklare Evin Abdalla som jobbar på ABF Västerås.

Det är hon och Eva Savazzi, samordnare för mångkulturella frågor på biblioteket, som tillsammans tagit initiativ till de här träffarna. Man drog i gång i höstas och intresset har sakta men säkert blivit allt större.

– Det är kul att det är så populärt, men vi skulle behöva bli fler volontärer. Nu får en del som besöker oss vänta på att få hjälp. Så trots att jag och Evin hoppar in och hjälper får det gärna komma hit ännu fler, säger Eva Savazzi.

Att träffas och prata svenska på det här sättet är en vanlig aktivitet hos många ABF-avdelningar. Men det går att fördjupa sig i språket ytterligare med hjälp av böcker tipsar hon.

– Ett förslag är att ordna en bokcirkel på lättläst svenska. Läser alla samma bok blir det ofta bra diskussioner.

Det är svårt att inte bli berörd av den iver och ambition som fyller rummet. Att lära sig ett nytt språk i vuxen ålder är inte alltid lätt, men steg för steg kämpar besökarna på. Det märks att många tycker att språket är en av de viktigaste nycklarna in i samhället.

– Vill man dra i gång en sådan här verksamhet tror jag det är viktigt att ha en bra samarbetspart som vi har i biblioteket. Det är också viktigt att försöka bygga upp en bra volontärgrupp, avslutar Evin Abdalla.

Publicerad i nummer 1, 2023

Fler artiklar om allt som händer i ABF: