Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Engelska – för skräckslagna!

– ABF-cirklar ger språkskjuts åt många

En av de populäraste aktiviteterna i ABF är språkcirkeln. Varje år ordnas tusentals språkcirklar runt om i landet. Fönstret hälsade på en vanlig kväll i ABF-huset i Stockholm där språket stod i centrum – och den sociala gemenskapen bland dem som gått dit för att lära sig nytt.

– Keep thinking!

Vi befinner oss på fjärde våningen i ABF-huset på Sveavägen i Stockholm och cirkelledare Monica Axelsson tittar ut på deltagarna på cirkeln ”Engelska för skräckslagna”. De har just pratat om att det gått 20 år sedan terrorattacken på World Trade Center i New York och funderar nu på vilka ord man ska använda för att prata om det som hände och hur man uppmärksammar minnet. ”Celebrate”? Nja, inte riktigt. ”Commemorate” passar bättre. Och vad kallar man själva attacken? ”Tragedy”? ”Accident”?

– ”Tragedy” låter nog lite för grekiskt skulle jag säga. ”Disaster” är det ord man mest brukar använda.

Det här är en typisk diskussion som uppstår under den tid Fönstret gästar cirkeln. Deltagarna prövar sig fram, testar ord och Monica Axelsson hjälper dem på traven när de kör fast. Listan med ord framme på tavlan växer och man diskuterar stavning och motsvarigheter på svenska.

– Det är väldigt lätt att våga prata här inne, här får man göra fel utan att det gör något, säger Susanne Lönngren när hon och de andra packar ihop efter veckans träff.

Utanför i korridoren sitter Peter Jakobsson, Kerstin Stihl och Pia Myhr runt ett bord. De ska också gå på cirkel i engelska och varit deltagare i samma cirkel så många terminer att torsdagskvällarna också blivit ett sätt att umgås.

– Det kommer några nya varje termin, men vi är ett gäng som varit med länge.

I ett av rummen bredvid jobbas det också intensivt. Det är svenska som andraspråk som pågår i komvux regi och fokus ligger på svenska folksagor. På flera andra våningsplan går vi förbi grupper där det pratas verb, funderas på vad ord egentligen betyder och hur man byter från singular till plural.

Ungefär så här har det sett ut hela dagen får vi veta även om man inte räknar med språkverksamheten utanför cirklarna. Den första cirkeln drog i gång redan 09.30 och den sista 19.30.

– Just torsdagar är det mycket fokus på spanska och franska. Men vi har också en cirkel i ryska för nybörjare, säger André Taylor.

Han jobbar med just språkcirklar och berättare att man under en termin kan välja på någonstans mellan 70 och 100 sådana cirklar i ABF Stockholms regi. Till det kommer den verksamhet som föreningar anordnar samt speciella cirklar för asylsökande.

Varför tror du språk har blivit en så viktig del av ABFs cirkelverksamhet?

– Jag tror studiecirkeln i sig passar väldigt bra att använda sig av när man vill lära sig språk. Fokus är på det egna lärandet, inte på examinationer.

Tillbaka till Monica Axelsson igen som också har funderat mycket på varför deltagarna inte verkar tröttna på språkcirklarna. Hon är inne på ungefär samma resonemang: det är något med cirkelformen som passar språk.

– Du behöver inte prestera, det är upp till dig om du lär dig. Du kan också lära dig mycket på egen hand. Dessutom kan du som deltagare också vara med och påverka cirkeln. Det är inte alla deltagare som vill det, men jag frågar alltid om de har några speciella önskemål.

Är det några språk på uppgång just nu?

– Jag skulle säga persiska och arabiska. Man märker en skillnad på de språk som tidigare varit ganska små i Sverige att världen har vidgats. Folk vill kunna mer, de reser mer och vår egen samhällsbild har förändrats. Det kommer in folk i vår närhet som inte pratar svenska. ”Jag måste lära mig mer nu, jag har fått en engelsk svärson” och liknande har jag hört ganska många gånger.

Så hur ser framtiden ut för språkcirkeln? Ljus, om alla är lika nöjda som deltagarna vi träffat i dag. Även André Taylor ser optimistiskt på framtiden, särskilt när det börjar bli dags för en ny termin där pandemirestriktionerna är borta redan från start.

– Vi har haft en hel del distanscirklar i stället under den här tiden. Även om jag tror vi kommer ha kvar sådan också, så säger min magkänsla mig att det kommer bli fler fysiska cirklar i vår.

Publicerad i nummer 4, 2021

Fler artiklar om allt som händer i ABF: