Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Framtidens föreningar

Många föreningar har svårt att hitta unga som vill sitta på möten och föra protokoll. Men det finns hopp. På flera håll i landet hjälper ABF unga att bilda nya föreningar.

Om det finns en framtid för det för Sverige så unika föreningslivet skulle det kunna stavas Systerskap eller Född i farstun. Systerskap bildades i Växjö i våras av ett gäng invandrartjejer som träffas för att dansa och ibland baka. Båda föreningarna har tillkommit med hjälp av eldsjälar på närmaste ABF-avdelning – Linnéa Andersson på ABF Södra Småland och Jim Bergqvist på ABF Västra Västmanland.

– Född i farstun är en grupp som har funnits länge. Det var min idé att de skulle bilda en förening, säger Jim Bergqvist.

Till en början var ungdomarna i Född i farstun skeptiska, skulle det inte bli en massa pappersarbete?

– Vi hade en diskussion i flera månader, säger ordföranden Felix Larsson, 18.

Som förening är det lättare och att söka och få pengar från kommunen och andra.

– Annars är det ingen stor skillnad. Våra möten är desamma, vi kan komma lite off track och snacka skit. Men nu måste det protokollföras.


Sedan tio år tillbaka ordnar Född i farstun en kulturfestival för unga varje år. För några år sedan började man även arrangera träffar för dataspelare och ungdomsdiskon.

– Det är vi unga som driver föreningen, den styrs inte av någon annan än oss. Vi är ett gäng goa vänner och har en skön kontakt i gänget. Vi kan hitta på spontana grejer, gå ner till fritidsgården och köra karaoke med kidsen som går i mellanstadiet, säger Felix Larsson.

Varför gör ni det här?

– För att det är ofantligt kul! Att arrangera roliga saker för andra som också tycker att det är kul. Man ger något tillbaka till samhället.

På ABF i Växjö pekar Linnéa Andersson på andra fördelar.

– Det är bra att ha i sitt cv när man söker jobb att man har varit med att starta en förening eller är aktiv i en förening. Det visar på engagemang.

Publicerad i nummer 4, 2018

Fler artiklar om allt som händer i ABF: