Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

ABF Österlen

Här är man fena på

facebook – för äldre

I trakten kring Ystad lär det finnas ovanligt många 60-plussare med egna sidor på Facebook. ABF Österlen har fått hundratals pensionärer att våga sig ut på nätet.

En av dem heter Ann-Christine Johansson, jobbade tidigare inom demensvården och är 67 år.
– Jag fick hem en broschyr från ABF där det stod att du som har en dator hemma och inte vet hur den fungerar – detta är en kurs för dig!
I dag är hon Facebookkompis med sitt barnbarn och en gammal klasskompis som flyttade från staden på 1960-talet.
– Jag hittade henne på Stayfriends.se och nu vet jag att hon har gift sig, fått barn och bor norr om polcirkeln i Norge, berättar Ann-Christine Johansson.
Men det tog ett tag för cirkelledaren Katarina Lindgren att övertyga Ann-Christine Johansson att hon faktiskt kunde ha roligt med sin dator och ute på internet.
– Det är ofta då det vänder, när man hittar en speciell grej som man tycker är jättekul. En deltagare ringde och sa att nästa gång kommer jag inte för då ska jag spela Minecraft med mitt barnbarn, säger Katarina Lindgren.
Hon leder efter devisen ”börja där deltagarna är”.
– Den digitala världen får ofta äldre att känna sig dumma. Många känner också en stark press från anhöriga, de får höra att det är ”bara” att klicka där och där. Så jag säger aldrig att det är jättelätt utan att det här kan kännas svårt och jobbigt, säger Katarina Lindgren.
– Jag tyckte det var så bra, att du verkligen tog det från grunden – ”så här startar du datorn”, säger Ann-Christine till Katarina.

Bakom satsningen på att hjälpa äldre in i den digitala världen finns verksamhetsutvecklare Marianne Nilsson. Hon är noga med att det ska var små grupper, max åtta och helst bara sex eller sju deltagare.
– I mindre grupper vågar man mer, det blir en tryggare miljö där det är lättare att göra bort sig säger hon.
I dag är flera av deltagarna stammisar som går cirkel efter cirkel – i surfplatta, smarta telefoner och digitalt foto för äldre.
– Vi pratar data också, om varför man måste ha användar-id och om hur internet är fantastiskt och läskigt på samma gång. Det är ju folkbildningens roll, att vara guide och vägvisare, säger Katarina Lindgren.

Fler artiklar om allt som händer i ABF: