Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nyheter ABF

Unga röster!

– sommarjobb ska ge EN ny generation beslutsfattare

Ungas röster når inte alltid fram till politikerna. ABF-stödda projektet TIF Skåne vill ändra på det genom att låta ungdomar sommarjobba med påverkan och viktiga frågor. – Jag hoppas det här ska kunna bli grunden för ett nytt ungdomsråd i Östra Göinge, säger Loreta Maloku som jobbar på TIF Skåne.

En av ABFs viktigaste uppgifter är att ge röst åt dem som vanligtvis inte blir hörda. I Skåne gör man det bland annat genom att stötta Tif Skåne, en organisation som i mer än tio år arbetat med att lyfta fram ungas röster och ökas deras delaktighet.

– De som är engagerade vet vilka forum som finns. Men många unga vet inte vart de ska vända sig och vem de ska prata med. Det blir färre röster i samhället och det är jätteproblematiskt, säger Loreta Maloku som jobbar på TiF Skåne.

I Östra Göinge har man därför i sommar hittat en ovanlig kombination – man har skapat sommarjobb som går ut på att lära sig mer om samhället och hur man påverkar i viktiga frågor. Sammanlagt jobbade 24 ungdomar som just gått ut nian under tre veckor ledda av fem unga handledare.

– Den första veckan handlade det mycket om att lära sig mer. Vi hade föreläsningar om saker som barnkonventionen, jämställdhet, ledarskap och interreligiös dialog. Vi träffade politiker så att ungdomarna fick en bild av vem det är som styr.

Efter det fick alla välja ett fokusområde som kändes intressant och som berör unga människor.

– Valde man till exempel psykisk ohälsa fick de ta reda på mer om det. Hur ser situationen ut i min kommun? Vad tycker andra ungdomar? Var kan man söka hjälp?

Den tredje och avslutande veckan låg fokus på att besöka andra ungdomsråd. För TIF har redan startat sådana i Malmö och i Höör.

– Då delade de med sig av det de lärt sig hittills, men de hade också diskussioner om hur de kan fortsätta. Vi tyckte det var viktigt att de fick ge tips och idéer och lära känna varandra.

Målet är att i höst få i gång ett liknande ungdomsråd även i Östra Göinge. Loreta Maloku menar att det är ett bra sätt för att ungdomarna ska känna delaktighet, men också ett bra sätt för kommunen att få kontakt med framtidens vuxna.

– Det är ju de här ungdomarna som ska ta sig an samhället och kommunen i framtiden. Alla måste inte vara med i ett ungdomsråd, men alla unga har något att säga och kan bidra till samhället. Men är det ingen som lyssnar tappar man intresset.

Publicerad i nummer 3, 2021

Fler artiklar om allt som händer i ABF: