Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Ledarskap

Våga byta stol!

Han muttrar. Idén att byta grupper och plats känns besvärlig.
Nu när han precis satt sig där. Jag förstår känslan, man mutar in ett revir, slår sig till ro. Och så delar ledaren ut lappar med nya gruppkonstellationer. Mannen suckar högt och tänker tyst ”då kanske man hamnar med några vars sällskap man inte har sökt”.
Det är lätt att ge efter för minsta motståndets lag. Även för ledaren.
Börja tveka. Göra som vi alltid har gjort. I stort som i smått.Men numera är förändring det enda som är bestående. Då kan man inte sitta på samma plats hela tiden utan att hamna i kölvattnet. Eller för att ta intryck av de senaste årens hjärnforskning – antalet hjärnceller ökar, men bara om vi utsätter oss för utmaningar.

Det finns ett starkt fokus och stor medvetenhet om den fysiska rörelsen för välbefinnandet. Motion kan till och med receptbeläggas.
Men våra stackars hjärnor då? De behöver matas med nya uppgifter, möten och tankar. Hjärnan skräddarsys av våra egna kommandon. Börjar du öva violin så kommer hjärnan att automatiskt skjuta till extra utrymme för vänsterhandens fingrar. Så fantastiskt välordnat!
Vill man nu inte anta just det musikaliska äventyret, så finns det myriader av andra möjligheter.
Till exempel att gå en annan väg till jobbet eller byta stol i cirkeln och ta risken att kanske hamna med de man helst undviker.
Därför är det ledarens uppdrag att stå på sig om gruppbytet, även om det är enklare att backa för grymtanden. Men vårt IQ försämras av monotoni, klokt då att undvika det!
För mig är utmaningar och utveckling själva motorn inom folkbildningen.

Alltför många gånger blir jag beklämd i Folkrörelse-Sverige, när jag ibland vittnar om hur äldre styrelsemedlemmar förlitar sig på en rigorös möteskultur i mötet med yngre intresserade. Det kan vara en styrelseordförandes förmaning till de unga nyfiket nytillkomna om att det råder kepsförbud på mötena.
Hm. Det gäller att välja sin strider!
De organisationer och ledare som kommer att lyckas med sina uppdrag är de med störst utvecklingsbenägenhet.
Denna stora fråga, återspeglas i det lilla.
Som hos ledaren med den nya gruppindelningen.