Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Ledarskap

Led som om mirakel
vore möjliga

Nobelpristagaren Albert Einstein har sagt: ”Det finns två sätt att leva, som om ingenting är ett mirakel eller som om allting är ett mirakel.”

Jag tycker att man kan byta ordet ”leva” mot ”leda”.

Lite då och då ser jag mig själv som ledare utifrån, hur jag likt en väckelsepredikant entusiasmerar, hejar på min grupp. Evigt upprepande målet. Det spelar ingen roll i vilket sammanhang jag leder, det är cirkelpedagogiken som går igen. De ständiga rundorna, alla ska bli sedda, komma till tals. Denna obändiga tro på att allt går att förändra, förbättra och ingenting är omöjligt. År ut och år in.

Och ja, jo, jag blir trött på mig själv. Det finns en liten svart korp på min axel som kraxar, sluta vara så naiv och överentusiastisk. Jag känner det också när jag själv är deltagare. En irritation över den alltjämt positiva ledaren. Det kan väcka ett trots i mig. Ändå tycker jag att det är en förutsättning, att en ledare måste tro på mirakel och att alla kan. Det blir svårt att med hjärtat följa en ledare som är krass, som framhåller hinder och pekar på omöjligheter.

I somras gick jag en folkhögskolekurs i ”Levande örtkunskap”. För mig var det ren och skär folkbildning att lära mig hur jag kan använda medicinalväxter i dag. Jag har nu mitt eget örtapotek och dricker mina teer med en sansad övertygelse, en tro.

Den besjälade och entusiastiska ledaren höll en fin balans mellan vad som är bevisat och inte. Men hon sa också att det som är magi i dag, kan vara vetenskap i morgon.

Och jag tycker livet blir så mycket mer spännande om den dimensionen finns med, för miraklet kan finnas i en sommarmalört.

Kinesiskan Youyou Tu fick Nobelpriset 2015 för upptäckten och en envis tro på att denna lilla oansenliga växt kan bota malaria. Genom att läsa1 700 år gamla dokument om hur örten skulle extraheras under en låg temperatur för att vara effektivt så lyckades hon och fick en 100-procentig effekt. Det har bidragit tillatt antalet döda i sjukdomen nästintill halverats de senaste 15 åren.

Så be aldrig om ursäkt för din entusiasm, aldrig.

Fortsätt hoppas, tro, för som Albert Einstein också sa: ”Fantasi är viktigare än kunskap. För kunskapen är begränsad, medan fantasin omgärdarhelavärlden,stimulerar framsteg och föder utveckling.”