Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Tio frågor

”Ideella arbetet en livsstil”

PREETHI HUCZKOWSKIS engagemang började samtidigt med funderingarna kring den egna identiteten i tonåren. Två decennier senare har hon suttit i förbundsstyrelsen, i RFSL Västernorrland och i RFSL Östersund. De senaste åren har hon varit drivande för att starta Östersund Pride. – I hbtq-rörelsen är många mycket medvetna om makt och normer. Det tvingar en som ledare att fundera över sig själv, säger hon.

PREETHI HUCZKOWSKI
Ålder: 35 år.
Familj: Fru och två barn.
Gör: Matinspiratör samt kassör vid RFSL Östersund (tidigare ordförande).

1. Vad fick dig att engagera dig inom RFSL?
– Under gymnasiet började alla skaffa förhållanden och jag funderade på vem jag var. Till slut tog jag mod till mig och gick till RFSLs onsdagskafé – fast det var först den tredje veckan jag vågade gå in! Det bemötande jag fick då är det som har gjort att jag fortfarande arbetar så aktivt inom RFSL.

2. Vad är viktigt inom hbtq-rörelsen?
– Öppenhet. Man möter personer som kanske redan har blivit kränkta och/eller är lättkränkta. Det gäller att vara finkänslig. För att organisationen ska gå framåt måste man tro på en bra framtid och på att man KAN förändra.

3. Hur har din ledarroll förändrats?
– De olika behoven av sammanhang inom vårt hbtq-community har växt – först jobbade vi bara med homo och bi. Som ledare gäller det att vara lyhörd och öppen för det. Gentemot samhället är man en kommunikatör för hela gruppen – inte bara för till exempel homosexuella.

4. Hur hanterar du utsattheten?
– Jag har varit väldigt förskonad, förutom att jag mötte mycket rasism under uppväxten. Det högerextremistiska våldet och hoten har dock ökat de senaste åren. Men jag har alltid med mig något jag hörde under en föreläsning med stiftelsen Expo: antingen lägger du energi på att bli irriterad på vad de högerextrema gör, eller så lägger du energin på att skapa ett bättre alternativ för människor. Jag gör det senare!

5. Går ditt engagemang in i det privata?
– Mitt ideella arbete är min livsstil – så måste det inte vara, men det är ett val jag har gjort. Jag är samma person dygnet runt. Jag har påverkat väldigt många att ändra åsikter bara genom att visa att jag är precis som alla andra.

6. Hur hittar du styrkan?
– Det ideella arbetet ger mig otroligt mycket energi och gör mig glad. Att RFSL Östersund har blivit som en andra familj för många är viktigt. Vissa hbtq-personer har inte en familj eller har blivit bortvalda.

7. Vad har du lärt dig under dina år i RFSL?
– Otroligt mycket. För att få människor att samarbeta måste man ibland vara redo att göra saker på olika sätt. Den psykiska ohälsan är stor inom hbtq-rörelsen och det kan leda till att saker som folk tar på sig inte blir gjorda. Det gäller att ta hänsyn till det, släppa på kontrollbehovet och finna sig i situationen och sedan tänka om.

8. Hur gör man det?
– Det som funkar på en arbetsplats kanske inte funkar inom det ideella. Människor är där av olika skäl. Utmaningen är att få dem att känna ansvar för att göra saker utan att skrämma i väg. Dessutom, inom HBTQ-rörelsen är människor generellt mycket medvetna om makt och normer. Det tvingar en som ledare att fundera över sig själv och se till att jobba med hela gruppen.

9. Hur är du som ledare?
– Ansvarstagande och tydlig, energisk och positiv. Jag har fått höra att jag är en inspirerande ledare som är bra på att få andra att växa. Jag har inga problem att delegera en ledarroll för att andra ska kunna växa in i den.

10. Hur hjälper du fram andra?
– Genom att snabbt arbeta in dem i nya roller, till exempel kan en annan leda mötet fast jag är styrelseordförande. Och jag lyssnar på alla idéer som kommer upp, oavsett hur galna de är. Alla måste få tänka och drömma! Efteråt kan vi titta på vad vi kan göra nu. Jag arbetar också mycket med nätverkande – att koppla ihop personer. Också försöker jag att alltid vara ett peppande stöd i bakgrunden.


3 ledare jag beundrar

ULRIKA WESTERLUND – Fd ordförande för RFSL som imponerade med sitt skickliga sätt att leda en styrelse och ett kansli i förändring. Hon hade fin kontakt med lokalavdelningarna.

PATRIK JONSSON – Kökschef på Casino Cosmopol i Sundsvall. Leder kockar på ett inkluderande sätt med mottot att man alltid kan göra saker på olika sätt.

PETTER STORDALEN – Norsk hotellägare och filantrop som arbetar aktivt med hbtq-frågor inom hotellverksamheten. När jag träffat honom har han bemött mig så att jag känt att han uppskattar och ser människor som kämpar för det lilla.

Publicerad i nummer 1, 2020

Fler som fått tio frågor om ledarskap i tidningen Fönstret: