Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Tio frågor

”Alkemisten”

– Rikard leder för VM-guld

Han har lett Tre kronors herrar till två raka VM-guld i ishockey. Framgångsreceptet? Jo, RIKARD GRÖNBORG tror på att delegera och blandar svensk laganda med snabba amerikanska beslut.

RIKARD GRÖNBORG
Ålder: 50 år.
Bor: I Rönninge söder om Stockholm.
Yrke: Förbundskapten för Tre kronor, Sveriges herrlandslag i ishockey.
Bakgrund: Blev assisterande coach för skollaget i hockey när han pluggade i USA och har haft andra ledande roller i amerikansk hockey. Blev huvudtränare för Tre kronor 2015, vann VM-guld 2017 och 2018.


1. Om du får välja en sak i din ledarfilosofi som är viktigast – vad väljer du då?


– Att delegera. Jag tror på egenmakt och eget ansvar. När människor får det växer de.


2. Du stod högt på spelarnas önskelista som förbundskapten, bland annat för ditt sätt att coacha. Hur coachar du?


– Genom att ge klara ramar om vad vi håller på med. Jag vill att spelarna ska hitta sina roller och spetskompetenser och då är kommunikation viktigt. Jag vill kommunicera tydligt. Sedan är man ju lite säljare också; det gäller att sälja in det man pratar om. Jag vill också vara mig själv och våga visa om jag är arg eller ledsen, och i så fall berätta varför jag är det.


3. Hur kommunicerar du tydligt med spelarna?


– Genom att söka upp dem. Det gäller att ha lite fingertoppskänsla för att bygga en relation till spelarna och att hitta ett sätt att göra det på. Att åka skridskor och prata axel mot axel är ett exempel på hur man kan kommunicera med en spelare. Jag identifierar också vad de gör bra och berättar varför det är bra, och berättar inte bara om de dåliga sakerna.


4. Du vill ha individuell koll på spelarna. Varför är det viktigt?


– För att få veta deras referensramar och visa att jag är intresserad. Jag vill veta varför de gör på ett visst sätt. Nyfikenheten är viktig.


5. Varför?


– För utvecklingen, för att få veta vad vi kan göra annorlunda. Om man inte är nyfiken längre – då är man färdig och borde hitta på något annat.


6. Hur amerikansk är din ledarstil?


– En del. Efter tjugo år i USA – och sju års studier där då jag bland annat läste ledarskap – vore det ju konstigt om jag inte fått influenser därifrån. Från hockeyn har jag tagit med mig rak kommunikation, från den akademiska världen hur man tar sig an utmaningar och vikten av att vara förberedd. Men sedan är jag ju svensk och från den svenska sidan har jag tagit med mig hur man jobbar i lag och tillsammans. Mitt ledarskap är nog en hybrid av det svenska och det amerikanska.


7. När är det läge att vara mer amerikansk?


– När man ska ta snabba beslut. Då går det inte att köra långbänk. Jag tror att min förmåga att ta snabba beslut är amerikansk. Men den svenska delen av det är att vi har gått igenom processen i förväg.


8. Tre Kronor är ju ett nytt gäng. Hur får du ihop alla individer till ett lag?


– Vi har vad vi kallar ”röda tråden” i Svenska ishockeyförbundet, en kontinuitet i verksamheten från att spelarna är unga. När de kommer till oss är de förberedda, känner miljön och coacherna, och vet vad som förväntas av dem. Därför är det inte svårt. Men just kontinuitet är viktigt, det tror vi mycket på.


9. Vilka är dina tillkortakommanden som ledare?


– Jag vill göra så mycket så att det riskerar att bli utspätt. Jag kan ta på mig för mycket, men har insett att det är bättre att göra en eller två saker bra än att göra tio halvbra. Om jag har tagit på mig för mycket får jag gå tillbaka och fråga mig vad som är viktigast, vad jag ska fokusera på.


10. Varför vill du leda?


– Att jobba med människor med hög ambitionsnivå är inspirerande. Det håller en ung i sinnet och håller i gång nyfikenheten. Och att jobba med människor och se dem växa och utvecklas är häftigt.


Tre ledare jag beundrar

TOMMY BOUSTEDT
– utvecklingsansvarig vid Svenska ishockeyförbundet. Han är inspirerande, envis, har driv i allt han gör och har hög ambitionsnivå.

JANNE ANDERSSON
– förbundskapten för Sveriges herrlandskap i fotboll. Vi har träffats och det var så inspirerande att höra hur han jobbat, och höra hur han hanterar allt från spelarna till medierna.

PHIL JACKSON
– amerikansk före detta basketspelare och coach. Hans resa är intressant och han har en nyfikenhet som jag gillar, och ett fungerande sätt att jobba med människor från olika bakgrunder.

Publicerad i nummer 3, 2018

Fler som fått tio frågor om ledarskap i tidningen Fönstret: