Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Tio frågor

10 frågor om att leda

”Pappa var katastrofal

på att lära ut”

Han basar över 1,5 miljoner medlemmar, men LOs KARL-PETTER THORWALDSSON har samma ledarskapsfilosofi i dag som när han som ung var cirkelledare hemma i Kosta – att ge människor egenmakt.

Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson
Ålder: 50.
Bor: I Stockholm.
Gör: Ordförande i LO.
Bakgrund: Växte upp i Kosta i Småland och blev tidigt politiskt engagerad. Var förbundsordförande för SSU 1990–1995. Har sedan varit politiskt sakkunnig på statsrådsberedningen, ombudsman på IF Metall, och ABFs förbundsordförande mellan 2004 och 2012, då han började på LO.


 

1. Vad lärde du om ledarskap i de cirklar du lett?
– Jag lärde bland annat av andra cirkelledare – en som var katastrofal och en som var fantastisk. Den katastrofala var min pappa Ragnar som följde manus, läste innantill och följde bokens alla regler medan vi satt och fnittrade. Den viktigaste orsaken till mitt engagemang var en cirkel jag gick som 14-åring, och som handlade om kärnkraft. Den leddes av riksdagsledamoten Bengt Fagerlund. Han fick mig att känna att min röst var värd lika mycket som alla andras. Han använde kursmaterialet som bas och exemplifierade genom att praktiskt visa olika saker. Hans metodik har jag försökt att efterlikna.


2. Vilket är ditt bästa cirkelledartips?
– Att försöka leva sig in i hur deltagarna har det. De som är där har valt att vara där så motivationen behöver man aldrig tvivla på, därför kan man vara pang på när man börjar. Starten är viktig.


3. Och hur börjar man bäst en cirkel?
– Efter första träffen, där man har lyssnat in deltagarnas behov, är det bra att göra en grovskiss för alla träffar. 


4. Varför?
– Man behöver ha lite framförhållning, inte minst om man ska göra studiebesök. I de politiska cirklar jag lett har deltagarna ofta velat träffa någon politiker och då måste man boka in.


5. Nu leder du en organisation med 14 medlemsförbund som har 1,5 miljon medlemmar. Vad är gemensamt med att leda en cirkel?
– Egentligen förvånansvärt mycket. Min grundfilosofi är densamma – egenmakt, det vill säga att ge människor makt och ansvar.


6. Varför?
– Min erfarenhet är att när människor får egenmakt tar de ansvar. Visst kan det hända att man blir besviken om man gett fel uppdrag till fel person, men då får man ta det samtalet. De samtalen är jag inte svensk mästare på.


7. Har du fler käpphästar i ditt ledarskap?
– Öppenhet är viktigt. Och jag försöker lyssna till allas bästa argument – inte till de sämsta. Om man lyssnar till allas bästa argument hittar man lösningen.


8. Du sägs vara duktig på att motivera och entusiasmera. Hur gör du?
– Humöret spelar säkert in, att jag ser saker från en positiv utgångspunkt. Jag blir lätt entusiastisk själv – av ny kunskap, av argument eller av att se ljuset i tunneln. Kanske smittar det av sig.


9. Du anses också vara en bra talare. Hur gör du?
– Jag använder alltid anekdoter. Under mina turnéer hittar jag alltid historier som jag kan berätta vid nästa möte. Ju närmare man är en ändelse, desto bättre är det. En berättelse fastnar lättare än till exempel siffror, den blir till djupare kunskap samtidigt som man kan nå ut med sitt budskap. Mitt tips är att alltid ha en bra historia i bakfickan, man vet aldrig när man behöver den.


10. Du använder dig också ofta av humor. Varför?
– Man ska aldrig använda den regelmässigt, då förlorar den sin poäng. Men rätt använt ger humorn en närmare kontakt medmänniskor.


 

Tre ledare jag beundrar

 INGVAR CARLSSON, 80-årig förebild som alltid valt laget före jaget. Som aldrig har förlorat kontakten med sina ideologiska rötter.

GERTRUD SIGURDSEN, en otålig reformist som alltid stöttar dem som ber om hennes råd. Som har synliggjort de äldres situation genom att i medierna beskriva sitt eget elände i kontakten med kommunen. Och för att hon har hjälpt mig att börja lyssna på Wagner, genom mycket handfasta råd.

NAMRATA BALI, en av världens bästa organisatörer som tillsammans med sina systrar i SEWA (Self Employed Women's Association) har organiserat nästan 1,5 miljoner fattiga kvinnor i Indien. Hennes arbete har resulterat i att dessa kvinnor har lyckats dubblera sin inkomst.

Fler som fått tio frågor om ledarskap i tidningen Fönstret: