Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Tio frågor

10 frågot till Pia Sundhage

”Laget är större än javet”

Hon var en av världens bästa damfotbollsspelare, sedan ledde hon USA:s damfotbollslag till OS-guld. Pia Sundhage har skrivit boken Spela på bästa fot om hur man leder andra.

Pia Sundhage
Ålder: 50. 
Bor: I Örebro och Charlotte, North Carolina, USA. 
Familj: Flickvän. 
Bakgrund: Har spelat i fotbollslandslaget och arbetat som tränare. Har tagit SM-guld, EM- silver, EM-brons och VM-brons. Var tidigare assisterande förbundskapten för Kinas damlandslag och blev 2007 förbundskapten för USA:s damlandslag. Vid OS 2008 ledde hon laget till guldmedalj.
Aktuell: Med boken Spela på bästa fot (W&W) som hon har skrivit tillsammans med Elisabeth Solin. Siktar nu på att ta USA till VM-guld med en mer offensiv fotboll.


 

1. Vad är roligast med att leda?

– Laget är större än jaget och när det funkar att ha soloartister som bildar en orkester är det som allra roligast. Som ledare är jag ansvarig för riktningen, och att göra det tillsammans med andra är roligast.


2. Vad gör om du lusten att leda tryter?

– Under åren har jag lärt mig hur mycket staben som jag jobbar med betyder. Vi ger varandra kraft. Två gånger har jag fått riktigt kalla fötter och undrat vad jag har hållit på med. Då har jag avdramatiserat genom att prata med andra. Och det gäller att ha tålamod, att pröva igen och pröva lite annorlunda


3. I boken skriver ni om situationsanpassat ledarskap. Hur gör du när situationen kräver att du byter ledarstil?

– Ibland finns inte tid att ställa frågor. Som ledare måste jag då snabbt sätta ner foten och visa vägen. Och då gäller det att spelarna litar på mig.– Jag hamnade nyligen i en situation vid en match då vi fick en dålig plan och var tvungna att snabbt ändra taktik. Då fick jag gå in och snabbt säga att ”Nu gör vi så här”. Efteråt fick jag höra att många tyckte att det var skönt att jag gjorde det.


4. Menar du att en ledare först bör skapa förtroende på ett mer demokratiskt sätt för att lättare kunna vara auktoritär när det behövs?

– Ja, förtroendet jobbar man sig till först. Jag skapar förtroende genom att lägga mycket tid på relationer. Det krävs relation för prestation och det handlar mycket om respekt.


5. Du skriver att ett lag ska ”göra varandra bra”. Hur gör man andra bra?

– Genom att spela på andras bästa fot. Det gäller att uppmärksamma och förstå vad andra är bra på och gillar.


6. Hur ger du feedback efter sämre prestationer?

– Om någon gör återkommande misstag ritar jag ringar och kryss eller visar videosekvenser och frågar: ”Vad ser du?” Ofta kommer spelaren själv fram till ”Så här kan jag göra i stället”. Jag visar också det goda, det positiva, för att de ska göra det bra dubbelt så många gånger.


7. Vad är 7–1-teorin?

– När man ger feedback tar det sju positiva saker för att väga upp en negativ. Negativkritik gör ont, men väger man upp den kan man leva med den. Jag kör stenhårt med 7–1.


8. Du skriver att bland det viktigaste för en ledare är att förstärka det positiva. Vad händer i en grupp när man förstärker det positiva?

– Då skapas en positiv energi som inspirerar och som gör att man kan höja ribban när det gäller förväntningar. Vi vill förmedla ”Så här bra är du, kan du göra lite mer?” och skapa känslan av ”Javisst, jag kan spränga gränser”. Förstärker man det goda smittar det i gruppen och lyfter laget.


9. Du vill att spelarna ska ta stort eget ansvar. Är det en lätt eller svår uppgift?

– Det tar tid, men med vissa spelare är det jättelätt, med andra svårare. Den nya generationen är duktig på att göra val och är medvetna om vad de är på bra på, men ibland kan det vara svårt att få dem att spela på andras bästa fot. Då gäller det att få dem att se konsekvenserna av sina val. Jag vill få dem att se vad deras val innebär för laget.


10. Du har lätt för att ställa om och ältar inte motgångar. Vilket är ditt knep?

– Att leva här och nu och inte ta mig själv på så stort allvar. Fotboll är bland det viktigaste som finns, men det finns andra viktiga värden. Det gäller att ta ett kliv tillbaka och se de andra värdena. Det handlar också om prestigelöshet. Jag kan också göra misstag – och det är okej.


 


Pias framgångsrecept:

”Spela på andras bästa fot”

– Förstärker man det goda smittar det i gruppen och lyfter laget, säger förbundskapten Pia Sundhage som tror stenhårt på att fokusera på det positiva.


Tre ledare som Pia beundrar:

■ Margareta Svedberg, min idrottslärare på gymnasiet som med små och olika medel hade förmågan att se alla, oavsett hur bra eller dåliga de var. En genuin lärare!
■ Ulf Lyfors, förbundskaptenen som jag spelade med i sju år. Hans funderingar kring spelet, och hur man hela tiden kunde förbättra det, var jag väldigt imponerad av.
■ Elisabeth Solin, min mentor som har en förmåga att ställa inspirerande frågor.

Fler som fått tio frågor om ledarskap i tidningen Fönstret: