Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Kulturredaktören

Världens modigaste

Hur många kvinnliga journalister tror du att det finns i Afghanistan? Innan TV-reportern Najwa Alimi kom till Sverige för att ta emot den svenska regeringens pris för mänskliga rättigheter till minne av Raoul Wallenbergs kollega, diplomaten Per Anger, hade jag gissat på ett fåtal. Kanske tio.

2018 mördades 14 journalister i Afghanistan, som är ett av världens farligaste länder både att vara journalist och att vara kvinna i. I ett land där kvinnor helst inte ska vistas utomhus utan manligt sällskap, har Najwa Alimi lyckats med det omöjliga – utbilda sig till journalist, få jobb som reporter på Zan-tv (som bara anställer kvinnliga reportrar och redaktörer), ställa sig upp i det nästan helt manliga gatuvimlet och göra en ståuppa. Strunta i långa, skeptiska blickar från förbipasserande män. Strunta i de hot hon får och fortsätta rapportera om hur orättvist kvinnor behandlas och säga att hon inte tänker ge upp förrän kvinnor i Afghanistan får de rättigheter de förtjänar.

Med livet som insats utmanar hon med sin blotta existens den traditionella synen på kvinnor. Varför?

– Jag vill visa att kvinnor kan jobba i en bransch som anses vara tabu. Jag förstod att journalistiken var den snabbaste vägen om jag ville nå ut till kvinnor runt om i Afghanistan, att det kan fungera som en plattform för att slåss för kvinnors rättigheter, säger hon.

Hur många kvinnliga journalister det finns i Afghanistan? För sex–sju år sedan, när Najwa Alimi började utbilda sig, fanns det inga. Men långsamt, med kompakt motstånd från mörka och starka krafter som vill åt motsatt håll, förbättras kvinnors situation i Afghanistan. Allt fler kvinnor yrkesarbetar även om trakasserier och brist på utbildning hindrar många.

Hur många kvinnliga journalister det finns i Afghanistan? Nu vet jag att det finns det 1 700. Bland annat tack vare Najwa Alimi.

Publicerad i nummer 4, 2019