Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Sju skäl att läsa ...

Fredrika Bremer

– världsberömd och 100 år före sin tid

1. Därför att hon är ett geni. Den enda av tidens svenska författare som blev världsberömd, som feminist och slaverimotståndare.

2. Därför att hon var 100 år före sin tid. Själv varmt kristen blir hon feminist, inte trots sin tro, utan på grund av sin tro. I Guds ögon var man och kvinna likar. När Bremer citerade Marias ord ”Si, Herrens tjänarinna!” så menade hon djärvt att kvinnan inte var herrarnas passopp. Hon kunde självständigt svara inför Gud.

3. Därför att hon debuterade 1831 med Familjen H***. Mamsell Bremer ville vara anonym, men fick guldmedalj av Svenska Akademien. Romanen tecknar i nästan revolutionära tongångar en familj där patriarkerna vacklar. När Elisabeth inte vill gifta sig ropar alla efter luktsalt. Familjen H*** översattes och Bremer kom att påverka många andra författare, som systrarna Brontë i England.

4. Därför att hon reste i Amerika 1854 och skrev rapportboken Hemmen i nya världen. Där besöker hon en slavauktion. Fredrika Bremer blir en stark röst mot slaveriet, och hyllas ännu för detta i USA och Sydamerika.

5. Därför att i ett brev berättar Fredrika Bremer hur hon kom dammig och trött till en liten håla i Vilda västern. Hon ropar på värdshuspigan, som är fördjupad i en bok. Vad läser hon då? Jo, Familjen H När hon fattar att den lilla damen är författaren själv, den berömda miss Bremer from Sweden, svimmar flickan av upphetsning.

6. Därför att romanen Hertha kom 1856, ”en bok för hvilken jag neppeligen väntar nåd av någon svensk man”. Men romanen påverkade politiken. Hertha kämpar för att slippa bli bortgift, och den svenska riksdagen beslöt 1858 att ogift kvinna kunde bli myndig. Gifta kvinnor fick vänta till 1921. Hertha blev också en internationell succé.

7. Därför att hon inspirerade alla senare rösträttskämpar i Sverige, som Sophie Adlersparre, Selma Lagerlöf och Elin Wägner. Och Fredrika Bremer-förbundet lever än.

• Om du bara ska läsa en bok av Fredrika Bremer (1801–1865) så är det nog Hertha. Men även Fredrika Bremers brev är läsvärda!

Publicerad i nummer 3, 2023