Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Sju skäl att läsa ...

Annie Ernaux

– ville inte bli som sin mamma

1. Därför att hon är den första författaren som gett arbetarklassen en röst i det moderna Frankrike.

2. Därför att hon som feminist går i Simone de Beauvoirs fotspår, på en gång beroende och självständig, stentuff och elegant i snygga skor.

3. Därför att hon är omstridd. Hennes enkla, knivskarpa stil är både beundrad och kritiserad. ”Platt”, tycker en fransk kritiker. ”Med mod och klinisk skärpa avtäcker hon det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar”, anser Svenska Akademien, och ger henne Nobelpris.

4. Därför att hon utmanar även politiskt. I Frankrike marscherar hon med de gula västarna, vilket inte gillas av etablissemanget. I sitt engagemang för palestiniernas sak blandar hon samman avskyn för staten Israels politik med antisemitism.

5. Därför att hon är nyskapande inom autofiktionen. Hon skriver om sitt eget liv med en befriande kyla, sällsynt i vår narcissistiska tid. I stället för att frilägga sitt ”ego” låter hon jaget uppgå i tidsandan. Hon får oss att fundera på vad vi har gemensamt med andra. Hur blev vi vi?

6. Därför att hon vägrar behaga. I sina böcker om föräldrarna, med den svenska samlingstiteln ”Åren”, ger hon ingen smickrande bild av arbetarklassen, familjen eller sig själv. Att inte bli som mamma är en viktig drivkraft.

7. Därför att Annie Ernaux har skrivit oförglömligt och hemskt om sin abort på sextiotalet. Med sociologisk kyla skildrar hon ett existentiellt trauma, som hon delar med många kvinnor i världen. Vare sig det handlar om samhällets abortförbud, egna skador eller egen sorg – ett tidlöst trauma. Boken heter Omständigheter.

Publicerad i nummer 4, 2022