Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Sju skäl att läsa ...

John Le Carré

– ”i sveket kan vi alla känna igen oss”

1. Därför att ingen har som le Carré skildrat spionens fotarbete under kalla kriget, samtidigt som han borrat i frågan om svekets natur. Vi kan alla känna igen oss.


2. Därför att Spionen som kom in från kylan (1963) är en klassiker. Det var författarens tredje roman och den blev en stor succé, även som film med Richard Burton. Det är en stenhård historia, nattsvart och spännande.


3. Därför att Mullvaden-trilogin är och förblir författarens mästerverk. Det är engelskt 1970-tal, nedslitet, grått, eländigt. Det regnar hela tiden. I tre böcker följer vi spionchefen George Smiley, en knubbig antihjälte i illasittande kostym, blyg och bedragen. Gary Oldman får ursäkta, men Alec Guinness är och förblir den sanne Smiley på film. ”Guinness stal Smiley ifrån mig”, har le Carré själv sagt.


4. Därför att le Carré hade själv jobbat i underrättelsetjänsten. I sina böcker är han inspirerad av verklighetens brittiska spioner från 1960-talet, The Cambridge Four: Kim Philby, Guy Burgess, Donald Macclean och Anthony Blunt. Le Carré har lånat många drag av dessa akademiska gentlemen till sina misstänkta i Mullvaden – en handlar med antikviteter, en är homosexuell, en är övertygad kommunist. Oavsett vad, en god spion måste ha stil.


5. Därför att han har skildrat sin egen barndom som en skola för spioner i En perfekt spion (1987). Spionen Magnus Pyms far skildras som en hejdundrande kvinnokarl, storljugande politiker och bedragare. Klart underhållande.


6. Därför att murens fall blev en utmaning för le Carré. Som i Ryska huset (1989). Sovjet är på fallrepet, ryssarna har tappat taget. Men det blev en charmig bok om den romantiske slarvern och bokförläggaren Barley. Det märks att le Carré gillade atmosfären i glasnosts och perestrojkans Moskva. Men dagens hårdföra motsvarighet till KGB hann han aldrig utforska.


7. Därför att spionerna dog inte med murens fall. Alla fortsatte att svindla varandra. Le Carrés bästa sena roman är nog Den trägne odlaren (2001). Den utspelar sig i Kenya, bland diplomater och läkare. Fattiga afrikaners liv spelar ingen roll när de globala läkemedelsdrakarna bekämpar varandra.


• Om ni bara ska läsa en bok av John le Carré (1931–1920) så är det Mullvaden från 1974 (Tinker, taylor, soldier, spy).

Publicerad i nummer 1, 2021