Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Sju skäl att läsa ...

Emilie Flygare-Carlén

— den svenska romansens moder

1. Därför att i mitten av 1800-talet var Flygare-Carlén (1807–1892) Sveriges mest hyllade författare i världen, en diktarfurste i klass med H C Andersen. Hon är den svenska romanens moder.


2. Därför att hon fortfarande går att läsa! Biskop Agardhs betyg står sig. Han talar om: ”Raskheten av hennes pensel, friheten från allt pjunk.” Och att hon till skillnad från andra svenska författare inte var ”mördande genom sin tråkighet”.


3. Därför att hon rör sig hemtamt överallt, bland fiskare i Bohuslän, krögare, kaptener, smugglare och tullare. Fadern Rutger Smith var köpman i Strömstad. Som tolvåring fick Emilie följa med pappan på kustsegling, med strandhugg på illa beryktade krogar i havsbandet och hos de adliga vännerna Bildt på Morlanda gård på Orust. Allt satte spår i romanerna.


4. Därför att hon skrev Rosen på Tistelön (1842), en stor succé. Den vackra Gabriella blir kär i tullaren. Eftersom hon själv är dotter till en smugglare blir det problem. Pappa Smith hade själv erfarenhet av smuggling. I romanen får Gabriellas far smuggla med ädla avsikter, som en sorts primitiv frihandel: ”Lefve friheten! Jag är ingen vän av tvång och pålagor.”


5. Därför att hon skrev En natt vid Bullarsjön (1847). Vilken underbar titel! Samma år kom systrarna Brontës böcker i England, Jane Eyre och Svindlande höjder. Brontës hade läst Flygare-Carlén, och påverkats av henne. Det säger en del.


6. Därför att hon sätter Bohuslän på den litterära kartan. Bohuslän var ett illa känt landskap, fattigt och uselt. Flygare-Carlén visar hur landskap och hårda förhållanden danade människorna. I det mogna mästerverket Ett köpmanshus i skärgården (1859) lirkar hon listigt in en feministisk undertext.


7. Därför att ”olyckliga äktenskap, orenhet och brott” var Flygare-Carléns ämnen, enligt en sur kritiker. Hennes eget andra äktenskap blev lyckat. Friarna stod i kö, men till allas förvåning tog Emilie poeten och ”revolutionsfåret” Johan Gabriel Carlén. I 30 år stödde han hennes författarskap, hjälpte henne med korrespondensen, inredde hemmet trivsamt och vattnade krukväxterna. En författarmake att minnas och hedra!


• Om ni bara ska läsa en bok av Emilie Flygare-Carlén får det bli Ett köpmanshus i skärgården.

Publicerad i nummer 2, 2020