Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Sju skäl att läsa ...

Simone de Beauvoir

– feministikonen skonade inte sig själv

 

1. Därför att hon skrev klassikern Det andra könet, 1949. Åsa Moberg översatte. I Danmark översatte Dronning Margrethe själv, med hjälp av prins Henrik. Til lykke för danska feminister.

2. Därför att ”man föds inte till kvinna, man blir det”. Aforismen ingår i Det andra könet. Mannen är normen, det första könet. Flickors kropp omgärdas av tabun och passivitet. Pojkar, däremot, uppmuntras till maktkamp och suveränitet. Boken har åldrats något, men förblir ett mästerverk. I dag anses de Beauvoir vara en bättre filosof än livskamraten Jean Paul Sartre. Så kan det gå.

3. Därför att hon inte skonar sig själv. De Beauvoir framställer sig ofta som kvinnohatare. Hon kände sig gammal vid 31. Hon levde i ett fritt förhållande med Sartre, men gillade det inte. Hon älskade både kvinnor och män, och beskylldes för att ragga ”lammkött” åt Sartre. De två berömda existentialisterna var ingen okomplicerad duo.

4. Därför att hon skrev Mandarinerna 1954, där folk grälar om politik i 800 sidor. Och vilka gräl! En strålande roman om kärlek, vänskap och svek. Sartre får sina tjuvnyp för eftergifter mot Sovjetkommunismen. Mandarinerna kan läsas som en nyckelroman om de Beauvoir, Sartre och Camus och deras pratsamma vänner på vänstra stranden i Paris.

5. Därför att hon sätter sin barndom under lupp i En familjeflickas memoarer (1958). Pappas ambitiösa flicka nekas fars kärlek därför att hon är ”ful”. Ändå ska hon vara tacksam. Helvetisk läsning. Utan vännen Zaza hade den unga Simone tagit livet av sig. Sin kärlek till Zaza skildrar hon senare i romanen De oskiljaktliga.

6. Därför att hon såg med grym, dubbel blick på kvinnor, som i den lilla romanen Den brutna kvinnan från 1967. Monique har gjort allt för man och döttrar, nu bedrar maken henne öppet. Vad har Monique gjort för att revoltera? Är hon både ett offer och en självömkande parasit?

7. Därför att hon skriver skarpt om vårt förakt för gamla, i boken Ålderdomen (1970): ”Innan ålderdomen drabbar oss är den något som bara angår andra”. De Beauvoir menar att samhället avslöjar sig självt i ”den lott det tilldelar sina inaktiva människor”.


• Om du ska läsa en bok av Simone de Beauvoir (1908–1986) ska du välja En familjeflickas memoarer.

Publicerad i nummer 1, 2022