Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Talang, hopp och avundsjuka i swingin’ London

Bäst!

Swing time av Zadie Smith (Albert Bonniers förlag)
Två små flickor växer uppi norra London. Båda älskar dans och väljer ut varandrapå en dansträning, men har helt olika förutsättningar. Den ena har en enorm talang, den andra lever på hoppet och på sin kreativitet och idérikedom. Flickorna är vänner och rivaler på barns vis och när deras vägar korsas igen i vuxen ålder har tiden förändrat dem. Historien far i väg i en svindlande resa som tar avstamp i såväl tid och rum som på olika kontinenter, med glittrande referenser till musikaler och dans – men också mörka känslor och avund.

Swing time är mångfaldigt prisbelönade Zadie Smiths femte roman och hennes ord blir bara starkare med åren, speciellt i en skakig värld där de behövs mer än någonsin. Om ett par decennier kommer brittiska Zadie Smith att haett Nobelpris i litteratur i sin hand. Till dess kan vi, hennes läsare, njuta av alla de klokheter hon väver in i sina brandtal gällande klass, ras och kön. I Swing time är temat dessutom förändring och hur vi hittar hem, i oss själva.


Bättre!

Fem vintrar och en sommar av Olof Wretling (A B förlag)
Brukar du lyssna på Sommar & Vinter i P1? Då är chansen stor att du har hört skådespelaren och dramatikern Olof Wretlings röst. Efter hans sommarprat 2011 – om sorgen efter pappans död och kampen för att finna sin egen väg i livet – har han röstats fram inte mindre än fem gånger som lyssnarnas favorit till att vinterprata. Det är lätt att förstå. Berättandet och skrivandet blev ett sättför honom att hantera sorgen efter kärlekar han förlorat och nu har han förfinat historierna till perfektion, med fingertoppskänsla för gestaltning och komiska detaljer.

I nya boken Fem vintrar och en sommar har Olof Wretling samlat självutlämnande och komiska berättelser till en skildring om sorg, drömmar och konsten att våga misslyckas. Det är finstämt, avskalat och på samma gång brutal igenkänning. Mycket skickligt.


Bra!

Som av fåglar genomflugen av Birgitta Holm (A Bonnier förlag)
De senaste åren har vi sett en explosion av porträtt av nygamla starka kvinnor som tar sin rättmätiga platsi historien. Helga Henschen (1917–2002) är en av våra mest erkända konstnärer, illustratörer och författare, med underfundiga konstverk som är brännande aktuella än i dag. Boken speglar hennes liv som dåtida upprorisk aktivist i villa Rosenvik på Djurgården. I år var det 100 år sedan hon föddes, vilket också konstmuseet Thielska galleriet firar med en utställning om henne. Rekommenderas för hela Henschenupplevelsen.