Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Sex och sprit

på Grönland


LÄS NU!

I ett litet samhälle på Grönlands östkust hukar invånarna under tillvarons hårda villkor. Stormarna och iskyla är aldrig långt bort, under vinterhalvåret bryts förbindelserna med omvärlden gång på gång. Man värmer och tröstar sig med det som står till buds – sprit, kortspel, sex, i väntan på våren och ljuset. Hit  ommer
danske Jesper för att arbeta som sjuksköterska och blir förälskad. I platsen – och i en mycket ung flicka från byn. I utsattheten hittar han en trygghet, i kaos en struktur, men när våren kommer tappar han greppet och faller handlöst.

I Kim Leines roman Tunu (Forum) utgör varje kapitel en egen historia, där de människor vi möter till slut formar en helhet. Det är en fascinerande, omskakande och på ett märkligt vis lugnande berättelse om ett samhälle inte så väldigt långt från oss. Norske Kim Leine har själv levt tio år på Grönland och hans blick på landet, dess invånare och de som kommer dit för att arbeta tycks lika obeveklig som kärleksfull. En i all anspråkslöshet oförglömlig roman.

 


LÄS SEN!

Huvudpersonerna i italienska Silvia Avalones hyllade debutroman Stål (Natur och Kultur) är unga, vackra och bor vid havet i Toscana. Men nej, det här är ingen timjansdoftande feelgoodhistoria. Tvärtom. Stranden där trettonåringarna CC och DD helst tillbringar eftermiddagarna är skräpig och avloppet rinner rakt ut i Medelhavet. Och vad hjälper det att Anna och Fransesca är på väg att utvecklas till skönheter som när som helst skulle kunna få jobb som ”velinas” i någon av Silvio Berlusconis tv-kanaler, när området de bor i stinker av hopplöshet och förfall?

De lever i skuggan av stålverket, där deras pappor och bröder och blivande pojkvänner jobbar, medan deras mammor skurar köket och hoppas på en annan framtid för sina döttrar. Och vid horisonten skymtar ön Elba, där de rika och bekymmerslösa finns och dit Anna och Francesca drömmer sig bort medan de låter sig kyssas bakom fabriken av killar på moped. En välskriven och fängslande berättelse om ett Europa och Italien vi alltför sällan ser.


OM DU HINNER!

Åsa Larssons nya roman har låtit vänta på sig. Utgivningen har skjutits upp flera gånger och sådant är inte vanligt i en bransch där storsäljande författare förväntas leverera i en strid och stadig ström. Men nu är den äntligen här, den femte boken om kammaråklagare Rebecka Martinsson. Till offer åt Molok (Albert Bonniers förlag) är ett bevis så gott som något på att bra böcker måste få ta tid att skrivas, vilken genre det än handlar om. För det här är precis lika bra som Åsa Larsson har varit sedan debuten med Solstorm för nio år sedan. Två parallella historier vävs skickligt ihop till en enda, om en otursdrabbad familj där till slut sjuårige Marcus är den ende som lever sedan hans farmor hittats mördad i sin säng. Det utspelar sig i Norrbotten, som vanligt, och det är som om doften av snö, kokkaffe och tjurig ensamhet stiger ur texten där huvudpersonerna kämpar på med sin prestige, sina skavande relationer och sin längtan efter kärlek. Sorgset, spännande och väldigt välskrivet.


Anne Ralf Hållbus har recenserat och skrivit om böcker i flera svenska tidningar sedan 1990-talet.