Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Brevromanen
dammas av

Läs nu!

Bernadette befinner sig på kollisionskurs med världen. För tjugo år sedan var hon Los Angeles hetaste arkitekt, idag är hon Seattles argaste hemmafru. Kroniskt förbannad på allt från stadsplanerare till klassmammor.

Men en människa älskar hon: sin hyperbegåvade femtonåriga dotter Bee. Och Bee älskar sin mamma – så till den grad att hon är den enda som vägrar sluta leta när Bernadette spårlöst försvinner under en kryssning till Sydpolen.

Själv älskar jag boken. Inte bara för den skruvade intrigen och Bernadettes kokande klarsynthet, utan för att författaren Maria Semple har gett den dammiga berättarform som kallas brevroman en helt ny dimension: historien förs framåt av mejlväxlingen mellan Bernadettes ovänner, av utdrag ur FBI-protokoll, psykiatriutlåtanden, brev från skolan och andra skriftliga pusselbitar.

Det är få böcker som känns värda att läsa om, men jag är ganska säker på att Var blev du av Bernadette (Wahlström & Widstrand) kommer att vara en sådan.


Läs sen!

Karin Alvtegen skrev fem hyllade kriminalromaner innan hon beslöt sig för att lämna deckargenren för tre år sedan. Fjärilseffekten (Brombergs) är hennes andra polisfria roman och ett lysande exempel på att det går att skapa spänning utan blod och mord. Det börjar med en olycka som leder till elva människors död: en oförklarlig krock mellan ett tåg och en personbil. Därefter tar tre historier vid, tre livsöden som på slumpens vägar kommer att leda fram till den inledande tragedin. Vi möter Bodil som har fått veta att hon har en dödlig sjukdom och efter trettio år lämnar sin förtryckande martyr till man. Viktoria, som är Bodils dotter och som håller sin ensamhet stången genom att överprestera på jobbet. Och Andreas, vars genomlyckade tillvaro slås i spillror när han är med om ett rånförsök. Flinkt väver Karin Alvtegen ihop trådarna till en historia som blir allt svårare att lägga ifrån sig.


Om du hinner!

Den som drömmer om det ljuva livet på landet bör leta någon annanstans än i bokhandeln för att få sin längtan stillad. I nutida svensk litteratur är det ont om ulliga lamm och avskavd charm. Här är det lera och barrskog som gäller. Tystnad och torftighet. Som i Tomas Bannerheds Augustprisbelönade Korparna förra året. Och i Martin Engbergs nyutgivna Ta skada (Norstedts). Huvudpersonen heter Marcus, en nittonåring som i dag förmodligen skulle få en bokstavsdiagnos men som i det tidiga 90-talet avfärdas som hopplös av omgivningen – inklusive sin egen familj. Han vill rätt men allt han gör blir fel. Ibland möts han av våld, men oftast av tystnad. Ändå ger han inte upp, och när hans äldre bror bestämmer sig för att ta emot inackorderade hästar för att fa fart på gårdens ekonomi, hittar Marcus en fristad. Ända tills en häst en dag hittas skadad, knivskuren. En välskriven och lågintensivt otäck historia om tigandets konsekvenser.


 

Anne Ralf Hållbus, Anne Ralf har recenserat och skrivit om böcker i flera svenska tidningar sedan 1990-talet.