Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

Inte alltid lätt
att tycka om

Bäst!

Det var vi av Golnaz Hashemzadeh Bonde (W&W)

Nahid är mitt i livet när hon får ett läkarbesked omatt döden är nära förestående. Hon vägrar att acceptera sitt öde – hon har redan överlevt den dödliga frihetskampen och revolutionen i sitt hemland Iran. Hon klarade den svåra flykten till Sverige och byggde ett tryggt liv för sig och sin familj i ett nytt land (precis som författaren själv gjorde), inte kan det väl vara dags för henne att dö redan? I Nahid brinner ilskan över sin egen historia, över ensamheten i sjukdomen och känslorna som följer med den – och kampen mot klockan för det i livet hon måste hinna med och den del av sin historia hon behöver försonas med. Och kvar finns det barnbarn som växer i hennes dotters mage, dottern som Nahid håller sin sjukdom hemlig för. Det var vi är Golnaz Hashemzadeh Bondes andra bok efter den uppmärksammade debuten Hon är inte jag (2012). Nu tar hon med läsaren på en hisnande resa genom dåtidens Iran till nutidens Sverige. Med huvudpersoner som inte alltid är lätta att tycka om men som är omöjliga att släppa ställer hon aktuella, obekväma frågor och lämnar läsaren med rejält omvriden mage. En stor applåd för det.


Bättre!

Honung och ättika av Anne Tyler (W&W)

Honung och ättika är en modern version av William Shakespeares komedi Så tuktas en argbigga. Nu är den en lekfull, smart och bitsk kärleksroman, där läsaren med humor och värme förflyttas till ett nutida amerikanskt samhälle, med ett uppdaterat persongalleri och en lika charmig som egensinnig familj i huvudrollen. Läsaren möter bland annat Kate, som jobbar lite halvhjärtat på en förskola och bor tillsammans medsin truliga tonårsyster och excentriske far i föräldrahemmet utan några större framtidsplaner. Den yngre systern Bunny bryr sig mer om att hata köttätare och smyga ut på dejter än att hjälpa till i hushållet, medan fadern vill gifta bort Kate med sin assistent Pjotr. Anne Tyler, som skrivit närmare 20 romaner sedan debuten 1964, skrev den här boken för att hylla Shakespeares 400-årsjubileum, men säger själv att hon avskyr allt Shakespeare har gjort. Den här historien är hennes revansch.


Bra!

Dippen och jag av Charlotta von Zweigbergk (Ordfront)

Författaren Charlotta von Zweigbergks pappa Dippen hade sina stunder av galen rolighet – men lika många stunder av svart elakhet. Under hennes barndom var han tidvis frånvarande och avståndstagande – och när alzheimersjukdomen tog ett allt fastare grepp om författarens pappa blev det dags att försöka nå försoning i en far-och-dotter-relation som inte alltid varit enkel. I livets sista, skälvande skede ställs allt på sin spets och många som har förlorat en förälder till sjukdom kan känna igen sig i kampen att ta hand om en åldrande förälder som förändras. Charlotta von Zweigbergk skriver ömsint och vackert, bitvis också roligt, om ett svårt ämne.