Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

”Gastkramande

ända in i mål”

Bäst!

Den som fruktar snön av H S Palladino (MODERNISTA)
Den före detta polisen, numera psykologen Bjørk Isdahl, blir vittne till ett självmord. Offret är en av hennes tidigare klienter. Flickan bär en lapp som antyder att hon vet varför Bjørk drömmer mardrömmar. Bjørk fryser till is. Hon har inte berättat för någon om sina fruktansvärda drömmar på nätterna, hur kan då hennes klient veta? Bjørk försöker själv söka svar, som hon anar kan ligga närmare henne själv än vad hon vill tro och erkänna – och hon får allt svårare att skilja på verklighet och fantasi. Samtidigt har polisen mycket svårt att tro på Bjørks förklaringar.

Som läsare av den här gastkramande kriminalromanen tvivlar man också hela vägen in i mål, precis den känsla en skicklig spänningsförfattare ska skapa. Plotten blir gradvis alltmer komplicerad och allt fler karaktärer verkar misstänkta.

Norska Hilde S Palladino debuterar med den här psykologiska spänningsromanen som hyllats i hemlandet och blivit nominerad till det prestigefyllda Rivertonpriset. Hon kallar sig själv för digital nomad och skriver böcker på resande fot. Smart och kusligt om glömda och gömda minnen och hur de kan påverka oss.


Bättre!

Försvinnandet av Josefin de Gregorio (NORSTEDTS)
Skolkompisarna Hedvig och Hanna är som en enhet; de dras till varandra som av en osynlig kraft. Vännerna är lika men ändå så oändligt olika. Hanna är extrovert medan Hedvig hellre drar sig undan, gärna in i biblioteket där hon drömmer om andra världar. När Hanna försvinner rämnar världen och katastrofen är ett faktum. Vem har gjort vad och varför?

Josefin de Gregorio är författare och kritiker som har doktorerat i amerikansk litteratur i Cambridge. Hennes språk är litterärt, nästan drömskt, och hon har prisats för sina tidigare romaner, bland annat Katapultpriset för debuten Antarktis och Gerard Bonniers essäpris och Samfundet De Nios vinterpris för essäboken Emily Dickinson och vulkanerna som släpptes 2019.


Bra!

Botanikern av M.W Craven (modernista)
Utredaren Washington Poe är en ensling vars vän, patologen Estelle Doyle, misstänks för mord på sin egen pappa. Samtidigt agerar en giftmördare i området. Medierna kallar honom för ”Botanikern”, eftersom han skickar torkade blommor till sina blivande offer. Det är en riktigt slug mördare som – likt Keplers förövare i deras senaste Spindeln – verkar komma undan precis allt. När Washington Poe får ett samtal om att vännen Estelle endast vill ha hjälp av Poe tvingas han in i en av sina svåraste utredningar någonsin.

Det här är en bok med högt tempo, speciellt kommer den som tycker om att läsa brutala kriminalromaner i stil med Lars Kepler att tycka om den här historien.

Den brittiske författaren M.W. Craven är en före detta militär som efter många år specialiserade sig inom kriminologi. Efter sin karriär inom armén sa han upp sig för att bli författare på heltid och använda sina kunskaper till en trovärdig berättelse. Det har visat sig vara ett helt rätt beslut. Hans böcker är kritikerrosade med rätta.

Publicerad i nummer 4, 2023