Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

”Dråplig splatter

– och ärr för livet!”

Bäst!

Min syster, seriemördaren av Oyinkan Braithwaite (Lind & Co)
Tacka skrivkramp och prestationsångest för den här mycket speciella historien. Den kom nämligen till den 32-åriga nigeriansk-brittiska författaren Oyinkan Braithwaite när hon helt kört fast medan hon skrev sin hyllade novellsamling The driver (2010). Handlingen kretsar ring Urse Korede och hennes yngre syster Ayoola, en vacker kläddesigner som har en stor följarskara på Instagram. En efter en hittas dock hennes pojkvänner döda. En av dem får matförgiftning, en annan mördar hon med kniv och hävdar att det är självförsvar. Och när Ayoola behöver hjälp med att bli av med kroppen är hennes syster Korede givetvis redo att hjälpa till. Ända tills Ayoola börjar dejta en läkare på det sjukhus där Korede arbetar som sjuksyster. Och inte vilken läkare som helst, utan den man Korede varit kär i ända sedan de först träffades. Hon vill inte att han ska dö, men att rädda honom skulle innebära att hon måste offra sin syster …

Detta är något så ovanligt som en dråplig splatterroman med mycket humor. Starka kvinnliga karaktärer som äger rätten till sina egna liv, och en bok som sjunger systerskapets lov. Internationellt uppmärksammad – med rätta.


Bättre!

Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata (Lind & Co)
Fönstret fortsätter att hylla världslitteraturen. Nu har turen kommit till Japan och 40-åriga Sayaka Murata, som är en av Japans mest prisade och omtalade författare och har vunnit bland annat det prestigefyllda Akutagawapriset. I sin tionde roman (men den första som översatts till svenska) beskriver hon närbutiksbiträdet Keiko Furukura, som var utfryst och mobbad som barn och har blivit minst sagt speciell som vuxen. Som artonåring får hon ett jobb i den lokala närbutiken. Där snappar hon upp hur man ska bete sig socialt, och finner därmed något slags inre ro. Medan den lilla krets av familj och en vän hon umgås med anser att hon ska hitta någon att leva med och skaffa barn, kanske till och med ett bättre jobb, önskar Keiko inget annat än att arbeta på Smile Mart och studera såväl normala som icke-normala kunder. Det märks väl att författaren själv har arbetat på en liten närbutik, och dessutom är historien full av härligt udda karaktärer. Helt klart en udda bokpärla från Japan.


Bra!

Paradiset ligger under mammas fötter av Gina Dirawi (Norstedts)
Gina Dirawi är mest känd som programledare, komiker, artist och skådespelare – men nu släpper denna svenska multikonstnär också sin första roman. Den rör tre färgstarka och rebelliska huvudpersoner som snabbt fäster sig i hjärtat. Du möter grafittimålaren Mona som längtar efter frihet, revolution och chans att visa sitt inre: äkta är en alfakrigarinna. Hennes bästa vän Mila vill komma in på läkarlinjen och börja ett nytt liv bortanför sin mammas mångfaldsgrupp i Norrland. Nour bor i ett palestinskt flyktingläger i Beirut – en sliten stadsdel som styrs av en grupp korrupta män. På skönhetssalongen samlas kvinnorna varje dag för att avhandla det senaste skvallret och hemligheterna som kan förstöra människors liv. Gina Dirawi tar upp teman som feminism och psykisk ohälsa. Och ja, hon kan helt klart skriva böcker – också!

Publicerad i nummer 1, 2020