Hoppa till huvudinnehåll

Fönstret Fönstret

Nya böcker

”Läs, bara läs!”

Bäst!

När bergen sjunger av Nguyen Phan Que Mai (HISTORISKA MEDIA)

Fängslande, rörande, dramatisk – det här är en roman som förmedlar känslor. I När bergen sjunger får vi som läsare följa tre generationer och en berättelse som tar sin början i Hanoi, 1972. Hurong och hennes mormor klamrar sig fast vid varandra när amerikanska bomber dånar utanför deras improviserade skydd. Hennes far och mor har lämnat dem för att utkämpa ett krig som inte bara sliter itu hennes land, utan också hennes familj. För mormodern, Tran Dieu Lan, är det som återuppleva fasorna under den kommunistiska regeringen. Då tvingades hon fly med sina sex barn från familjens gård och hon har redan förlorat sin far, sin make, sin bror och sin äldste son. Vietnams omvälvande 1900-talshistoria berättas genom dessa två oförglömliga kvinnor. Deras trots och beslutsamhet, hopp och – faktiskt – glädje. Men historien visar att fienden också kan finnas inom familjen. Vietnamkriget var inte bara en internationell ideologisk kamp utan också ett inbördeskrig mellan familj och släkter.

När bergen sjunger är den vietnamesiska poeten Nguyen Phan Que Mais första roman på svenska. Läs, bara läs!


Bättre!

En plats för oss av Fatima Farheen Mirza (FORUM)

En plats för oss är en nutida skildring av en muslimsk familj i dagens USA. Efter terrorattackerna 2001 lär sig familjen snabbt att ”kaparna var saudiska, deras namn var samma namn som tillhörde människor i deras samhälle”. Döttrarna får veta att de inte ska bära slöja i skolan dagen efter: ”Vi vet inte hur folk kommer att reagera”, förklarar deras pappa. Boken är en berörande berättelse om kärlek, identitet och tillhörighet och om hur små beslut kan leda till djupa svek. Författaren skapar en konstant spänning i berättelsen. Språket har en imponerande naturlig dialog. Mirza visar hur människor faktiskt talar med varandra och att det som inte sägs ibland är lika viktigt som det som faktiskt sägs. Genom de olika familjemedlemmarnas perspektiv skildras samhällets förväntningar, religionens krav och de egna önskningarna. Och hur de alla, var och en på sitt sätt, strävat efter att mitt emellan två kulturer finna en egen plats i tillvaron och samtidigt hitta hem.


Bra!

Ingen kommer att tro dig av Anna Kölén (ROMANUS & SELLING)

Daphne jobbar som bartender, pluggar litteraturvetenskap och har lovat att aldrig mer dejta. Då möter hon Leo. I honom finner hon både den stora kärleken och en inträdesbiljett till den litterära världen. De gifter sig snabbt, och Daphne tror att livet äntligen fallit på plats när allting ännu en gång brister. Från barndomens småstad bär hon med sig känslan av att inte höra till, av att inte bli trodd. Men när #metoo blir ett faktum inser hon att hon en gång för alla måste våga möta det hon så gärna vill stänga dörren om. Hösten 2017 startade #metoouppropen i USA och spred sig snabbt över hela världen, så också Sverige. Dramaturgen Anna Kölén har skrivit en berättelse om sin #metoo-upplevelse. Om saker hon tidigare tagit för givet i sin vardag: att bli tafsad på i hissen, tvångskysst på firmafesten eller att få oönskade sexuella inviter på anställningsintervjun – som faktiskt delades av fler. Hon skrev ett inlägg på Facebook under #metoo och det blev startskottet på debuten Ingen kommer att tro dig. Detta är en roman som många tyvärr kan känna igen sig i, oavsett ålder och klass. Och ämnet är tyvärr fortfarande högaktuellt.

Publicerad i nummer 2, 2021